Kalbant apie maisto saugą, daugelis nežino, kaip tinkamai elgtis, nes galima rasti daugybę prieštaringų patarimų. Kai kurie sako, kad negalima vartoti maisto produktų pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminu, kiti – kad tai maisto švaistymas.
Kai kalba pasisuka apie maisto šildymą, galioja atskiros taisyklės, kad nepakenktumėte savo sveikatai. Daugelis nenutuokia, kaip elgtis, kai turi maisto likučių, kurių nesinori išmesti – juos šildyti mikrobangų krosnelėje ar ne.
Kad būtų paprasčiau, akredituota dietologė Kim Lindsay iš Australijos pasidalino trimis maisto produktais, kurių niekada neturėtumėte dėti į mikrobangų krosnelę, rašo mirror.co.uk.
Ryžiai
Kim pritaria įsitikinimui, kad ryžių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje, nepaisant to, kad daugelyje kultūrų tai yra kone dažniausiai vartojamas produktas.
Kalbėdama su „The Daily Mail“, ji paaiškino: „Šildant ryžius kyla didelė rizika. Juose esančių bakterijų sporos yra atsparios karščiui, todėl net jas pakaitinus produkte gali susidaryti patogenai.“
Virti ryžiai turi sporas formuojančių bakterijų, vadinamų Bacillus cereus, kurios paprastai randamos dirvožemyje ir daržovėse.
Valgydami pašildytus ryžius rizikuojate pakenkti savo sveikatai, gali pasireikšti simptomai, tokie kaip vėmimas, viduriavimas ir pilvo spazmai.
NHS turi patarimą, kaip elgtis su ryžių likučiais: „Kuo greičiau atvėsinkite ryžius (per 1 valandą) ir padėkite juos į šaldytuvą arba šaldiklį.
Šaldytuve laikomus ryžius reikia suvartoti per 24 valandas, jų negalima šildyti daugiau nei kartą.“
Kiaušiniai
Kitas produktas, kurio K. Lindsay niekada nešildytų mikrobangų krosnelėje – kiaušiniai, nes juose gali būti salmonelių, kurios gali sukelti apsinuodijimą.
Priežastis, dėl kurios jų negalima šildyti, yra ta, kad mikrobangų krosnelėje kiaušiniai gali šilti „netolygiai“. „Kartais vidurys būna karštas, o pakraščiai – šalti arba atvirkščiai“, – paaiškino ji.
Špinatai
K. Lindsay įspėja, kad šildyti špinatus yra rizikinga, nes šildant netinkamai juose gali kauptis Listeria bakterijos.
Listeria bakterijos gali sukelti listeriozę – tai yra sunki infekcija, sukelianti karščiavimą, į gripą panašius simptomus ir net traukulius.
NHS teigimu, maistas turi būti kuo greičiau atvėsinamas (per vieną ar dvi valandas) ir dedamas į šaldytuvą ar šaldiklį. Pašildyti špinatai turi „būti pilnai perkaitę“, juos reikia suvartoti per dvi dienas.