• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos miškuose jau karaliauja grybai – vieni renka raudonviršius, kitiems pasiseka rasti miško karalių baravykui, o Panevėžio rajono miškuose Giriu Mindžiumi prisistatančiam gamtos mylėtojui, biologijos mokytojui pavyko rasti visą virtinę baravykų paąžuolių. Jis pats sako, kad tokio masinio jų dygimo dar nėra matęs.

10

Lietuvos miškuose jau karaliauja grybai – vieni renka raudonviršius, kitiems pasiseka rasti miško karalių baravykui, o Panevėžio rajono miškuose Giriu Mindžiumi prisistatančiam gamtos mylėtojui, biologijos mokytojui pavyko rasti visą virtinę baravykų paąžuolių. Jis pats sako, kad tokio masinio jų dygimo dar nėra matęs.

REKLAMA

Savo „Facebook“ paskyroje Girių Mindis pasidalino įspūdingo laimikio nuotraukomis. Vyras negalėjo patikėti savo akimis – tiek baravykų paąžuolių dar nematė.

Tokio besakio dygimo dar neregėjo

„Grybauju jau daugybę metų (ne gyvenime, o miške, nors visko pasitaiko...), visokio masto grybų dygimų esu matęs, bet tokio besaikio baravykų paąžuolių dygimo regėti dar neteko. Bepjaudamas gal net ir pats šiek tiek saiką praradau, bet nu azartas vienok...

Galiausiai supratau, kad kovos prieš paąžuolius laimėti man nelemta, tad susitaikęs su pralaimėjimu, pirmu pasitaikiusiu žvėrių takeliu, nebesidairydamas, išėjau į miško keliuką automobilio link...

REKLAMA
REKLAMA

P.s. visi paąžuoliai surinkti maždaug 30m² plote...“, – dalinosi Girių Mindis.

Grybų buvo tiek daug, kad kibiras prisipildė maždaug per pusvalandį, tad teko ieškoti maišelio, į kurį galėtų susidėti laimikį.

REKLAMA

Jis teigė, kad beveik visų rastų paąžuolių kepurėlės sveikos, tad prisirinko ir nelabai jaunų grybų, galvoja didesniuosius džiovinti, tačiau nežino, ar jie tam tinkami.

Įspėja nevartoti su alkoholiu

Baravykai paąžuoliai (lot. Boletus luridus) dar vadinami ir žaibaravykiais. Šie grybai auga pavieniui arba grupelėmis, kaip jau išduoda jų pavadinimas, mėgsta ąžuolų kaimynystę, kaip ir žolėtas, kalkingas vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Šių grybų kepurėlės gali užaugti net iki 20 centimetrų skersmens, jis išsiskiria savo savybe, kad masyvų, oranžiškai raudonos spalvos kotą dengia tinklelis, o grybą perlaužus, šis pamėlynuoja, o vėliau išblunka.

Baravykai paąžuoliai nėra reti, jų galima sutikti Lietuvoje. Tačiau juos galima valgyti tik gerai išvirtus.

Be to, kaip anksčiau naujienų portalui tv3.lt sakė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovė, vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Jurga Motiejūnaitė, organizmas šio grybo vartojimo su alkoholiu gali neatleisti.

„Kai kurie grybai gali būti toksiški tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, vartojant su alkoholiu (baravykas paąžuolis arba mėšlagrybis ir kt.). Kai kurie grybai turi medžiagų, kurios yra nekenksmingos daugeliui žmonių, tačiau kai kuriems gali sukelti alergijas ir kitokius organizmo sutrikimus“, – paaiškino ji.

Grybautoja profesionalė
Grybautoja profesionalė
Čia ne baravykai paažuoliai o perkūnbaravykiai jie nevalgomi
Man jau iki ... krūva grybų...krūva džiaugsmo...ar galima pasakyti daug džiaugsmo ir nemažai grybų. Krūva ...š... pridėta
Tokių niekada nerenku, kokie ten paąžuoliai? Kaip rašo jie nevalgomi
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų