• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šv. Kūčios – metas, kai prie bendro stalo ramybėje susėda visa šeima. Stalą nukloja 12 patiekalų, karaliauja silkė ir kiti iš senų senovės atkeliavę tradiciniai patiekalai. Tačiau gydytoja dietologė turi keletą patarimų, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir naudinga.

Šv. Kūčios – metas, kai prie bendro stalo ramybėje susėda visa šeima. Stalą nukloja 12 patiekalų, karaliauja silkė ir kiti iš senų senovės atkeliavę tradiciniai patiekalai. Tačiau gydytoja dietologė turi keletą patarimų, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir naudinga.

REKLAMA

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasidalino naudingais patarimais, kaip mėgautis šventiniais patiekalais, kad organizmas jums padėkotų.

Tradiciškai ant šventinio Kūčių stalo karaliauja žuvis – tai yra vienas pagrindinių baltymų šaltinių ant šventinio stalo.

Žuvis – ir skani, ir naudinga

Ko gero, nė vienos šventės neapsieina be silkės. Dr. E. Gavelienė pažymi, kad tai nuo seno Kūčių vakarą valgoma žuvis, pasižyminti naudingomis savybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Silkė yra viena iš naudingųjų žuvies rūšių, nes ji priklauso riebių žuvų kategorijai. Tai yra žuvis, kur turtinga omega-3 riebalų rūgštimis ir tikrai verta ją įtraukti į kasdienę mitybą“, – kalbėjo gydytoja dietologė.

REKLAMA

Vis tik, daugelio maisto racione gausu sūdytų patiekalų ir produktų, silkė dažnai taip pat būna gausiai sūdyta, kad specialistė pataria, kaip išgauti kuo daugiau naudos:

„Ruošiant silkės patiekalus, kad niekam nenusižengti ir gauti pačią didžiausią naudą sveikatai, reikėtų silkę pamirkyti. Tas mirkymas gali būti vandenyje, gali būti arbatžolių arbatoje, galima mirkyti piene. Kiekvienas gali pasirinkti sau palankų silkės mirkymo būdą.“

REKLAMA
REKLAMA

Be silkės, ant šventinio stalo taip pat puikuojasi karpis, taip pat priklausantis riebių žuvų kategorijai.

„Skirtumas nuo silkės yra tas, kad karpio sudėtyje yra daugiau riebalų rūgščių, kurios nėra sveikatai palankios, ir mes jo vartojimą turėtume riboti. Karpį skanauti verta, tik reikia neužmiršti, kad jo kiekis, lyginant su silkės suvartojimo kiekiu, galėtų būti kiek saikingesnis“, – pataria dr. E. Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dažniau patiekiama ir lašiša, kuri pasižymi tokiomis pačiomis naudingomis savybėmis, kaip silkė. Ją geriausia patiekti kaip karštą patiekalą, rinktis ne sūdytą ir ne rūkytą lašišą.

Svarbu ragauti ir mėgautis

Gydytoja dietologė primena vieną svarbų dalyką šeimininkėms, ruošiančioms šventinį stalą:

„Įvairovė puiku, tačiau saikingumas irgi turėtų niekur nepabėgti. Ruošiant ar tai silkę, ar kitą žuvį, atminkime tai, kad žmonės, kurie sėdės prie stalo, turėtų patiekalus ragauti.

REKLAMA

Tai reiškia, kad nereikia ruošti kiekvieno patiekalo po porciją kiekvienam žmogui, o būtent tiek, kad užtektų paragauti, paskanauti, maloniai bendraujant švenčių metu.“

Neišvengiamai dalį šventinio stalo patiekalų tenka kepti aliejuje. Specialistė primena svarbią taisyklę – patiekale reikia išlaikyti pagrindinio ingrediento skonį ir vertingąsias savybes.

„Jeigu mes virsime riebaluose, ypatingai, jeigu prieš tai dar voliosime džiūvėsėliuose ar paniruosime kaip nors kitaip gaminį, toks gaminys dažniausiai nebebus sveikatai palankiausiu gaminiu dėl to, kad jame bus didesnis kiekis kaitinto aliejaus, riebalų, kurie nėra sveikatai palankus riebalas“, – paaiškino dietologė.

REKLAMA

Jei vis tik reikia patiekalą kepti aliejuje, dr. E. Gavelienė primena, kad geriausia rinktis aliejų, kurio smilkimo temperatūra kuo aukštesnė, pavyzdžiui, rapsų, saulėgrąžų, ypač tyrą alyvuogių aliejų.

Verdant patiekalus aliejuje, atminkite, kad saulėgrąžų arba rapsų aliejų galima kaitinti 20-30 minučių, po šio laiko arba kai pastebėsite, kad pradeda keistis aliejaus spalva, jį būtina pakeisti.

Kepant keptuvėje, išėmus kiekvieną gaminio porciją išvalykite likusį aliejų popieriniu rankšluosčiu ir tik tada dėkite kepti kitą porciją ar gaminį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aguonpienis – desertui

Ant šventinio stalo dažnai atsiranda ir įvairios mišrainės. Laikantis papročių, ant šv. Kūčių stalo neturėtų būti gyvūninės kilmės riebalų ir produktų, tačiau yra kitų būdų, kaip pagardinti mišraines ar salotas.

Vienas iš dr. E. Gavelienės patarimų – pagardinti salotas šlakeliu citrinos sulčių, tai suteiks puikų skonį:

„Neužmirškime įvairiausių žolelių, kurios smulkiai susmulkintos savo aromatą pilnai paskleis ir uždėjus ant mūsų ruošiamų salotų ar mišrainių, gausime ir pagyrų dėl skoninių savybių, ir pagyrų sekančią dieną dėl to, kad valgytojai jausis labai lengvi.“

REKLAMA

Kūčių stalas neįsivaizduojamas ir be kisieliaus, kompoto ir aguonų pieno. Pastarasis nėra itin naudingas sveikatai, tačiau gydytoja dietologė ragina atsižvelgti ne tik į maistingumą, bet ir į suteikiamą emociją.

Be to, vis dar gajus mitas, kad išgėrę aguonų pieno, vaikai labai ramiai miegos dėl, neva, jame esančių junginių.

„Turiu nuvilti, nes šiais laikais ruošiamos aguonos, pagamintos pramoniniu būdu, kurias mes perkame, privalo būti be opiatų, turi būti labai švariai paruošiamos, nes ta medžiaga, kuri mus migdo, yra aguonos galvutėje, ne pačioje sėkloje.

REKLAMA

Ir jeigu aguonų sėklos paruoštos taip, kaip priklauso, mieguistumas gali būti tik dėl ilgo vakarojimo ar nuobodžių šnekų, bet ne dėl to, kad vartojamas aguonpienis“, – aiškino specialistė.

Ji taip pat primena, kad tiek aguonpienis, tiek kisielius ar kompotas dėl juose esančio cukraus priskiriami desertams.

Nepamirškite judėti

Geriausias gėrimas net ant šventinio stalo – vanduo. Tačiau geriamo vandens temperatūra gali turėti įtakos tam, kaip jausitės pavalgę:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kas turi jautresnę virškinimo sistemą, vaikai arba vyresnio amžiaus žmonės, turėtų vengti gerti šaltą vandenį su Kūčių patiekalais, nes didžioji dauguma jų yra ruošiami riebesni, kad ir su aliejumi, bet vis tiktai riebalų yra.

Užgeriant šaltu vandeniu, žmonės gali jausti diskomfortą pilve. Kambario temperatūros vanduo arba vos drungnas, kur gali būti ir citrinos sulčių šiek tiek įpilta ar mėtos lapelis įdėtas paskaninimui – toks vanduo būtų puikiausias gėrimas atsigėrimui šventės metu.“

REKLAMA

Kad ir ką skanaujate sėdėdami prie Kūčių stalo, nepamirškite, kad svarbus ne tik patiekalų maistingumas, bet ir jo teikiama emocija. Neribokite savęs, bet nepamirškite saiko, kad šventės atneštų tik gražiausius prisiminimus.

„Tų patiekalų, kurie yra šventiniai, tik toms dienoms gaminami, jų neišeis atsisakyti ir nėra reikalo atsisakyti, tačiau porcijos dydį jau reikėtų sau pasirinkti tokį, kad po šventinės vakarienės būtų komfortas pilve ir galvoje.

REKLAMA

Jeigu nebus komforto pilve, jausimės apsunkę, persivalgę. Jeigu nebus komforto galvoje, tai bus nuoskauda, nusivylimas ir vietoj gerų šventinių prisiminimų bus kažkokių nemalonių emocijų, ko šventės tikrai neturėtų atnešti“, – primena dr. E. Gavelienė.

Net ir švenčių metu nepamirškite ne tik mėgautis skaniu maistu, bet ir pajudėti. Paprasčiausias pasivaikščiojimas net ir po vėlyvos Kūčių vakarienės itin naudingas ir sveikintinas. Ne tik prasiblaškysite, bet ir suaktyvinsite virškinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų