Šį šeštadienį TV3 gero kino vakare – įtempta, vizualiai itin įspūdinga ir tris „Oskarus“ pelniusi karinė drama „1917“. Šis filmas išsiskiria savo unikaliu vieno kadro (angl. one-shot) filmavimo stiliumi, kuris žiūrovą panardina į veiksmo sūkurį.
Įdomu tai, kad filmo siužetas yra įkvėptas pačio režisieriaus Mendeso prosenelio pasakojimų apie Pirmąjį pasaulinį karą.

Šios kino juostos veiksmas vyksta 1917 m. balandžio 6 d. Prancūzijos fronte, kur du jauni britų armijos kareiviai – Blake’as (akt. Dean-Charles Chapman) ir Schofieldas (akt. George MacKay) – gauna pavojingą užduotį.
„1917“ – tai emocinga, įtampos kupina ir kinematografiškai įspūdinga juosta, perteikianti karo realybę per asmeninę dviejų kareivių kelionę. Nors siužetas išgalvotas, istorinės detalės – autentiškos, o filmas jaudina savo intymiu žvilgsniu į žmogaus išgyvenimus karo siaubų akivaizdoje.
Įkvėpti autentiškos filmo atmosferos, laidos vedėjai gamino „Maconochie“ jautienos ir daržovių troškinį – vieną pagrindinių Pirmojo pasaulinio karo britų karių valgių.
Tai – paprastas, bet sotus patiekalas, atspindintis tuometinę skurdžią, monotonišką ir ribotą mitybą, dažnai paremtą konservais ir lengvai prieinamomis daržovėmis.
„Maconochie“ troškinys
Ingredientai:
- 500 g jautienos kumpio;
- 2 didelės morkos;
- 1 svogūnas;
- 4 bulvės;
- 1 ropė;
- 2 nedideli pastarnokai;
- Apie 150 g baltųjų konservuotų pupelių;
- Apie 1 l jautienos sultinio „Sauda“;
- 2 v. š. sviesto;
- 1 v. š miltų;
- 2 v. š. Vorčesterio padažo;
- 2 v. š. pomidorų pastos;
- Laiškiniai česnakai;
- Druska ir pipirai „Sauda“;
- Alyvuogių aliejus;
- Šviesi „Sostinės“ duona su raugu „Vilniaus duona“.
Gamyba:
Smulkiai supjaustykite svogūną ir dėkite į su alyvuogių aliejumi įkaitintą troškintuvą, šiek tiek apkepinkite. Jautieną supjaustykite gabalėliais ir apkepinkite kartu su svogūnais.
Susipjaustykite bulves, morkas, ropę ir pastarnokus bei dėkite į troškintuvą ir apkepinkite kartu su jautiena ir svogūnais. Pagardinkite viską druską bei pipirais, Vorčesterio padažu, pomidorų pasta, gerai išmaišykite ir pilkite sultinį. Palikite viską troškintis maždaug valandai.
Kad padažas būtų tirštesnis, pabaigoje įdėkite šaukštą miltų, gerai išmaišykite. Sudėkite pupeles, sviestą ir patroškinkite dar 10-15 minučių. Troškinį tiekite pagardinę laiškiniais česnakais, kartu su šviesia duona. Skanaus!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































