• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sedulos – išskirtinės uogos, kurios atveria naujas galimybes gurmaniškų produktų gamybai. Nors Lietuvoje jos dar nėra plačiai paplitusios, jų potencialas neabejotinas – iš sedulų galima ruošti marinuotas uogas, padažus, užpiltines ir net lietuviškas alyvuoges.

Sedulos – išskirtinės uogos, kurios atveria naujas galimybes gurmaniškų produktų gamybai. Nors Lietuvoje jos dar nėra plačiai paplitusios, jų potencialas neabejotinas – iš sedulų galima ruošti marinuotas uogas, padažus, užpiltines ir net lietuviškas alyvuoges.

REKLAMA

TV3 televizijos laidoje „Svajonių ūkis“ agronomijos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas Algirdas Amšiejus pasidalijo savo patirtimi ir įžvalgomis apie sedulų auginimą.

Mokslų daktaras savo šeimos ūkyje augina didelę ukrainietišką sedulų kolekciją, atlieka įvairius tyrimus ir ieško būdų, kaip šias vertingas uogas pritaikyti lietuviškoje virtuvėje.

Išskirtinės uogos

Laidoje jis kalbėjo, kad kai kurios sedulų veislės yra jautresnės Lietuvos klimato sąlygoms – per pavasarines šalnas dalis viršutinių ūglių pašąla. Anot A. Amšiejaus, sedulų uogos yra išskirtinės ir iš jų galima pagaminti daugybę gurmaniškų produktų.

REKLAMA
REKLAMA

„Uogą galima panaudoti visapusiškai. Galėčiau išvardyti 15 produktų, kuriuose sedulos yra nepakeičiamos. Kai išgauni gurmanišką skonį, gali pavaišinti ir niekas neatspės“, – sakė docentas.

REKLAMA

Jis teigė, kad iš šių uogų galima gaminti lietuviškas alyvuoges, marinuoti jas, vartoti prie mėsos patiekalų, suteikiant pikantišką skonį.

„Jos sutirštėja, tampa kietesnės, o skonis – nuostabus. Kauliukas neturi nuodingų medžiagų. Užpiltinės iš jų – nuostabus dalykas, nereikia nerimauti dėl galvos skausmo ar nuodų išsiskyrimo“, – pažymėjo A. Amšiejus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat laidoje „Svajonių ūkis“ buvo kalbama apie tai, kaip lengvai galima pašalinti sedulų uogų kauliuką, o tyrę gaminti kartu su obuoliais, cukinijomis, moliūgais ar kriaušėmis. Anot A. Amšiejaus, tai suteiks unikalų ir pikantišką skonį.

„Nereikia ilgai tirštinti ar virti. Uoga natūraliai skysta, tačiau papildomo apdorojimo jai nereikia. Ji puikiai sugeria česnako, raudonėlio, baziliko aromatus – iš jos galima gaminti pikantiškus padažus“, – teigė A. Amšiejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskleidė, kaip susirinkti sunokusias uogas

A. Amšiejus laidoje pasakojo, kad žmogus, kuris jį supažindino su šiomis uogomis, teigė, jog net jei uoga dar nėra prinokusi, ją nuskynus ir sudėjus į dėžutę, ji per dvi dienas gali visiškai sunokti.

„Nuo žemės kai renki, galima iškart valgyti. Sunokusi uoga turi būti minkšta, tada ji labai skani, o jeigu kietoka – reikia palaukti“, – pridūrė pašnekovas.

REKLAMA

Pasak jo, viena iš derlingiausių sedulo uogų yra „Vladimirski“ ukrainietiškos veislės, nes ji yra atspari šalčiui ir gerai auga.

Sedulų uogų auginimas, naujų veislių bandymai, įvairūs uogų perdirbimo variantai ir technologijos Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

A. Amšiejus pažymėjo, kad nors Ukrainoje jau atlikta daug tyrimų šia tema, dabartinė situacija apsunkina bendradarbiavimą su šios šalies mokslininkais. Todėl Lietuvos augintojams teks imtis iniciatyvos ir patiems gilintis į šių uogų potencialą bei plėtoti inovatyvius produktus.

Visą laidą „Svajonių ūkis“ žiūrėkite straipsnio pradžioje esančiame vaizdo įraše.

„Svajonių ūkis“ – šeštadieniais, 9 val. per TV3!

turguje nupirkti tokiu sedulu kaip nuotraukoje,ryskiai raudonos ir dideles mazdaug 3 cm,labai skanios
apie gynybą dabar reikia galvot,užeis ruskiai ir suės tavo uogas
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų