• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cukinijos – daugelio pamėgtos daržovės, ypač vasarą, kai jų apstu daržuose. Jos puikiai tinka kepiniams, troškiniams ar garnyrui, o dėl švelnaus skonio – mėgstamos ir vaikų. Tačiau ne visi žino, kad iš pažiūros nekaltos daržovės retkarčiais gali būti pavojingos sveikatai.

38

Cukinijos – daugelio pamėgtos daržovės, ypač vasarą, kai jų apstu daržuose. Jos puikiai tinka kepiniams, troškiniams ar garnyrui, o dėl švelnaus skonio – mėgstamos ir vaikų. Tačiau ne visi žino, kad iš pažiūros nekaltos daržovės retkarčiais gali būti pavojingos sveikatai.

REKLAMA

Toks pavojus kyla dėl itin kartaus skonio, kuris signalizuoja apie juose susikaupusius toksiškus junginius – kukurbitacinus, rašoma health.com.

2024 m. Lenkijoje publikuotas atvejis parodė, kad net viena porcija tokios „kartesnės“ cukinijos duonos gali baigtis ne tik apsinuodijimu, bet ir kepenų pažeidimais ir net mirtimi. Tad ką verta žinoti apie šią retą, bet rimtą būklę?

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra apsinuodijimas kukurbitacinu?

Kukurbitacinai – tai organiniai junginiai, kurie natūraliai aptinkami kai kuriuose augaluose, ypač moliūginių šeimoje (lot. Cucurbitaceae) – tai cukinijos, moliūgai, agurkai, melionai.

REKLAMA

Šiuos junginius augalai gamina kaip gynybinę reakciją į stresą – pavyzdžiui, sausras, ekstremalias temperatūras ar net hibridinių sėklų kryžminimą.

Pasak gydytojo Ryano Marino iš Case Western Reserve universiteto, šie junginiai turi stiprų, kartų skonį ir yra farmakologiškai aktyvūs – tyrinėjami dėl priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių. Tačiau jų per didelis kiekis maiste gali tapti pavojingu nuodu.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja Babeta Čápková iš Čekijos ligoninės pabrėžia: „Kartus skonis iš tiesų yra didelės kukurbitacino koncentracijos požymis ir dažnai vienintelis tiesioginis indikatorius.“

Kaip pasireiškia apsinuodijimas cukinijose ?

Apsinuodijimo kukurbitacinu simptomai dažniausiai pasireiškia staiga – nuo kelių minučių iki kelių valandų po valgio. Net ir labai nedidelis kiekis – vienas ar du kąsniai – gali išprovokuoti stiprią reakciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimi simptomai:

  • staigus pilvo skausmas, spazmai;
  • pykinimas ir vėmimas;
  • viduriavimas (kartais su krauju);
  • bendras silpnumas;
  • sumažėjęs kraujospūdis.

Sunkesniais atvejais gali būti pažeidžiami vidaus organai, atsirasti edema žarnyne, pasireikšti ūmi intoksikacija.

Viename 2024 m. atvejo tyrime aprašyta, kaip vos keli kąsniai kartaus troškinio iš cukinijos, užaugintos sode, privertė porą atsidurti ligoninėje. Vyras mirė per 24 valandas, o moteris pasveiko po kelių dienų.

REKLAMA

Ar reikia nerimauti dėl kiekvienos cukinijos?

Toks apsinuodijimas yra itin retas, bet svarbu žinoti įspėjamąjį ženklą – ryškiai kartų skonį. Tai signalas, kad tokios cukinijos valgyti nereikėtų – net termiškai apdorota ji gali išlikti toksiška.

Jei paragavus jaučiamas neįprastas kartumas – maistą nedelsiant išmeskite. Neeksperimentuokite ir nesistenkite „užmaskuoti“ skonio kitais ingredientais.

REKLAMA

Ką daryti apsinuodijus?

Specifinio priešnuodžio nėra. Gydymas paprastai yra simptominis – skysčių terapija, poilsis, kai kuriais atvejais – stebėjimas ligoninėje. Dauguma žmonių pasveiksta per kelias dienas.

Kada kreiptis į medikus:

  • jei po valgio prasideda staigus vėmimas ar viduriavimas;
  • jei cukinija turėjo kartų skonį;
  • jei jaučiamas silpnumas, sumišimas ar sumažėjęs kraujospūdis.

Nors daugeliui ši rizika atrodo menka, svarbiausias patarimas – neignoruoti kartumo. Tai natūralus įspėjimas, kurį siunčia pats augalas. Jei cukinijos ar kito moliūginio augalo skonis yra neįprastas, net įtartinai kartus – nevalgykite jo.

Kartais sveikatą gali išgelbėti vienas paprastas veiksmas – išspjauti pirmą kąsnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų