Šia tema naujienų portalui tv3.lt sutiko pakomentuoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Pašnekovas atskleidė, kad kai kurie produktai, kurių vasarą rekomenduojama vartoti mažiau, iš tiesų yra lietuvių pamėgti.
Jis ragino įsiklausyti į jo teikiamus patarimus ir pasistengti vasarą vartoti tokį maistą, kuris ne tik padės geriau jaustis, bet ir aprūpins organizmą reikiamomis medžiagomis.
Ko nerekomenduojama valgyti ir gerti per karščius?
Pirmiausia, pašnekovas sutiko papasakoti apie tokį maistą, kurio per karščius valgyti yra nerekomenduojama. Pasak jo, tai – lietuvių pamėgtas maistas.
Tiesa, P. Paulauskas pridėjo, kad šis maistas nėra uždraustas, tačiau jo tokiomis karštomis dienomis yra rekomenduojama vartoti saikingiau, t. y. viskas priklauso nuo suvartojamo produkto kiekio.
„Mes tikrai turime nerekomenduotinų karštomis dienomis vartoti maisto produktų. Tad vertėtų vengti perdirbtų maisto produktų, tokių kaip traškučių, dešrainių, mėsainių, greitai paruošiamų makaronų, šaldytų picų.
Taip pat aštraus maisto, t. y. tokio, kuriam gaminti naudojami aštrūs prieskoniai ar natūraliai iš savęs aštrių maisto produktų, kaip pipirų ir kt. Toks maistas šildo iš vidaus, tad karštomis dienomis jis nėra naudingas.
Be abejo, reikėtų vengti vartoti ir tų produktų, kuriuose yra gausu cukraus, t. y. įvairūs pyragai, tortai, saldainiai, saldūs gėrimai.
Žinoma, verta nepamiršti, kad alkoholis taip pat labai greitai išvaro visą vandenį iš mūsų organizmo, dėl to reiktų jo vengti“, – apie kelias kategorijas pasakojo specialistas.
Pasiteiravus, ar yra dar maisto grupių, kurių vertėtų vengti, P. Paulauskas pridėjo, kad verta nepamiršti, jog ir sūraus maisto vertėtų vengti.
Anot jo, su tokiu maistu yra netenkama elektrolitų, jie pašalinami iš organizmo, dėl to reiktų nepiktnaudžiauti sūriu maistu.
„Sūraus maisto pavyzdžiai yra bulvių traškučiai, greito maisto patiekalai, padažai, sūrūs sausainiai ir pan.“, – paaiškino pašnekovas.
Ką rekomenduojama valgyti per karščius?
Mitybos specialistas P. Paulauskas taip pat atskleidė, kokius maisto produktus verta vartoti karštomis dienomis. Pasak jo, šie maisto produktai padeda gauti daugiau skysčių, kurie tokiomis dienomis organizmui ypač reikalingi.
Pirmiausia jis įvardijo vaisius ir daržoves. Anot jo, šie produktai yra vandeningi, t. y. savo sudėtyje turi daug vandens.
„Iš vaisių labiausiai verta valgymui pasirinkti šiuos vaisius: arbūzus, braškes, melionus. Tuo tarpu daržovės pačios naudingiausios yra agurkai, salotos, salierai“, – pasakojo pašnekovas.
Specialistas pridėjo, kad vertėtų nepamiršti, kad esmė yra vartoti lengvai virškinamą, daug baltymų turintį maistą, t. y. liesą mėsą, žuvį.
„Taip pat reiktų gerti daugiau vandens, nes karštuoju metų laiku yra daugiau prakaituojama. Papildomai tikrai reiktų bent vieną stiklinę vandens išgerti prie įprastos paros normos. Apskritai, mes geriame per mažai vandens, o vasarą mums jo reikia dar daugiau“, – tvirtino jis.
Pasiteiravus apie alternatyvas vandeniui, P. Paulauskas pridėjo, kad galima gerti vandenį su uogomis, vandenį su citrina, žolelių arbatas ir mineralinį vandenį.
O tiems, kurie karštomis dienomis geria daug kavos, pašnekovas taip pat siuntė žinią: „Kas geria kofeiną, kuris varo skysčius, tuomet ypač daug vandens reikia gerti. Tuomet būtinai reikia suvartoti po puodelį vandens po kavos gėrimo.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!