Šia tema naujienų portalui tv3.lt sutiko pakomentuoti „BENU“ vaistinių tinklo vaistininkė Deimantė Zalagaitytė.
Pašnekovė pasakojo, kad kiaušinis – itin naudingas maisto produktas, pasižymintis galybe maistingų medžiagų. Vis tik ji taip pat pabrėžė, kad jų padauginus gresia nemalonus persivalgymo jausmas.
Kiaušinių nauda
Visų pirma, vaistininkė atkreipė dėmesį į kiaušinius kaip į svarbią sveikos ir sabalansuotos mitybos dalį. Anot jos, juose gausu maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų.
Kalbėdama apie kiaušinius ji išryškino tai, kad vienas vidutinio dydžio kiaušinis savyje talpina net šešis gramus baltymų, kurie yra pagrindinė raumens audinio sudedamoji dalis.
„Kiaušinių vartojimas itin naudingas sportuojantiems, siekiantiems numesti svorio bei vyresniems žmonėms.
Sportuojant raumenų skaidulos patiria mikro įtrūkimus, išauga aminorūgščių poreikis raumens atsistatymui po treniruotės, o su amžiumi raumens masė mažėja, tad tinkamas baltymų kiekis reikalingas raumens masės ir jėgos palaikymui“, – apie kiaušinius kalbėjo specialistė.
Taip pat pašnekovė pasakojo, kad kiaušiniai yra tikras Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, o jos ypač naudingos širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimui.
Negana to, kiaušinio trynyje yra gausu cholino, t. y. medžiagos, kuri pasižymi teigiamu poveikiu kepenų sveikatai, dalyvauja nervinių impulsų perdavime, neurotransmiterių gamyboje bei gerina kognityvines funkcijas.
„Kiaušiniuose esantys liuteinas ir zeaksantinas gali sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką ir apsaugoti akis nuo kenksmingo UV spindulių poveikio. Kiaušiniuose taip pat yra B grupės vitaminų, būtinų energijos ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.
Kiaušinio trynyje randamas vitaminas D reikalingas kalcio įsisavinimui, apsaugo nuo osteoporozės, padeda palaikyti raumenų funkciją, dalyvauja imuninės ir nervų sistemos palaikymo procesuose.
Kiaušiniai vertingi ir todėl, kad turi seleno bei cinko, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu“, – pažymėjo ji.
Kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną?
Dar vienas aspektas, kurį yra svarbu išsiaiškinti, yra suvartojamų kiaušinių paros norma. Šiuo atveju D. Zalagaitytė siūlo laikytis senolių išminties – ko per daug, tas nėra sveika.
„Kiaušinių vartojimas, žinoma, turėtų išlikti saikingas – kiekvieną dieną valgydami kiaušinius, apribojame galimybę rinktis kitus maisto produktus ir gauti kitas vertingas medžiagas.
Tad atsakymas į klausimą, ar saugu kiekvieną dieną valgyti kiaušinius, yra taip, tačiau svarbu nepamiršti palaikyti įvairią ir subalansuotą mitybą“, – atskleidė ji, pridėdama, kad per dieną rekomenduojama suvalgyti po 1-2 kiaušinius.
Taip pat vaistininkės buvo pasiteirauta, ar kiaušiniai – tikrai cholesterolio bomba, nes neretai kalbama, kad jų turėtų atsisakyti tie, kurių blogojo cholesterolio žymuo pakilęs.
Vis tik D. Zalagaitytė ramino, kad nors ankstesni tyrimai rodė cholesterolio ir kiaušinių sąsają, dabartinių tyrimų duomenimis dėl to nerimauti nereikėtų.
„Naujausi tyrimai rodo, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis neturėtų kelti nerimo, o saikingas, vieno ar dviejų kiaušinių suvalgymas per dieną yra saugus. Didžiąją dalį organizmo cholesterolio gamina mūsų kepenys: jeigu iš maisto pradedame gauti per daug cholesterolio, kepenys gali sumažinti jo gamybą ir tokiu būdu išlaikyti cholesterolio balansą.
Jeigu cholesterolio rodiklis yra per didelis, vertėtų apriboti transriebalų, pramoninių kepinių bei greitojo maisto vartojimą. Esant padidėjusiam cholesteroliui, patartina į savo racioną įtraukti daugiau daržovių, ypač ankštinių, tokių kaip lęšiai, žirniai ar pupelės. Taip pat verta rinktis ir vaisius, pavyzdžiui, obuolius, kurie yra puikus skaidulų šaltinis“, – patarė specialistė.
Persivalgymo simptomai
Prakalbus apie simptomus, kurie pasireiškia tuomet, kai persivalgome kiaušinių, D. Zalagaitytė tikino, kad jie tokie patys, kaip ir persivalgius kitų maisto produktų.
Pasak jos, tokiais atvejais galima pradėti jausti įvairius virškinamojo trakto sutrikimus, kurie gali neprastai sugadinti nuotaiką.
„Persivalgymas gali sukelti pilvo pūtimą, skausmą skrandžio srityje. Gali pasireikšti viduriavimas, galvos skausmas, bendras silpnumas.
Svarbu paminėti, kad itin nerekomenduojamas žalio kiaušinio valgymas – tai gali sukelti salmoneliozę, pasireiškiančią pykinimu, vėmimu, viduriavimu, temperatūros pakilimu.
Žaliame kiaušinyje taip pat randamas avidinas, kuris trukdo organizmui įsisavinti B grupės vitaminą biotiną. Avidinas sudaro kompleksą su B grupės vitaminu biotinu, o tokio komplekso organizmas negali suskaldyti, todėl biotinas negali būti absorbuojamas į kraujotaką.
Esant šio vitamino trūkumui, gali pasireikšti bėrimai, plaukų slinkimas, nuovargis, neurologiniai sutrikimai. Lyginant virtus ir keptus kiaušinius, rekomenduojama dažniau rinktis virtus, nes jie yra lengviau virškinami, mažiau kaloringi, juose daugiau vertingų medžiagų“, – paaiškino specialistė.
Dėl šių priežasčių pašnekovė rekomendavo pavalgius išeiti pasivaikščioti, mat rami fizinė veikla gali paskatinti virškinimą, sumažinti diskomfortą. Aktyvių treniruočių vertėtų vengti.
Kitas būdas – virškinimo fermentai, kurie gali padėti greičiau suskaidyti maisto medžiagas. Patariama išbandyti ir absorbentus, pavyzdžiui, aktyvintą anglį, kuri padeda lengvai pašalinti nuodingas medžiagas iš organizmo.
„Virškinimo problemų palengvinimui gelbsti ramunėlių, pankolių, kmynų, imbiero arbatos. Persivalgymo problemų atsiradimą sumažinti padėtų vandens stiklinė prieš valgį – vanduo sudrėkina skrandžio gleivinę, tad palengvėja maisto virškinimo procesas, greičiau pasijaučiame sotūs“, – dar vienu patarimu dalijosi ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!