Be to, šiandien ir ypatinga proga – Motinos diena. Visi atsimename skaniausius mamos gaminamus patiekalus, kurių atkartoti niekas nesugeba, todėl pagaminę midijas ar krevetes gurmaniškais skoniais galėsite nustebinti mamas.
Kad jūsų pagaminta vakarienė tikrai būtų aukščiausio lygio, šio sekmadienio laidoje apie jūrų gėrybes papasakojo Bocuse d’Or Lietuva prezidentas, maisto kritikas ir virtuvės šefas Darius Katinas.

Su Prancūzijos, Belgijos bei kitų Europos pakrančių virtuvėmis glaudžiai siejamos midijos – subtilaus skonio jūrų gėrybės, jau tapusios ir itin geidžiamu lietuvių pasirinkimu.
O štai Prancūzijoje netgi rengiami midijų festivaliai! Jos ten dažnai valgomos su skrudinta duonele, o belgai – kaip ir dažnas lietuvis – midijas ragauja su bulvytėmis.
O ar žinojote, kad krevetės savo populiarumu užima aukščiausią vietą jūrų gėrybių lentelėje visame pasaulyje?
Dar Egipto faraonų valgytos krevetės šiais laikais tapo kulinarinio meistriškumo simboliu. Jas galima rasti tiek gurmaniškuose patiekaluose, tiek šeimos receptuose. Beje, krevetės – puikus jodo, seleno, kalcio ir vitaminų A bei D šaltinis.
O ir jų panaudojimas yra itin įvairus – nuo indiško kario iki ispaniškos paelijos. Dar kiti jas valgo vienas, kaip užkandį.
Tad išbandykite šiuos receptus: „Virtuvės N“ autorės Nikoletos midijų egzotiškame Tom Yum padaže ir tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autoriaus Aivaro krevečių česnakinio sviesto padaže.
Midijos egzotiškame Tom Yum padaže
Reikės:
- 0,5 litro daržovių sultinio;
- Skardinės (400 g.) kokosų pieno;
- 1-3 v. š. Tom Yum pastos (priklausomai nuo to, kiek aštrumo norite);
- 1 kg. šaldytų virtų midijų;
- Didelės saujos šviežios kalendros;
- Čili pipirų.
Gaminimo eiga:
Į keptuvę aukštais kraštais pilame kokosų aliejų, dedame Tom Yum pastą ir paverdame, kol pasta pilnai ištirps. Įpilame daržovių sultinio ir palaukiame, kol viskas susijungs į vientisą padažą. Jei norisi ryškesnės spalvos, galima papildomai įberti porą šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių.
Midijas suberiame į padažą, ugnį primažiname iki vidutinės, uždengiame puodą ir verdame, kol midijos atsivers bei sušils. Jau virtoms šaldytoms midijoms pakaks poros minučių.
Paruoštas midijas pabarstome smulkinta šviežia kalendra ir čili pipirais, valgome su česnakine skrudinta duona.
Krevetės česnakinio sviesto padaže
Reikės:
- 1 kg krevečių;
- Alyvuogių aliejaus;
- Česnako galvos;
- 200 g sviesto;
- Sweet Texas prieskonių;
- 2 vnt. citrinų;
- Šviežių rozmarinų šakelių;
- Šviežių petražolių;
- Šviežios ciabatta duonos.
Gaminimo eiga:
Krevetes nusausiname ir sudedame į aliuminį lovelį, pagardiname prieskoniais. Prikaistuvyje išlydome sviestą, jame pakepiname smulkiai pjaustytus česnakus, jais apklojame krevetes. Dedame šviežio rozmarino šakeles ir kepame apie 10 minučių 150 laipsnių orkaitėje. Papuošiame citrinos griežinėliais ir patiekiame su ant sviesto pakepinta skrudinta ciabattos duonele. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































