Taip dažniausiai būna su alkoholiniais gėrimais. Šį klausimą kelia „Alcohol Health Alliance“ organizacija – neseniai nauja apžvalga parodė šokiruojančius rezultatus, rašoma express.co.uk.
Pasak jų tyrimų, kai kurių rūšių vyno vienoje taurėje yra visa suaugusio žmogaus dienos cukraus norma. Saldžiausio vyno taurėje cukraus gali būti net dvigubai daugiau.
„Alcohol Health Alliance“ ištyrė, kad kai kurios vyno rūšys, pavyzdžiui, putojantis rožinis „Moscato“, turi iki 59,1 g cukraus vienoje 175 ml taurėje. Kiti rožiniai vynai – pavyzdžiui, „Moscato“, gali turėti iki 47,7 g cukraus 175 ml taurėje.
Abiem atvejais tai prilygsta trim šaukšteliams cukraus vienoje taurėje. Kiti vaisiniai vynai su uogų skoniais gali turėti iki 39,3 g cukraus 175 ml taurėje.
Gali padidinti antrojo tipo diabeto ir dantų karieso riziką
„Alcohol Health Alliance“ įspėja: „Oficialios gairės nerekomenduoja per dieną vartoti daugiau nei 30 g cukraus suaugusiam žmogui, tačiau kone visą šį kiekį galima gauti išgėrus vos dvi vidutinio dydžio perkamiausio vyno taures“.
Analizė parodė, kad daugiausiai cukraus turi tie vynai, kuriuose mažiau alkoholio, o tai gali būti negerai tiems, kurie stengiasi riboti savo vartojamo alkoholio kiekį.
„Alcohol Health Alliance“ įspėja: „Nėra jokio teisinio reikalavimo ant alkoholio etikečių rodyti cukraus kiekio, todėl vartotojas pasirenka mažiau alkoholio turintį produktą, galbūt manydamas, kad jis sveikesnis, tačiau nežinantis padidina savo suvartojamo cukraus kiekį.
Tai gali padidinti kai kurių ligų riziką – antrojo tipo diabeto ir dantų karieso“.
Profesorius Merlinas Thomas iš Monasho universiteto epidemiologijos ir prevencinės medicinos departamento atkreipia dėmesį, kad kalbant apie alkoholinius gėrimus, svarbiausia yra saikas.
Analizė parodė, kad daugiausiai cukraus turi tie vynai, kuriuose mažiau alkoholio, o tai gali būti negerai tiems, kurie stengiasi riboti savo vartojamo alkoholio kiekį.
„Alcohol Health Alliance“ įspėja: „Nėra jokio teisinio reikalavimo ant alkoholio etikečių rodyti cukraus kiekio, todėl vartotojas pasirenka mažiau alkoholio turintį produktą, galbūt manydamas, kad jis sveikesnis, tačiau nežinia padidina savo suvartojamo cukraus kiekį. Tai gali padidinti kai kurių ligų riziką – antrojo tipo diabeto ir dantų karieso“.
Svarbiausia yra saikas
Profesorius Merlinas Thomas iš Monasho universiteto epidemiologijos ir prevencinės medicinos departamento atkreipia dėmesį, kad kalbant apie alkoholinius gėrimus, svarbiausia yra saikas.
„Praktiškiausia išeitis – mėgautis mėgstamais gėrimais, bet tik su saiku, geriausia – prie maisto, su draugais ir artimiausiais“.
Saikas svarbus ne tik kontroliuojant savo suvartojamo cukraus kiekį, bet ir bendrai organizmo sveikatai.
Prof. Thomas sako: „Saikas yra neįtikėtinos svarbos, nes didelis alkoholio kiekis labai stipriai kenkia sveikatai. Daug alkoholio vartojantys žmonės dažniau serga širdies ligomis, aukštu kraujospūdžiu, demencija ir kai kuriomis vėžio formomis (ypač krūties ir gaubtinės žarnos).
Net ir epizodinis nesaikingas alkoholio vartojimas (dar vadinamas kompulsiniu gėrimu – t.y., daugiau nei keturi gėrimai per kelias valandas, dažnai su tikslu apsvaigti) yra siejamas su padidėjusias ankstyvos mirties rizika“.