• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar tikrai daugiau nei du kiaušiniai per savaitę kai kam gali pakenkti? Kodėl pusryčių valgymas gali padėti išvengti „blogojo“ cholesterolio? Ir kaip alyvuogių aliejus ar stiklinė vandens gali išgelbėti nuo širdies ligų?

Ar tikrai daugiau nei du kiaušiniai per savaitę kai kam gali pakenkti? Kodėl pusryčių valgymas gali padėti išvengti „blogojo“ cholesterolio? Ir kaip alyvuogių aliejus ar stiklinė vandens gali išgelbėti nuo širdies ligų?

REKLAMA

Nors cholesterolis dažnai įvardijamas sveikatos priešu, jo svarbos mūsų organizmui negalima paneigti. Iš cholesterolio gaminami hormonai, vitaminas D, tulžies rūgštys, o ląstelių membranos be jo net negalėtų funkcionuoti. Tačiau per didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis sukelia rimtų sveikatos problemų – nuo aterosklerozės iki infarkto.

„Geras“ ir „blogas“ cholesterolis

Cholesterolis kraujyje skirstomas į „gerąjį“ – didelio tankio lipoproteinus (DTL) – ir „blogąjį“ – mažo tankio lipoproteinus (MTL).

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės dietologė Jūratė Dobrovolskienė paprastai paaiškina šių medžiagų skirtumus.

„MTL yra tas, kuris kraujagyslėse formuoja sklerotines plokšteles – jos sukietina kraujagysles ir gali užkimšti kraujotaką.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu DTL surenka perteklinį cholesterolį ir grąžina jį į kepenis, taip apsaugodamas organizmą nuo komplikacijų“, – sako gydytoja. 

REKLAMA

Cholesterolio kiekis – nuo ko priklauso?

Cholesterolio kiekį didina ne tik nesubalansuota mityba. Kaip teigia gydytoja, svarbų vaidmenį atlieka genetika, kepenų funkcija, o taip pat ir kasdieniai įpročiai. 

„Mityba tiesiogiai lemia tik apie 20 proc. cholesterolio kiekio, tačiau netinkamas kūno masės indeksas, nepakankamas fizinis aktyvumas, stresas ar net miego trūkumas – visa tai smarkiai prisideda prie cholesterolio disbalanso“, – pasakoja dietologė. 

REKLAMA
REKLAMA

Vienas įdomiausių gydytojos pastebėjimų – pusryčių svarba. Pasirodo, rytinis maistas padeda organizmui pašalinti naktį susikaupusį cholesterolį.

„Nevalgyti pusryčių – didelė klaida. Jei žmogus ryte nevalgo, cholesterolio perteklius lieka organizme ir ilgainiui kaupiasi“, – pabrėžia J. Dobrovolskienė. 

Tokio maisto reikėtų vengti

Nors daugelis yra girdėję apie sočiųjų riebalų pavojų, gydytoja taip pat atkreipia dėmesį į transriebalus – itin kenksmingas medžiagas, randamas prastos kokybės aliejuose, glaistuose, saldumynuose ar greitojo maisto produktuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Transriebalai, pavyzdžiui, naudojami ledų glaistuose ar kituose pigiuose saldumynuose, yra tiesioginė cholesterolio kaupimosi kraujagyslėse priežastis“, – perspėja gydytoja. 

Kiti maisto produktai, kurių rekomenduojama vengti:

  • Riebi mėsa (šonkauliukai, rūkytos dešros ir kt.); 
  • Riebi pieno produkcija (kai kurių fermentinių sūrių riebumas siekia net 60 proc.); 
  • Cukraus pertekliaus turintys gėrimai, įskaitant alkoholį. 

REKLAMA

Maistas gali tapti vaistu

Jei ieškote būdų subalansuoti cholesterolio lygį, svarbiausi ingredientai – omega-3 riebiosios rūgštys ir skaidulos.

„Alyvuogių aliejus, ypač šalto spaudimo, yra vienas geriausių pasirinkimų – jis ne tik skanus, bet ir padeda palaikyti gerą DTL lygį. Be to, tirpiosios skaidulos iš vaisių, daržovių ir grūdinių, ankštinių kultūrų suriša „blogąjį“ cholesterolį ir pašalina jį iš organizmo“, – teigia gydytoja. 

REKLAMA
  • Sviestą keiskite alyvuogių aliejumi – užpilkite ant košių, salotų ar kitų grūdinių patiekalų;
  • Pilno grūdo produktai – rinkitės juodą ar ruginę duoną; 
  • Ankštinės daržovės – valgykite pupeles, avinžirnius, lęšius; 
  • Mėgaukitės šviežiais vaisiais ir daržovėmis – jie turi daug tirpiųjų skaidulų. 

Įdomu tai, kad cholesterolis turi savo „paros ritmą“. Gydytoja aiškina, kad naktį kepenys intensyviai gamina vadinamąjį endogeninį cholesterolį, o jo pašalinimas vyksta su pirmuoju maistu ryte. Todėl dienos pradžia – svarbiausias laikas cholesterolio balansui reguliuoti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar kiaušiniai tikrai kenkia? Faktai ir mitai

Vienas dažniausių klausimų – ar kiaušiniai pavojingi dėl juose esančio cholesterolio. Pasak gydytojos, saikingas kiaušinių vartojimas sveikam žmogui nepakenks. 

„Kiaušinio trynyje yra lecitino, kuris natūraliai neutralizuoja cholesterolį. Tačiau žmonėms, turintiems cholesterolio problemų, saugi norma – du kiaušiniai per savaitę“, – aiškina specialistė. 

REKLAMA

Maži įpročiai, dideli rezultatai

Be mitybos, cholesterolio kontrolei svarbūs ir kiti veiksniai. 

  • Pakankamas vandens vartojimas. „Kai žmogus geria mažai skysčių, riebalų apykaita tampa „klampi“, dėl to susidaro cholesteroliniai akmenys tulžies pūslėje“, – įspėja gydytoja.
  • Fizinis aktyvumas. Reguliari mankšta padeda deginti perteklines kalorijas ir mažina MTL lygį.
  • Miego higiena. Eiti miegoti iki 23 valandos – būtina organizmo medžiagų apykaitos ritmui palaikyti. 

Cholesterolio kontrolė – tai gyvenimo būdas. Nedideli pokyčiai – sveikesnė mityba, reguliarus fizinis aktyvumas ir tinkamas miegas, gali apsaugoti nuo rimtų sveikatos problemų.

Pradėkite nuo paprasto sprendimo – ryte valgykite pusryčius ir įtraukite į savo valgiaraštį  daugiau augalinių produktų. Jūsų širdis jums už tai padėkos.

Autorė: Kamilė Medekšaitė

kam pardavinėti žmonėms nesveiką maistą ? Gerai dar šūdo nera pardavime tik kažkoks šikaladas su metalo drožlėmis.
tai negerk,kas liepia,as einu ikalt ir pora kiausiniu su majonezu suvalgyt
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų