Vienas tokių veiksnių yra mūsų kasdieniai mitybos įpročiai. Įdomu tai, kad 80–90 procentų piktybinių navikų yra susiję būtent su šiais panašiais išoriniais veiksniais. Sužinokite, kurie maisto produktai turi įtakos vėžio atsiradimui.
Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa vadiname mėsą, kuri buvo konservuota, rūkoma, sūdyta ir dar kitais įvairiausiais būdais apdorota. Teigiama, kad tokie perdirbti mėsos gaminiai gali turėti savyje kancerogeninių medžiagų, kurios turi įtakos vėžio atsiradimui.
Vieni tokių produktų yra: dešrainiai, saliamis, kumpis, sūdyta jautiena, dešrelės, vytinta jautiena, rašoma healthline.com.
2018 m. atliktas tyrimas parodė, kad sūdant mėsą nitritu, gali susidaryti kancerogenai, vadinami N-nitrozo junginiais. Rūkant mėsą taip pat gali susidaryti kancerogeniniai policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH).
2018 m. apžvalgoje tyrėjai nustatė, kad didelis perdirbtos mėsos vartojimas buvo susijęs su padidėjusia krūties vėžio rizika.
Tačiau, remiantis 2019 m. tyrimu, perdirbta mėsa yra pagrindinis gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizikos veiksnys. Dar kitas tais pačiais metais atliktas tyrimas parodė, kad tai taip pat gali būti susiję su skrandžio vėžio atsiradimu.
Keptas maistas
Kai krakmolingas maistas yra verdamas aukštoje temperatūroje, susidaro junginys, vadinamas akrilamidu. Tai nutinka kepant, gruzdinant ar skrudinant maistą.
Keptame krakmolingame maiste ypač daug akrilamido. Jo yra bulvių produktuose – gruzdintose bulvytėse ar traškučiuose.
Remiantis 2020 m. tyrimu, akrilamidas pažeidžia DNR ir sukelia apoptozę arba ląstelių mirtį. Be to, valgant daug kepto maisto taip pat padidėja II tipo diabeto ir nutukimo rizika. Šios sąlygos gali skatinti oksidacinį stresą ir uždegimą, kas padidina vėžio riziką.
Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai
Saldūs maisto produktai ir rafinuoti angliavandeniai gali netiesiogiai padidinti vėžio riziką. Kai kurie šių maisto produktų yra: cukrumi saldinti gėrimai, kepiniai, makaronai, balta duona, balti ryžiai, saldūs grūdai.
Valgant didelės koncentracijos saldžių, krakmolingų maisto produktų, gali padidėti rizika susirgti II tipo diabetu ir nutukimu. Remiantis 2020 m. atliktu tyrimu, abi sąlygos skatina uždegimą ir oksidacinį stresą. Tai gali padidinti riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis.
Remiantis 2019 m. apžvalga, II tipo diabetas padidina kiaušidžių, krūties ir gimdos vėžio riziką. Didelis cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimas taip pat gali sukelti aukštą gliukozės kiekį kraujyje, o tai, remiantis 2017 m. atliktu tyrimu, gali būti storosios žarnos vėžio rizikos veiksnys.
Norėdami apriboti rafinuotų angliavandenių poveikį organizmui, pabandykite šiuos maisto produktus pakeisti sveikesniais, tokiais kaip: pilno grūdo duona, pilno grūdo makaronais, rudaisiais ryžiais, avižomis.