• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Delčia, pats tas laikas pasiruošti raugintus kopūstus. Tikrai nerašysiu, kaip tai sveika ir kokie naturalūs fermentai susidaro kopūstams surūgus, ir kaip tai mūsų pilveliams gerai. To gero, pilna internete. Tik gal vienas sakinys, kurį ne visi visada parašo: rauginamų kopūstų sultys turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų, tad jų duokite savo vaikams, kurie „pametė“ apetitą. O dabar pamirškite visas asociacijas su sunkiu darbu, bačka ir dideliu maišu kopūstų. Na, dar galite pamiršti ir grūstuvą, bei vyrišką pagalbą tokiam darbui atlikti.

Delčia, pats tas laikas pasiruošti raugintus kopūstus. Tikrai nerašysiu, kaip tai sveika ir kokie naturalūs fermentai susidaro kopūstams surūgus, ir kaip tai mūsų pilveliams gerai. To gero, pilna internete. Tik gal vienas sakinys, kurį ne visi visada parašo: rauginamų kopūstų sultys turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų, tad jų duokite savo vaikams, kurie „pametė“ apetitą. O dabar pamirškite visas asociacijas su sunkiu darbu, bačka ir dideliu maišu kopūstų. Na, dar galite pamiršti ir grūstuvą, bei vyrišką pagalbą tokiam darbui atlikti.

REKLAMA

Visiškai nebūtina kopūstus raugti į didelę bačką, o atėjus pavasariui dalį jų išmesti. Tiesiog, vieną kartą pasinaudojau savo kolegės patarimu, kad pilnai užtenka nedidelio 5l kibirėlio (na tokio, kur restoranuose majonezas, pomidorų padažas ar garstyčios būna supilstytos).

Žinote, pradžioje tie kopūstai kibirėlyje labai greitai  suvalgomi. Vėliau valgymo tempai kažkodėl sulėtėja, tad pilnai užtenka taip kopūstus užraugti du,tris kartus per žiemą. Tik pažiūrėkite mėnulio fazes, per delčią užraugti kopūstai visuomet bus kieti ir traškūs. Be to, namuose raugti kopūstai nepaprastai skanūs su saulėgrąžų aliejumi ir trupučiu smulkiai pjaustyto svogūno. Tai ir puikus garnyras prie mėsos ar keptų bulvių“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.

REKLAMA
REKLAMA

Jums reikės:

  • gerai išplauto maistui laikyti skirto 5 kg talpos kibirėlio,
  • gabalo marlės (galima nusipirkti vaistinėse),
  • sunkaus akmens,
  • truputį siauresnės nei kibirėlis lėkštės,
  • 4 kg jau šiaudeliais supjaustytų kopūstų,
  • 400 gr nuskustų ir rupiai sutarkuotų morkų,
  • 80 gr arba pilni 3 v.š. cukraus,
  • 80 gr arba pilni 3 v.š. druskos,
  • 2–3 v.š. kmynų (jei mėgstate),
  • 3–4 saujos spanguolių.  

Kadangi  kiekiai yra dideli viską ruoškite ant virtuvinės spintelės.  Bent 1 m. laisvo ploto darbui viską maišant tikrai prireiks. Tad, berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant švariai nuvalyto stalviršio. Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles.

REKLAMA

Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų- morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) subenkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius. 

Tuoj pat pradėkite dėti kopūstus į kibirėlį. Sudėję glėbį kopūstų juos kumščiais suspauskite. Kad būtų lengviau, pasistiebkite ir remkitės visu svoriu. Na, čia beveik mankšta virtuvėje. Kai suspausite pirmą sluoksnį, vėl dėkite glėbį kopūstų ir  vėl spausdami grūskite. Tai  kartokite, kol sudėsite visus kopūstus. Taip bespaudžiant išsiskirs ir sultys. Kibirėlis neturi būti pilnas. Turi likti bent tarpas per 3 pirštus, kad pradėjus kopūstams rūgti neišbėgtų sultys. 

REKLAMA
REKLAMA

Kopūstų rauginimas (Nuotr. Gera virtuvė)

Dabar belieka uždengti kopūstus marle ir uždėjus lėkštele juos paslėgti akmeniu. Na, jei akmens dar neradote, o raugintų kopūstų norisi, uždėkite bet kokį svorį. Kad ir stiklainį ar vazą pripildytą vandens.

Kibirėlį palikite šiltai virtuvėje. Po maždaug 2–3 dienų kopūstai pradės rūgti. Skysčio paviršiuje atsiras putų. Tai ženklas, kad visus svorius ir lėkštę reikia nuimti. Dabar reikia kibirėlyje esančius kopūstus kelis kartus (3–4) per dieną pabadyti. Tam puikiai tinka japoniškos valgymo lazdelės. Jei jų neturite naudokite medines ar plastiko lazeles, kuriomis galėtumėte pasiekti kibirėlio dugną. Šiuo badymo metu lengviau pasišalina rūgimo metu besikaupiančios dujos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po savaitės (jei jūsų virtuvėje apie 15–18 laipsnių), jei žymiai šilčiau, tai keliomis dienomis ankščiau kopūstus vėl uždenkite išplauta marle, uždėkite lėkštelę ir paslėgę akmeniu išneškite į vėsią (8–10 laipsnių temperatūros)  patalpą.  Kopūstus galite pradėti naudoti praėjus 20 dienų po užraugimo.

Nebijokite, jei šaltoje patalpoje žiemą kopūstai apšals, atšilę jie bus nepakitę.

Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš knygos Konservavimas, 1967 metų.

Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 11 d. 5 sezonas. Serija 1
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų