Alanas Titchmarshas, populiarus Anglijos sodininkas, radijo ir televizijos laidų vedėjas pasidalijo savo „paslaptimi“, kaip užauginti skanesnius pomidorus. Sodininkas viską atskleidė ir paaiškino express.co.uk skaitytojams.
Anot vyro, pomidorų augalai iš prigimties yra linkę išauginti daug lapų ir santykinai mažiau vaisių.
„Yra būdas subalansuoti lapų ir vaisių gamybą ir net pagerinti pomidorų skonį – tai genėjimas“, – sakė sodininkas.
Atskleidė, kaip auginti pomidorus
Tuo tarpu sodininkystės ekspertė ir „Tree Vitalize“ įkūrėja Fern Berg sako, kad norint užauginti didesnius ir skanesnius pomidorus, svarbu, kad augalų energija būtų nukreipta į vaisių, o ne lapų auginimą.
„Be to, genint pomidorus į juos patenka daugiau saulės šviesos, kuri skatina energijos gamybą fotosintezės būdu, o ši virsta puikiais pomidorais, kuriuos galėsite valgyti ateityje.
Saulės šviesai patekus į didesnę augalo dalį, stiebai bus stipresni ir tiesesni, o augalas bus sveikesnis ir atsparesnis kenkėjams bei ligoms“, – pabrėžia ekspertė.
Genėti pomidorus – tik tinkamu laiku
F. Berg atskleidė, kad prieš pradedant genėti pomidorus, yra svarbu atitaikyti tinkamą laiką. Pasak jos, genėti reikėtų pradėti tik tuomet, kai augalai pasiekia 30-60 cm aukštį.
„Vegetacijos sezone reikėtų genėti kartą per savaitę. Svarbu užtikrinti, kad sodo žirklės būtų švarios ir aštrios tam, kad išvengti ligų perdavimo augalui, o pastangos nenueitų veltui“, – sako moteris.
Ji priduria, kad norint genėti pomidorų augalus, pradėti reikia nuo ligotų lapų pašalinimo – jie gali būti rudi, geltoni arba dėmėti.
Be to, pomidorai turi atžalų – šoninių ūglių, kurie auga „V“ forma tarp pagrindinio stiebo ir šakų.
„Genėdami šias atžalas, kontroliuosite augalo dydį ir formą, bet niekada vienu metu negalima pašalinti daugiau kaip 20-25 proc. augalo“, – priduria F. Berg.
Ekspertės teigimu, augalų ir vaisių derliui naudingesnis yra selektyvus genėjimas.