Netoli Rokiškio dvaro gyvenantys Saulius ir Žydrūnė savo ūkyje laiko net 600 galvijų, o per dieną ceche perdirba virš tonos pieno.
„Darbas čia vyksta nenutrūkstamai, kiekvieną dieną. O ir pieno produktų turime virš 20. Tai – varškė, grietinė, lydytas sviestas, įvairūs varškės sūriai, desertinės varškės. Mes tikrai esame pieno produktų mėgėjai“, – pasakos Žydrūnė.
Šį ūkį Saulius perėmė iš savo tėvų, tad su šiuo darbu jis ne tik susipažino dar vaikystėje, bet savaitgaliais nuolat jame sukdavosi ir tada, kai tapo studentu. Anksčiau 10 metų Vilniuje gyvenusi šeima šiandien šypsosi – dabar į Vilnių jie grįžta nebent tik pailsėti.
„Karvėmis reikia rūpintis kiekvieną dieną. Juk gyvuliui nepasakysi, kad išeini atostogų“, – šyptelės Žydrūnė.
Laidoje žiūrovai pamatys, kaip auginami galvijai, o vėliau išvys ir tai, kaip darbai vyksta ceche. „Pradėjome nuo vadinamųjų mobiliųjų turgelių – visur važinėjome ir savo produkciją pardavinėjome patys. O dabar tai jau išaugome – esame kooperatyve ir per jį savo produkciją tiekiame į prekybos centrus.
Grįžti atgal nebenorėtume – kiekvienas verslas turi savo žingsnius. O ir prekybos centruose tavo produkciją gali pasiekti kur kas platesnis ratas žmonių“, – pasakos Žydrūnė.
Galiausiai šeimos ūkio gaminamų sūrių Gian Luca paragaus ir pats. Tiek tradicinio varškės sūrio, tiek su česnaku ir žolelėmis, kepto sūrio bei vieno perkamiausių – saldaus pieno sūrio su spanguolėmis.
Viso to įkvėptas, Gian Luca nuspręs pasidalinti nesudėtingu, tačiau taip lietuvių pamėgto kepto sūrio receptu. „Jei namuose kepu sūrį, žmona tą dieną į mane žiūri su šypsena ir visai kitokiu nusiteikimu“, – kaip visuomet progos pajuokauti nepraleis Gian Luca.
Norėdami receptą pakartoti namuose, pirmiausiai keptuvėje ištirpinkite lydytą sviestą. Tuomet suberkite pjaustytas saldžias bulves, česnaką, suberkite šviežius čiobrelius ir leiskite viskam gerai apkepti. Nepamirškite pagardinti druska ir pipirais. Tiesa, Gian Luca patars, kad visa tai galima padaryti ir orkaitėje!
Tuomet keptas saldžiąsias bulves perkelkite ant folijos, o į keptuvę suberkite pjaustytą raudonąjį svogūną. Apkepus svogūnui, suberkite ir pupeles.
Vėliau ant keptų bulvių uždėkite sūrį, jį įpjaukite ir įtrinkite kario prieskoniais. Ant viršaus suberkite svogūnus, pupeles ir gerai užlankstykite foliją. Galiausiai sūrį įdėkite kepti į orkaitę arba tam naudokite grilį. Sūrį ištraukę, papildomai pagardinkite jį riešutais ir čiobreliu.
O kaip pasigaminti pikantiškus vieno kąsnio užkandžius su kumpiu, išvysite laidoje.
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!