• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įpusėjus vasarai visi ir toliau mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Tiesa, kartais nutinka taip, kad virtuvėje stovintis dubenėlis šviežių braškių ar šilauogių ima ir sugenda, net nespėjus jomis paskanauti.

Įpusėjus vasarai visi ir toliau mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Tiesa, kartais nutinka taip, kad virtuvėje stovintis dubenėlis šviežių braškių ar šilauogių ima ir sugenda, net nespėjus jomis paskanauti.

REKLAMA

Tačiau prekybos tinklo „Iki“ ekspertai žino, kaip galima to išvengti ir atskleidžia keletą triukų, kurie padės prailginti sezoninių uogų šviežumo laiką.

Pasak Andrej Pometko, minėto prekybos tinklo rinkodaros vadovo, vasarą uogų populiarumas labai išauga, todėl pirkėjams stengiamasi pasiūlyti kuo didesnę jų įvairovę – nuo lietuviškų braškių iki šiuo metu ypač populiarių trešnių.

„Šiandien pirkėjai gali įsigyti šilauogių, aviečių, gervuogių, braškių, agrastų ir trešnių. Stengiamės, kad visos uogos būtų lengvai prieinamos visose mūsų tinklo parduotuvėse, ieškome būdų, kaip pasiūlyti geresnę jų kainą, tad uogų pardavimai sezono metu išauga net iki 10 kartų. Dabar perkamiausios yra trešnės ir lietuviškos braškės, mėnesio pabaigoje prasidės lietuviškų ir lenkiškų šilauogių pikas, o rugpjūtį paprastai išauga gervuogių pardavimai“, – sako A. Pometko.

REKLAMA
REKLAMA

Esant tokiai didelei uogų įvairovei, norisi jomis mėgautis kuo ilgiau, todėl minėto prekybos tinklo  maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia keletą triukų, kurie apsaugos jas nuo galimo pelėsio ir padės prailginti šviežumo laiką.

REKLAMA

Acto ir vandens tirpalas

Pasak V. Juodkazienės, paprastas baltojo acto ir vandens tirpalas naikina bakterijas ir pelėsių sporas, o tai savo ruožtu padeda uogoms ilgiau išlikti šviežioms.

„Toks metodas gali padėti prailginti uogų šviežumą keliomis dienomis, o kartais net ir savaitėmis. Actas pašalina bet kokį pelėsi ir bakterijas, todėl galėsite mėgautis šviežiomis uogomis, nesibaimindami, kad jos greitai suges“, – sako maisto ekspertė ir pateikia instrukciją, kaip reikia paruošti acto ir vandens tirpalą.

REKLAMA
REKLAMA

1 žingsnis. Dideliame dubenyje pasidarykite praskiesto acto vonią, kurioje plausite uogas. Sumaišykite 1 puodelį acto su 3 puodeliais drungno vandens.

2 žingsnis. Šiame tirpale nuplovę uogas nusausinkite jas kiaurasamtyje ir nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Tai garantuos, kad vėliau nejausite jokių acto pėdsakų.

3 žingsnis. Būtina uogas kuo kruopščiau nusausinti. Tam galite naudoti salotų džiovyklę arba tiesiog paskleisti uogas ant popierinio rankšluosčio. Svarbu, kad jos visiškai išdžiūtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4 žingsnis. Išdžiūvusias uogas sudėkite į sandarų indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais. Jo dangtį palikite šiek tiek pravirą tam, kad pasišalintų perteklinė drėgmė. Mėgaukitės šviežiomis uogomis!

Alternatyvūs metodai

Pasak V. Juodkazienės, jeigu namuose nėra acto, o uogų jau pilnas šaldytuvas – galima išbandyti kitą, alternatyvų būdą, kuris padės išnaikinti bakterijas ir pelėsių sporas.

„Greita karšto vandens vonia taip pat puikiai tinka, jeigu norite prailginti uogų šviežumo laiką. Maždaug 30 sekundžių panardinkite jas į 50–60 laipsnių vandenį. Tuomet gerai išdžiovinkite ir laikykite taip pat, kaip po plovimo acto tirpalu“, – sako maisto ekspertė.

REKLAMA

Be jau minėtų uogų plovimo būdų, yra ir kitų metodų, kurie bent šiek tiek gali prailginti uogų gyvavimo laiką. V. Juodkazienės teigimu, kai kurie iš jų yra ypač paprasti ir greičiausiai naudojami ne vienuose namuose.

„Pati paprasčiausia taisyklė, kuria galima vadovautis – neplauti uogų, kol neketinate jų valgyti. Sezoninės uogos yra linkusios greitai pelyti, tad jų saugojimas nuo drėgmės gali prailginti galiojimo laiką. Kitas svarbus dalykas – įsigijus maišelį uogų, būtinai peržiūrėkite, ar ant nei vienos iš jų nėra pelėsio.

Jeigu randate, pažeistas uogas būtinai pašalinkite arba nupjaukite sugedusią dalį. Paskutinė taisyklė, kuri pravers – perdėkite uogas į kuo didesnį indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą“, – pataria maisto ekspertė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų