Tinkama mityba yra sveikos gyvensenos pagrindas, tačiau dėmesį reikėtų sutelkti ne tik į tai, ką reikia įtraukti į savo mitybos režimą.
Pasak gydytojos Rosmy Barrios, taip pat turėtume žinoti, kokių maisto produktų reikėtų vengti arba sumažinti jų kiekį.
Jei norite išsaugoti sveiką širdį, R. Barrios primygtinai rekomenduoja nevartoti ar vartoti tik labai saikingai transriebalus, sočiuosius riebalus, vengti natrio pertekliaus ir pridėtinio cukraus, rašo express.co.uk.
Transriebalai
Transriebalai perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kukurūzų spragėsiuose, koldūnuose, šaldytose picose ir sausainiuose, yra ypač kenksmingi širdies ir kraujagyslių sistemai.
Pasak gydytojos, šie riebalai didina blogojo cholesterolio kiekį ir koronarinių arterijų ligos atsiradimo riziką.
Vietoj transriebalų gydytoja pataria rinktis sveikesnius riebalus, pavyzdžiui, mononesočiuosius ir polinesočiuosius riebalus, kurių yra alyvuogių aliejuje, avokaduose ir riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje. Šie riebalai gali padėti padidinti gerojo ir sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.
Sotieji riebalai
Sotieji riebalai, pavyzdžiui, riebi mėsa ir pieno produktai, taip pat gali didinti cholesterolio kiekį kraujyje ir prisidėti prie aterosklerozės vystymosi.
Dėl aterosklerozės susiaurėja ir sustandėja arterijos, todėl kraujotaka į širdį ir smegenis tampa ribota.
„Norėdami sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, rinkitės liesus baltymų šaltinius, pavyzdžiui, paukštieną be odos, žuvį ir ankštines daržoves“, – pridūrė gydytoja.
Natrio perteklius
Nerimą kelia tai, kad natrio suvartojama ne tik papildomai sūdant maistą, bet jo jau yra perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, makaronų padažuose, duonoje, sultinių kubeliuose, dešrelėse, keptos vištienos gaminiuose ir kt.
Pasak gydytojos, dėl padidėjusio natrio kiekio susilaiko vanduo, todėl didėja kraujospūdis ir apkraunama širdis.
„Natrio kiekį galima sumažinti vietoj druskos naudojant žoleles ir prieskonius, taip pat renkantis perdirbtus maisto produktus su mažu druskos kiekiu ar be jos“, – pridūrė ji.
Pridėtinis cukrus
Ekspertės teigimu, saldūs gėrimai ir per didelis saldžių užkandžių vartojimas gali grėsti nutukimu ir širdies ligomis, ypač žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ar sergantiems diabetu.
Ji siūlo pakeisti saldžius užkandžius ir gėrimus nesaldžiais vaisiais ir vandeniu – taip sumažinsite suvartojamo pridėtinio cukraus kiekį ir kartu padidinsite skaidulinių medžiagų suvartojimą.
„Rinkitės širdžiai sveiką maistą, pavyzdžiui vaisius, daržoves, neskaldytus grūdus ir riešutus“, – patarė ji.