Ilgametę patirtį turintis „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius pabrėžia, kad sėkmės paslaptis glūdi ne tik recepte ir įgūdžiuose – viskas prasideda dar renkantis mėsą parduotuvėje. Tereikia pažvelgti į kelis dalykus ją renkantis, kad gautumėte maksimalią kokybę už gerą kainą, rašoma pranešime spaudai.
„Šviežia mėsa ir jos gaminiai yra neatsiejama Velykų meniu dalis. Likus kelioms dienoms iki šventės, mėsos skyriuje būna tikras sujudimas – dažniausiai perkama kiauliena, jau marinuoti jos gaminiai.
Tačiau populiarumu nedaug atsilieka ir vištiena, o velykinė antis daugeliui yra ilgametė tradicija“, – pastebi Gintarė Kitovė, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovė. Tad daugeliui gyventojų yra aktualu, kaip mėsą išsirinkti kuo šviežesnę.
Mėsininkas pasakoja, kad nuo seno prieš Velykas būdavo įprasta patiems pjauti kiaulę ar pešti antį. Dabar tą daro jau retas, šis darbas patikimas profesionalams. Tad per šventę galima jaustis ramiau, nes parduotuvėje pardavinėjama mėsa laikoma saugesne.
„Mėsa mėsai nelygi. Norint maksimalaus šviežumo ir kokybės, reikia rinktis patikimas prekybos vietas, į kurias tiekiama mėsa yra griežtai tikrinama ir turi atitikti aukščiausius kokybės standartus. Pakaks įvertinti kelis esminius dalykus, kad namo grįžtumėte su gardžia, šviežia mėsa“, – sako technologas.
Pažiūrėkite – iš kur atkeliavo mėsa?
Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė. Ir čia logika paprasta – kuo kelionė iš ūkio iki parduotuvės trumpesnė, tuo mėsa bus šviežesnė. V. Federavičius pastebi, kad daugelis ieško mūsų šalyje augintos mėsos, ir jie neklysta.
„Lietuviška kilmė reiškia, kad užtikrinamas trumpiausias jos kelias iki pirkėjų stalo. Dirbant su lietuvių tiekėjais, yra lengviau kontroliuoti šviežios mėsos kokybę ir saugą, gyvūnų gerovę. Mūsų šalies augintojai laikosi aukštų paukščių ir gyvulių auginimo sąlygų standartų, o gyventojai gali jaustis ramūs, nes visą tiekimo grandinę griežtai prižiūri šalies atsakingos tarnybos“, – sako mėsininkas.
Dėl to dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. Sveriamos mėsos skyriuje absoliučiai visa kiauliena, vištiena, jautiena – tik lietuviškos kilmės, tik iš šalies ūkių į savitarnos lentynas atkeliauja ir jau supakuota jautiena.
Įvertinkite mėsos vaizdą ar anties svorį
Įsitikinus šviežios mėsos kilme, jos kokybę atskleis ir paprasčiausia išvaizda. „Bendram žinojimui verta paminėti, kad šviežia, kokybiška kiauliena turi būti šviesiai rausva, neapdžiūvusi, turėti natūralaus blizgesio, nes yra sultinga.
Mėsos oda turi būti nevandeninga, sausa, bet tuo pačiu ir nesukietėjusi. Šviežios mėsos raumenų skaidulos yra stangrios, tad paspaudus po kurio laiko sugrįžta į pradinę padėtį“, – pasakoja V. Federavičius.
Renkantis antį parduotuvėje, mėsos technologas pataria atkreipti dėmesį ne tik į tai, ar mėsa šviežia, bet ir į anties svorį. Nuo jo priklausys ne tik vaišių dydis, bet ir paruošimas bei skonis. Jis siūlo geriau rinktis mažesnius paukščius, kurie bus greičiausiai jaunesni. Kepant jaunų ančių mėsa greičiau suminkštėja ir išlieka sultinga, ją kepti reikės trumpiau.
Užduokite 2 klausimus pardavėjui – paaiškės svarbūs dalykai
Pagrindinę informaciją apie tai, kada buvo paruošta sufasuota mėsa savitarnos lentynose, atskleis galiojimo data ant pakuotės. Tokia mėsa gali ir ilgiau pastovėti šaldytuve, viskas su ja aišku. Tuo tarpu ieškant sveriamos mėsos, verta parduotuvėje užduoti du klausimus, pataria V. Federavičius.
„Prie šviežios mėsos vitrinos darbuotojo pasiteiraukite, kada mėsa buvo atvežta. Svarbu, kad ji parduotuvėje nebūtų kaupiama. Todėl ji pristatoma 6 kartus per savaitę, nes tai turi labai daug įtakos jos kokybei“, – pirmą patarimą duodą patyręs mėsininkas.
Antras klausimas – kur šviežia mėsa buvo išpjaustyta. Supjaustyta mėsa sveriamose lentynose yra jautri laikui, jos galiojimo laikas yra trumpesnis nei fasuotos, todėl labai svarbu, kad pas pirkėjus ji patektų kuo greičiau.
„Idealus variantas ieškantiems maksimalaus šviežumo ir kokybės – rinktis tokią parduotuvę, kurioje pačioje profesionalus mėsininkas išpjausto mėsą, kuri tuomet keliauja į sveriamas lentynas. Jis tą padarys pagal aukščiausius standartus, o mėsa pirkėjams bus patiekta per trumpiausią įmanomą laiką“, – pabrėžia mėsos technologas.
Lygiai tas pats, pasak jo, galioja ir vis populiarėjantiems gaminiams iš žalios mėsos – sveriamose lentynose siūlomoms dešrelėms, šašlykams, kepsniams ir kitiems marinuotiems produktams. Juos nemažai žmonių rinksis Velykoms, norėdami sutaupyti laiko, pinigų, bet būti tikri dėl skonio.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!