• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atskleidė, kas sveikiau: virtas ar keptas kiaušinis?

Kiaušinius daugelis renkasi pusryčiams. Tai yra puikus baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis, tačiau yra daugybė skirtingų kiaušinių ruošimo būdų, dažniausi – virimas ir kepimas. Vis dėlto ne vienam kyla klausimas, kas sveikiau – virtas ar keptas kiaušinis

Kiaušinius daugelis renkasi pusryčiams. Tai yra puikus baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis, tačiau yra daugybė skirtingų kiaušinių ruošimo būdų, dažniausi – virimas ir kepimas. Vis dėlto ne vienam kyla klausimas, kas sveikiau – virtas ar keptas kiaušinis

REKLAMA

Kiaušiniai yra itin maistingi, juose yra beveik visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Be to, kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, priskiriamų visaverčiams baltymams.

Kiaušiniuose taip pat yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti, rašo healthkart.com.

REKLAMA
REKLAMA

Kas sveikiau – virtas ar keptas kiaušinis? 

Viename dideliame žaliame kiaušinyje yra 6 mg baltymų, 5 mg baltymų, 6 mg magnio, 28 mg kalcio, 99 mg fosforo, 69 mg kalio, 41 TV vitamino D, 6 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino A, 15 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino B2 ir 9 proc. – vitamino B12. Kiaušinyje taip pat yra 7 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino B5.

REKLAMA

Kiaušiniuose be viso to yra ir sveiko cholesterolio, geležies, seleno, cholino, folio rūgšties, karotinoidų ir sveikų omega riebalų rūgščių.

Vis tik, kiaušinius galima ruošti įvairiais būdais ir skirtingais būdais ruošti kiaušiniai turi kitokią maistinę vertę nei žali kiaušiniai, kas reiškia, kad gamybos būdas keičia maistingumo koeficientą.

Virti kiaušiniai yra vienas populiariausių pasirinkimų, tačiau niekuo nenusileidžia ir kepti kiaušiniai, kurie yra dažnas pusryčių pasirinkimas. Tad kuris jų – sveikesnis?

REKLAMA
REKLAMA

Tiek virti, tiek kepti kiaušiniai yra maistingi ir sveiki, vis tik, yra šiek tiek skirtumų jų maistinėje vertėje.

Ir virti, ir kepti kiaušiniai turi daug kalorijų, tačiau virti kiaušiniai turi 26 proc. mažiau kalorijų nei kepti. 100 g keptų kiaušinių porcijoje yra 196 kalorijos, virtų – 155 kalorijos.

Kiek skiriasi ir makroelementų – baltymų, angliavandenių ir riebalų – santykis. Virtų kiaušinių makroelementų santykis yra 34:3:63. Tuo tarpu keptų kiaušinių santykis yra 29:2:70. Tačiau tiek virti, tiek kepti kiaušiniai turi mažai angliavandenių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virti kiaušiniai pranašesni ir sočiųjų riebalų kiekiu – virtuose kiaušiniuose jų yra mažiau nei keptuose. 100 g virtų kiaušinių yra 3,3 g sočiųjų riebalų, keptame – 4,3 g.

Virtuose kiaušiniuose taip pat nėra transriebalų, o keptame kiaušinyje jų aptinkama iki 0,04 g.

Bet kokiu atveju, specialistai pabrėžia, kad kiaušiniai, nesvarbu, kepti ar virti, yra daugybės naudingų medžiagų šaltinis ir jiems verta atsidurti mitybos racione, tačiau jei mėgstate, naudingiau rinktis virtus kiaušinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų