Sergant cukriniu diabet, sutrinka pagrindinis cukraus kiekio kraujyje kontrolės mechanizmas. Paprastai insulino užduotis yra reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tačiau kartais ši funkcija sutrinka, rašo express.co.uk.
Tada žmonės ima ieškoti alternatyvių priemonių aukštam cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti. Čia svarbiausia tai, ką dedate į savo burną. Stenkitės sumažinti suvartojamų rafinuotų angliavandenių kiekį ir pakeisti juos į tvaresnę energiją suteikiančius pilno grūdo produktus.
Pomidorų sultys – aukso gysla organizmui
O jei ieškote papildomų būdų, kaip bent kiek sukontroliuoti cukraus kiekio kraujyje šuolius, mokslininkai pataria gerti pomidorų sultis. Remiantis tyrimais, pomidorų sulčių vartojimas prieš angliavandenius gali sušvelninti maisto poveikį cukraus kiekiui kraujyje.
Tyrimo metu 25 sveikos moterys 30 minučių prieš valgį išgerdavo po 200 gramų pomidorų sulčių arba vandens (kontrolinė grupė), po to pusryčiams suvalgydavo 200 gramų virtų baltųjų ryžių ir tris dienas valgė identiškus pietus 13 valandą.
Gliukozės koncentracija kraujyje buvo matuojama savikontrolės būdu 0, 30, 45, 60, 90, 150 ir 210 minučių prieš pusryčius ir po pusryčių bei 0, 30, 60, 120, 150 ir 180 minučių prieš pietus ir po pietų.
Gliukozės koncentracija po valgio (vidutinis cukraus kiekis kraujyje po valgio) buvo lyginama tris dienas.
Gliukozės koncentracija kraujyje 60 minučių ir 90 minučių po pomidorų sulčių vartojimo buvo „žymiai“ mažesnė nei gėrusių vandenį, teigė mokslininkai.
Jie padarė išvadą: „Pomidorų sulčių vartojimas pusvalandį prieš angliavandenių vartojimą sumažina gliukozės koncentraciją kraujyje po valgio, nors bendras energijos ir angliavandenių kiekis pomidorų sultyse yra didesnis nei vandenyje“.
Bendri patarimai mitybai
Norėdami užkirsti kelią aukštam cukraus kiekiui kraujyje, turite sekti glikemijos indeksą (GI). GI yra angliavandenių turinčių maisto produktų vertinimo sistema.
Tai rodo, kaip greitai kiekvienas maistas paveikia cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje, kai jis valgomas vienas. Angliavandeniai, kuriuos organizmas greitai suskaido ir sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, turi aukštą GI.
Aukštą GI turintys maisto produktai:
- Cukrus ir saldūs maisto produktai;
- Saldūs gaivieji gėrimai;
- Balta duona;
- Bulvės;
- Balti ryžiai.
Mažo ar vidutinio GI maisto produktai skaidomi lėčiau ir palaipsniui didina cukraus kiekį kraujyje. Tai – kai kurie vaisiai ir daržovės, ankštiniai augalai bei viso grūdo maistas, pavyzdžiui, avižų košė.
„Kai kurie žemo GI maisto produktai, tokie kaip viso grūdo produktai, vaisiai, daržovės, pupelės ir lęšiai, yra sveikos, subalansuotos mitybos dalis“, – pažymi NHS.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!