Grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius gamino jautienos didkepsnį (steiką) su karamelizuotomis morkytėmis.
„Svarbiausia, prieš kepant bet kokią mėsą, ją išėmus iš šaldytuvo palaikyti kambario temperatūroje bent valandą. Jei labai labai norisi valgyt – pakišti po šiltu vandeniu. Ne karštu! Šiltu. Jei iš šaldytuvo iškart dėsite ant keptuvės, ji bus sausa ir kieta“, – sakė Vylius.
Kitas, būtinas atributas, pasak Vyliaus – termometras. „Steiką dėti kepti į grilių galima, kai mėsa yra sušilusi iki 20 laipsnių“, – rekomenduoja V. Blauzdavičius.
Kitas TV3 laidos „La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis patiekė 48 val. virtą jaučio sprandinę su degintu mėlynuoju kopūstu, kaulų sultinio padažu ir šakninių daržovių koše. O laidos svečias – mėsos ekspertas Deividas Saldukas pademonstravo, kaip pasigaminti jautienos karpačio.
Lėtai virta sprandinė su daržovių koše ir sultinio padažu
Šią virtą sprandinę labai tinka tiekti kaip šaltą užkandį, supjausčius plonomis riekelėmis. Bet labai tinka tiekti ir kaip karštą patiekalą su gardžia daržovių koše ir sultinio padažu. Reikia tik šiek tiek kantrybės iki kol sprandinė išvirs, o paties darbo nėra labai daug, bet rezultatas stulbinantis.
Jautienos Carpaccio su balzaminiu padažu
Šį carpaccio laidoje gaminau iš jautienos išpjovos, tačiau galima ruošti ir iš kitų negyslotų, minkštesnių jautienos raumenų, pavyzdžiui nugarinė ir tam tikra kumpinė dalis, o štai mentės dalis jau netiktų.
Steikas su saldžiarūgščiai keptomis morkytėmis
Čia naudojamas T-bone steikas, kuris yra dalis išpjovos ir nugarinės. Patiekalą nesudėtinga paruošti, o kiekvienas kąsnelis labai gardus. Svarbus momentas yra pati gaminimo pradžia – nereikėtų skubėti dėti mėsos kepti ją vos ištraukus iš šaldytuvo. Turint laiko rekomenduoju ją atšildyti kambario temperatūroje arba perlieti šiltu vandeniu, kitu atveju mėsa bus kieta ir sausa bei šalta viduje.