• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulvių košė – puikus garnyras, tinkantis prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, kurį daugelis mėgsta visame pasaulyje. Nenuostabu, kad ši košė puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo.

Bulvių košė – puikus garnyras, tinkantis prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, kurį daugelis mėgsta visame pasaulyje. Nenuostabu, kad ši košė puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo.

REKLAMA

Ją pagaminti nėra sudėtinga, tačiau ir sugadinti taip pat lengva, tad visgi reikėtų žinoti kelis triukus, gardžiai bulvių košei pagaminti. Šiame straipsnyje papasakosime kaip išvirti pačią skaniausią bulvių košę bei ką dar gardaus galima pagaminti su ja.

Patarimai kaip išvirti labai skanią ir šilkinę bulvių košę

Tam, kad išvirtumėte išties gardžią bulvių koše, pateikiame jums svarbiausius aspektus, į ką būtinai reikėtų atsižvelgti.

Bulvių pasirinkimas

Norint išvirti gardžią bulvių košę, svarbu pasirinkti ir tinkamas bulves. Košei tinka beveik visos Lietuvoje auginamos bulvių rūšys, kadangi jose yra pakankamas krakmolo kiekis. Tačiau nepatariama rinktis ankstyvųjų vasarinių bulvių, jas geriau valgyti netrintas.

REKLAMA
REKLAMA

Bulvių paruošimas

Bulvių košei geriausia bulves virti su lupena, kadangi jų viduje liks visas krakmolas. Verdant reikėtų pasirinkti maždaug vienodo dydžio bulves, kad visos išvirtų vienu metu, jas gerai nuplauti, o išvirus, prieš trinant košę nulupti. Žinoma, bulves galite virti ir skustas, jei jų dydžiai labai skiriasi, didesnes reikėtų perpjauti, tik svarbu labai nesusmulkinti, kad kuo mažiau virimo metu ištekėtų krakmolo į vandenį.

REKLAMA

Kaip virti bulves košei

Paruoštas bulves reikia sudėti į šaltą, pasūdytą vandenį, kad jos virtų tolygiai, kadangi sudėjus į verdantį vandenį bulvės virs netolygiai, išorė išvirs, o viduje liks kietos. Tad užvirus vandeniui su bulvėmis reikėtų ugnį sumažinti ir vis šakute patikrinti ar dar neišvirė. Tikslus laikas priklausys nuo bulvių dydžio ir ar jos verdamos su lupena ar be jos.

Skysčio išgarinimas

Išvirus bulvėms, reikia nupilti skystį, kuriame jos virė. Puodą vėl pastatyti ant ugnies ir lengvai pakratant pakaitinti, kol išgaruos skysčio likučiai. Jei liks skysčio, bulvių košė bus lipni ir vandeninga.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip trinama bulvių košė

Išvirtas bulves reikia gerai sugrūsti. Tam labiausiai tinka klasikinis grūstuvas ar net šakutė. Bulvių nerekomenduojama trinti elektriniu trintuvu, kadangi krakmolas ima irti ir košė tampa gliti, lipni, valgant nemaloniai veliasi burnoje.

Kuo gardinama bulvių košė

Bulvių košė gardinama įvairiais pieno produktais – pienu, grietinėle, grietine, sviestu, net pasukomis ar kefyru. Likus keletui minučių iki bulvių virimo pabaigos pasirinktus pieno produktus rekomenduojama pakaitinti, nes karštas mišinys greičiau įsigers į bulves, ji bus tolygesnės konsistencijos. Taip pat bulvių košę papildomai galima gardinti česnaku, smulkiai kapotais žalumynais, kietuoju sūriu, druska, pipirais, ciberžole, Pesto padažu. Be to bulvių košę galima maišyti su kitomis virtomis ar garintomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, saliero gumbu, moliūgu, žiediniu kopūstu, brokoliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skani bulvių košė

Šios bulvių košės receptas pavyks kiekvienam. Ji gaunasi ypatingai kreminės tekstūros, tolygi ir labai gardi, tad rekomenduojame išmėginti ir jums.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 300 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 1 v.š. druskos (arba pagal skonį)
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio baltųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite su lupena, bet jei skubate, galite virti ir luptas. Jei virsite luptas, jas supjaustykite stambiais, vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Bulves sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Pasūdykite druska.
  3. Puodą uždenkite, užvirinkite ant didesnės ugnies, o tada ugnį sumažinkite ir uždengtas bulves virkite tol, kol įsmeigus šakutę į bulvės vidurį lengvai susmigs. Perpjautos bulvės įprastai išverda per 20-30 min. nuo užvirimo, jei bulvių nesupjaustysite, jos virs ilgiau.
  4. Bulvėms beveik išvirus, prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną (jeigu dalį pieno pakeisite grietinėle, bulvių košė bus labiau kreminė), sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
  5. Bulvėms išvirus nuo jų nupilkite vandenį. Tada puodą su bulvėmis vėl padėkite ant ugnies ir neuždengę pakaitinkite dar apie minutę, kol nugaruos likęs skystis. Bulves sugrūskite bulvių grūstuve.
  6. Karštą pieną supilkite ant sugrūstų bulvių. Pagardinkite pipirais, jei reikia – dar trupučiu druskos, kitais norimais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir tiekite.

Patiekalai iš vakarykštės bulvių košės

Bulvių košę galima valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir iš jos ruošti įvairius patiekalus. Tad, jei išsivirėte per daug bulvių košės, jos vakarykščius likučius puikiai galite sunaudoti kitiems patiekalams.

REKLAMA

Bulvių košės kepsneliai su šaltai rūkyta šonine ir sūriu

Gamint pagal šį receptą galėsite sunaudoti bulvių košės likučius. Paprastai pagaminamas patiekalas, kuriam galite naudoti ir kitus priedus –  įvairią mėsą, grybus, daržoves, sūrius.

Ingredientai:

  • 10 v.š. bulvių košės (ar trintų virtų bulvių)
  • 50 g šaltai rūkytos šoninės
  • 50 g sūrio
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 v.š. kukurūzų miltų
  • 0,5 a.š. kmynų   
  • Druskos, pipirų, pagal skonį         
  • Aliejaus, pagal poreikį, kepimui

Gaminimas:

REKLAMA
  1. Šoninę supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  2. Į dubenį dėkite bulvių košę, šoninę, tarkuotą sūrį, kiaušinio trynį, druską, pipirus ir kmynus. Viską gerai išmaišykite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus.
  4. Rankomis suformuokite norimo dydžio kepsnelius, apvoliokite miltuose ir kepkite vis pavartydami ir gražiai apkepdami iš abiejų pusių.
  5. Skanu tiekti su grietine ar graikišku jogurtu ir šviežiomis daržovėmis.

Mėsos ir bulvių košės apkepas

Šiam patiekalui galite naudoti tiek maltą mėsą, tiek troškintą pjaustytą mažais gabalėliais. Taip pat į mėsą galite dėti įvairių daržovių – saliero, paprikos, moliūgo, cukinijos, špinatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 450 g maltos jautienos
  • 4 morkų, vidutinio dydžio
  • 200 g šaldytų žirnelių
  • 1 svogūno, vidutinio dydžio
  • 8 v.š. sūrio, tarkuoto
  • 4 v.š. pomidorų padažo
  • 2 v.š. sviesto
  • 1 v.š. aliejaus
  • 2 skiltelių česnako          
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Sugrūskite su šaukštu sviesto, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su 3 šaukštais tarkuoto sūrio.
  2. Nuskuskite morkas, supjaustykite griežinėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir sugrūskite.
  3. Šaldytus žirnelius suberkite į kiaurasamtį ir perskalaukite šaltu vandeniu, kad atitirptų.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, kepkite smulkintus svogūnus, kol suminkštės, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol gražiai apskrus. Į keptuvę įpilkite stiklinę vandens, įmaišykite pomidorų padažą, trintus česnakus, pasūdykite jei reikia, pagardinkite pipirais ir pakaitinkite dar keletą minučių.
  5. Į gilesnio kepimo indo dugną paskleiskite paruoštą mėsos padažą, ant viršaus tolygiai berkite žirnelius, grūstas morkas ir grūstas bulves. Šaukštą sviesto padalinkite mažais gabaliukais ir išdėliokite ant bulvių, tada viską apiberkite likusiu tarkuotu sūriu.
  6. Pašaukite į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol viršus gražiai pagels.

Bulvių košės vafliai

Ar kada nors esate bandę gaminti blynus ar vaflius iš bulvių košės? Jei dar neteko, tuomet rekomenduojame išbandyti šį greitai pagaminamą ir labai gardų patiekalą.

REKLAMA

Ingredientai:

  • 200 g bulvių košės
  • 2 kiaušinių
  • 100 g sūrio, tarkuoto
  • 50 g sviesto
  • 3 v.š. miltų
  • Saujos petražolių             
  • Saujos svogūnų laiškų
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Į bulvių košę įmuškite 2 kiaušinius, sudėkite tarkuotą sūrį, ištirpintą sviestą, suberkite miltus, prieskonius, smulkintus žalumynus ir gerai išmaišykite.
  2. Į įkaitintą vaflinę dėkite po šaukštą masės ir kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Jei neturite vaflinės, galite kepti ir keptuvėje ar orkaitėje.
  3. Skanu tiekti su grietine ar graikiško jogurto ir žalumynų padažu.

autorius: derlingas.lt

Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų