Pasak kai kurių tyrimų, svogūnuose yra polifenolių junginių, kurie gali padėti sumažinti kenksmingo cholesterolio kiekį. Tokio poveikio įrodymų turima daugiausia iš bandymų su gyvūnais, tačiau ruošiamasi tyrimams ir su žmonėmis.
Gali sumažinti lipidų kiekį kraujyje
Mokslininkų teigimu, svogūnuose esantys biologiškai aktyvūs sieros junginiai gali sumažinti lipidų kiekį kraujyje. Be to, svogūnai priklauso česnakinių šeimai, o visos šiai šeimai priklausančios daržovės padeda mažinti trombocitų krešulių formavimąsi ir uždegiminius procesus. Tai padeda palaikyti kraujagyslių švarą.
Toks poveikis pastebėtas vieno tyrimo, 2008 metais publikuoto „The British Journal of Nutrition“, metu. Mokslininkai siekė išsiaiškinti, ar prieskoniai, česnakai ir svogūnai mažina cholesterolį pelėms, maitinamoms 0,5 procento cholesterolio dieta 10 savaičių. Tyrimo autoriai teigė, kad svogūnai gali padėti mažinti cholesterolį, nes slopina organizme vykstančia cholesterolio sintezę, rašo express.co.uk
Dar vienas tyrimas, publikuotas žurnale „Food and Function“, patvirtino šiuos rezultatus. Šiuo atveju eksperimentai buvo atliekami su žiurkėnais, kurie gavo daug cholesterolio turintį maistą, bet taip pat ir maisto papildų iš raudonojo svogūno miltelių.
Trisdešimt šeši žiurkėnai buvo atsitiktiniu būdu padalinti į tris grupes – viena grupė aštuonias savaites buvo maitinama daug cholesterolio turinčiu maistu, kitos dvi – eksperimentine dieta, papildyta vienu procentu svogūnų miltelių arba penkiais procentais svogūnų miltelių. Tyrimo rezultatai parodė, kad ŽTL cholesterolis sumažėjo, o ATL cholesterolis – ne, kaip ir turėtų būti.
Kadangi flavonolių koncentracija yra didžiausia išoriniuose svogūno sluoksniuose, jų reikėtų neišmesti, norint gauti visą svogūno sveikatai teikiamą naudą.