Nerealu nuolat laikytis tobulos dietos, tačiau protingi maisto produktų pakeitimai kitais gali padėti išlaikyti sveiką širdį neatsisakant mėgstamų užkandžių.
Taip teigia gydytoja Harmony Reynolds, NYU Langone medicinos centro kardiologė. Ji savo „TikTok“ vaizdo įraše, skirtame kasdienėms sveikatos temoms, teigė, kad tausodama savo širdį ji vengia tokių maisto produktų kaip šoninė ir bulvių traškučiai.
Pasak H. Reynolds, jai, kaip gydytojai, gali būti keblu duoti patarimus dėl mitybos, nes tyrimai dažnai nepateikia aiškių atsakymų, kaip maistas gali paveikti sveikatą, rašo insider.com.
„Mums reikia daug išsamesnių mitybos mokslo tyrimų. Daugelis rekomendacijų yra pagrįstos ribotais įrodymais, todėl pacientams susidaro įspūdis, kad mes dažnai keičiame savo nuomonę“, – sakė gydytoja.
H. Reynolds teigė, kad, remdamasi turimais įrodymais, ji sąmoningai vengia tam tikrų maisto produktų, o mažiau sveiku maistu stengiasi mėgautis saikingai.
Margarinas ir kokosų aliejus siejami su prastesne širdies sveikata
H. Reynolds teigė, kad ji vengia margarino ir augalinio aliejaus, nes tyrimai rodo, kad jų vartojimas yra susijęs su didesniu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nors neaišku, kodėl, nes nepanašu, jog šie produktai padidina rizikos veiksnius, tokius kaip cholesterolis.
Kokosų aliejus kelia nerimą, nes jame yra sočiųjų riebalų, siejamų su rizika širdies sveikatai.
„Visada klausiu pacientų, ar jie vartoja šiuos produktus, nes pastebėjau, jog kelių pacientų MTL, blogasis cholesterolis padidėjo, kai jie pradėjo vartoti kokosų aliejaus turinčius maisto produktus“, – sakė H. Reynolds.
Saikingai vartojamas sviestas gali būti geresnė alternatyva, tačiau alyvuogių aliejus yra pats sveikiausias pasirinkimas, rodo tyrimai.
„Žmonės turėtų jį vartoti kur tik įmanoma, o jei jie naudoja kitus riebalus, patartina vartoti jų kiek įmanoma mažiau“, – sakė gydytoja.
Bulvių traškučius sunku valgyti saikingai
Pasak H. Reynolds, ji nevalgo bulvių traškučių ir net nelaiko jų namuose, nes labai lengva suvalgyti visą maišelį.
„Pažįstu save ir žinau, kad turėti namuose du pakelius bulvių traškučių ir jų nevalgyti yra neįmanoma, net jei mano ketinimai patys geriausi“, – sakė ji.
Gydytojos nuomone, spragėsiai ar net šviežios daržovės gali būti sveikesnė alternatyva, jei trokštate traškių užkandžių.
H. Reynolds prisipažino, kad jei labai norisi mėgstamų skanėstų, pavyzdžiui, šokoladinių batonėlių, ji nusiperka mažesnes pakuotes, kad būtų lengviau saikingai jais mėgautis.
Šoninę ji valgo tik kaip ypatingą skanėstą
H. Reynolds teigimu, yra daugybė įrodymų, kad perdirbta mėsa yra susijusi su didesne rimtų ligų, tokių kaip vėžys ir širdies ligos, rizika.
„Nežinau, koks kiekis yra saugus“, – prisipažino ji.
Ji labai mėgsta šoninę, tačiau valgo ją tik keletą kartų per metus ypatingomis progomis.
„Manau, kad žmonėms svarbu žinoti, jog jiems patariantys gydytojai taip pat yra žmonės. Visiems gali būti nelengva laikytis tobulos dietos, – sakė ji. – Svarbu pripažinti, kad kartais norisi skanėsto ir tikrai neprotinga sakyti, jog niekada nevalgysiu tokio maisto, kuris man patinka. Manau, geriau stengtis valgyti jo mažiau ir keisti tai, ką gali.“
Perdirbtus desertus pakeiskite juoduoju šokoladu, kad sumažintumėte nesveikų riebalų kiekį
Paskutinė maisto grupė, kurios ji bando vengti, yra perdirbti desertai, tokie kaip supakuoti sausainiai ir spurgos, nes juose daug cukraus ir nesveikų riebalų, kurie yra susiję su tokiais pavojais sveikatai kaip diabetas ir širdies ligos, prisipažįsta gydytoja.
Vaisiai, jogurtas, tamsus šokoladas ir riešutai gali būti sveikesni skanumynai. Tačiau vėlgi, nuosaikumas ir savimonė yra labai svarbūs norint mėgautis maistu, tuo pačiu sumažinant galimą pavojų sveikatai.
„Kai vakarėliuose žinau, kad man tas skanumynas nesveika, bet noriu jo, būtinai paragauju. Jei man tai patinka, leidžiu sau mėgautis. Jei nepatinka – nė nepaliečiu“, – sakė ji.