„Buffalo wings“ tapo didžiausiu hitu 1964-aisiais, o juos patiekęs nedidelis Amerikos šeimos baras – tikru traukos centru! Šiandien tai – pasaulinis užkandžių karalius, tačiau kadaise kepti vištienos sparneliai, apvolioti aitriame padaže, tebuvo paskutinės minutės improvizacija.
O štai lietuvių pamiltų šašlykų tradicija siekia senovės Rytų pasaulį. Žodis „šašlykas“ kilęs iš turkų kalbos ir reiškia „iešmą“ bei ant jo esančią mėsą.
Visgi, galime lažintis, kad tikrai ne visi yra girdėję apie šašlyką, vadinamą „Napoleonu“. Tai – legendinio torto improvizacija tik su mėsa. Čia sluoksniuojama jautienos pekanija, smulkinta mėsa, jautienos lajus ir kiaulienos šoninė.
Šiltos pavasario ir vasaros dienos bei vakarai nuo šiol bus dar skanesni – kaip žingsnis po žingsnio paruošti abu šiuos mėsos patiekalus parodė grilinimo virtuozai iš „Šefai ant ratų“. išbandę šiuos receptus, prie senųjų greičiausiai nė nebegrįšite.

Buffalo sparneliai su mėlynojo sūrio padažu
Sparneliams:
- 1 kg vištienos sparnelių vidinės dalies;
- 1 a. š. druskos;
- Vištienos prieskonių;
- Paprikos miltelių;
- 2 v. š. kepimo miltelių.
Padažui:
- 100 g sviesto;
- 100 ml aštraus padažo;
- Pomidorų pastos;
- 1 a. š. medaus.
Mėlynojo sūrio padažui:
- 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
- 50 ml jogurto;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 v.š. citrinos sulčių;
- Druskos;
- Pipirų.
Ruošiame sparnelius: atskiriame sparnelių galiukus ir perpjauname juos per sąnarį. Dubenyje sumaišome druską, česnako miltelius, papriką, pipirus ir kepimo miltelius. Gerai įtriname šiuo mišiniu sparnelius ir paliekame šaldytuve bent 30 min.
Sparnelius galima kepti grilyje, orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje apie 10-12 min.
Gaminame padažą: sviestą ištirpiname, pilame aštrų padažą, pomidorų pastą ir medų. Gerai išmaišome. keptuvėje ant silpnos ugnies. Iškeptus sparnelius sudedame į padažą ir išmaišome.
Ruošiame mėlynojo sūrio padažą: dubenyje sutriname mėlynąjį sūrį, sumaišome su jogurtu, česnaku ir citrinos sultimis. Pagardiname druska ir pipirais.
Sluoksniuotas jautienos šašlykas „Napoleonas“
Reikės:
- Picancha jautienos kumpio;
- Kiaulienos šoninės;
- Kebabų prieskonių;
- Čimičuri prieskonių;
- Grilio prieskonių;
- Pomidorų;
- Cukinijų;
- Pievagrybių;
- Alyvuogių aliejaus.
Nuo jautienos kumpio atskiriame riebalą, jį susmulkiname. Dalį jautienos kumpio supjaustome plonomis juostelėmis, dalį sukapojame. Juosteles išklojame ant lentelės, beriame grilio prieskonių, rūkytos paprikos, kebabų prieskonių.
Į smulkintą jautieną dedame taip pat dedame prieskonius, o į picancha riebalą (lajų) dedame čimičuri prieskonių, rūkytos paprikos ir grilio prieskonių. Išmaišome.
Pradedame indelyje sluoksniuoti mėsą. Klojame jautienos juosteles, dedame kapotą jautieną, tiesiame šoninės juosteles, dedame riebaliukus ir vėl išklojame jautienos juostelėmis. Dedame 2 valandoms į šaldytuvą. Išėmus supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir veriame ant iešmų.
Kepame grilyje kartu su mėgstamomis daržovėmis. Patiekiame apšlakstę pakaitintu aliejumi su čimičuri prieskoniais. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































