Maisto laikymo gudrybes pravartu žinoti ne tik bananams ir duonai, bet ir svogūnams. Svogūnai yra ne ką mažiau įprasta daržovė, kasdien naudojama gaminant maistą.
Dauguma žmonių juos laiko šaldytuve kartu su kitomis daržovėmis ir vaisiais, tačiau ar žinojote, kad jų nereikėtų laikyti žemoje temperatūroje?
Jei svogūnai dygsta, minkštėja arba pelyja, vadinasi, juos laikote netinkamoje vietoje, rašo express.co.uk.
Nelaikykite svogūnų šaldytuve
Jerry Jamesas Stone‘as savo YouTube kanale pasidalijo svarbiausiais patarimais, kaip laikyti svogūnus, kad jie negestų ir nepelytų.
„Papasakosiu jums, kaip tinkamai laikyti svogūnus – jei tai darysite teisingai, juos galite laikyti iki šešių mėnesių, – sakė jis savo vaizdo įraše. – Svogūnai nemėgsta žemos temperatūros, tad niekada nedėkite jų į šaldytuvą. Jei juos ten laikysite, jie suminkštės ir supus.“
Šaldytuve sveiki svogūnai patenka į šaltas ir drėgnas sąlygas – visiškai priešingas, nei jiems reikalingos.
Kadangi svogūnai lengvai sugeria drėgmę, laikant šaldytuve jie minkštėja ir gali greičiau sugesti. Tačiau tai netaikoma nuluptiems, griežinėliais ar kubeliais supjaustytiems svogūnams.
„Svogūnams reikia sausos, vėsios ir gerai vėdinamos vietos, – paaiškino J. J. Stone‘as. – Taigi, laikykite juos sandėliuke, jei ten gerai cirkuliuoja oras. Vėdinimas tikrai svarbu – reikia oro judėjimo, nes jie išskiria daug drėgmės.”
Pasak J. J. Stone‘o, niekada nelaikykite svogūnų šalia bulvių, nes svogūnų skleidžiama drėgmė ir etileno dujos sukelia bulvių dygimą. „Šalia svogūnų galite laikyti česnakus – jie mėgsta tokią pačią aplinką“, – pridūrė jis.
Jei prekybos centre svogūnus perkate plastikiniuose maišeliuose, namuose juos būtinai iš ten išimkite – juose kaupiasi drėgmė, dėl kurios gali atsirasti pelėsis.
Svogūnams reikia kvėpuoti, todėl, jei vis tik norite juos laikyti maišelyje, geriau rinkitės tinklinį maišelį, nes jis užtikrina geresnį vėdinimą ir padeda išlaikyti mažesnį drėgmės kiekį.
Jei svogūnus ketinate sunaudoti per dieną ar dvi, galite juos laikyti dubenyje ant stalviršio arba spintelėje.
Ilgesniam laikymui svogūnus išneškite į vėsią, sausą, tamsią, nuo šviesos apsaugotą vietą, pavyzdžiui, į rūsį arba garažą.