TV3 televizijos laidoje „Svajonių ūkis“ agronomijos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas Algirdas Amšiejus pasidalijo savo patirtimi ir įžvalgomis apie sedulų auginimą.
Mokslų daktaras savo šeimos ūkyje augina didelę ukrainietišką sedulų kolekciją, atlieka įvairius tyrimus ir ieško būdų, kaip šias vertingas uogas pritaikyti lietuviškoje virtuvėje.
Išskirtinės uogos
Laidoje jis kalbėjo, kad kai kurios sedulų veislės yra jautresnės Lietuvos klimato sąlygoms – per pavasarines šalnas dalis viršutinių ūglių pašąla. Anot A. Amšiejaus, sedulų uogos yra išskirtinės ir iš jų galima pagaminti daugybę gurmaniškų produktų.
„Uogą galima panaudoti visapusiškai. Galėčiau išvardyti 15 produktų, kuriuose sedulos yra nepakeičiamos. Kai išgauni gurmanišką skonį, gali pavaišinti ir niekas neatspės“, – sakė docentas.

Jis teigė, kad iš šių uogų galima gaminti lietuviškas alyvuoges, marinuoti jas, vartoti prie mėsos patiekalų, suteikiant pikantišką skonį.
„Jos sutirštėja, tampa kietesnės, o skonis – nuostabus. Kauliukas neturi nuodingų medžiagų. Užpiltinės iš jų – nuostabus dalykas, nereikia nerimauti dėl galvos skausmo ar nuodų išsiskyrimo“, – pažymėjo A. Amšiejus.
Taip pat laidoje „Svajonių ūkis“ buvo kalbama apie tai, kaip lengvai galima pašalinti sedulų uogų kauliuką, o tyrę gaminti kartu su obuoliais, cukinijomis, moliūgais ar kriaušėmis. Anot A. Amšiejaus, tai suteiks unikalų ir pikantišką skonį.
„Nereikia ilgai tirštinti ar virti. Uoga natūraliai skysta, tačiau papildomo apdorojimo jai nereikia. Ji puikiai sugeria česnako, raudonėlio, baziliko aromatus – iš jos galima gaminti pikantiškus padažus“, – teigė A. Amšiejus.
Atskleidė, kaip susirinkti sunokusias uogas
A. Amšiejus laidoje pasakojo, kad žmogus, kuris jį supažindino su šiomis uogomis, teigė, jog net jei uoga dar nėra prinokusi, ją nuskynus ir sudėjus į dėžutę, ji per dvi dienas gali visiškai sunokti.
„Nuo žemės kai renki, galima iškart valgyti. Sunokusi uoga turi būti minkšta, tada ji labai skani, o jeigu kietoka – reikia palaukti“, – pridūrė pašnekovas.
Pasak jo, viena iš derlingiausių sedulo uogų yra „Vladimirski“ ukrainietiškos veislės, nes ji yra atspari šalčiui ir gerai auga.
Sedulų uogų auginimas, naujų veislių bandymai, įvairūs uogų perdirbimo variantai ir technologijos Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius.
A. Amšiejus pažymėjo, kad nors Ukrainoje jau atlikta daug tyrimų šia tema, dabartinė situacija apsunkina bendradarbiavimą su šios šalies mokslininkais. Todėl Lietuvos augintojams teks imtis iniciatyvos ir patiems gilintis į šių uogų potencialą bei plėtoti inovatyvius produktus.
Visą laidą „Svajonių ūkis“ žiūrėkite straipsnio pradžioje esančiame vaizdo įraše.
„Svajonių ūkis“ – šeštadieniais, 9 val. per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!