Kaip rašo „Express“, gydytoja Shirin Gushmand ir jos kolegos atliko klinikinį tyrimą, kuriame dalyvavo 25 sveiki vyresnio amžiaus žmonės (60-70 metų).
Braškės – naudingos širdžiai ir smegenims
Eksperimento dalyviai aštuonias savaites kasdien vartojo po 26 g liofilizuotų braškių miltelių, o tai atitinka 2 porcijas šviežių uogų.
Po to buvo abstinencijos laikotarpis, kai dalyviai nevartojo maisto papildo. Jis truko 4 savaites. Tada jie vėl 8 savaites vartojo miltelius.
Per šį laikotarpį buvo matuojami dalyvių pažintiniai gebėjimai, kardiometabolinė būklė, juosmens apimtis ir kraujospūdis.
Rezultatai buvo stulbinantys. Tų, kurie valgė braškes, pažintinių procesų apdorojimo greitis aštuonių savaičių laikotarpio pabaigoje padidėjo 5,2 proc. Sistolinis kraujospūdis taip pat pagerėjo 3,6 proc.
Pasak daktaro A. Gushmando, anksčiau paskelbti tyrimai jau įrodė kai kuriuos braškių privalumus širdies ir kraujagyslių sveikatai įvairiose populiacijose, todėl naujasis eksperimentas yra puikus kai kurių šių išvadų patvirtinimas.
Gydytojai įsitikinę, kad paprastas mitybos pokytis, pavyzdžiui, braškių įtraukimas į kasdienį racioną, gali gerokai pagerinti vyresnio amžiaus žmonių sveikatą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!