Bandos neatskiriamos nuo Dzūkijos, todėl sekmadienį Gian Luca keliaus į šio regiono širdį, Alytų. Būtent čia stūksančiame įspūdingame dvare jis bandys atskleisti šio dzūkų pamilto patiekalo paslaptį.
Pasitikdama svečią, dvaro savininkė Giedrė atviraus – dzūkai ne veltui vadinami itin nuoširdžiais žmonėmis. „Sakoma, kad dzūkai kitiems atiduotų net ir savo širdį! Todėl, kai atvyksta mūsų svečiai, turime juos gausiai ir sočiai pavaišinti“, – pasakos ji.
Dzūkija garsėja daugybe gardžių patiekalų. Tai – grikinė boba, zrasai su džiovintais grybais, švilpikais, bei, žinoma, dzūkiška banda, kepama ant džiovinto kopūsto lapo.
Būtent šį patiekalą Giedrė laiko savo mėgstamiausiu – juo mėgaudavosi dar vaikystėje! O vėliau, savo dvare, ji tapo pirmoji, kviečianti bandų paragauti ir kitus – niekur kitur jomis prekiaujama nebuvo.
Giedrės vyras apie šį patiekalą atskleis ir kitą įdomų faktą, dažnai stebinantį dvaro lankytojus. Pasirodo, kad bandose nėra mėsos, tik bulvės! Tai naujiena taps ir Gian Lucai, kuris visą laiką buvo įsitikinęs priešingai.
Kaip pagaminti tikrą dzūkišką bandą, Gian Lucą laidoje išmokys dvaro šeimininkė Regina. Anot jos, nudžiuginti namiškius šiuo dzūkų kulinarinio paveldo patiekalu yra visai nesunku. Svarbiausia, jei norite išgauti tradicinį skonį, kepti jį pečiuje!
Norėdami pasigaminti bandą, pirmiausiai nuskuskite bulves, jas sutarkuokite ir sumaišykite su penktadaliu virtų trintų bulvių. Tuomet pagardinkite druska, gerai viską išmaišykite ir šią masę paklokite ant džiovinto bei išmirkyto kopūsto lapo. Beliks bandą įdėti kepti į pečių valandai laiko.
Kol keps banda, pagaminkite jai pagardą. Supjaustykite sūdytus lašinukus ir pakepkite juos kartu su svogūnais. Iškeptą bandą patiekite su grietine, tradiciniu varškės padažu ir spirgučiais.
Tikros dzūkiškos bandos ir vieno kąsnio sumuštinių su pelėsiniu sūriu ir jautiena receptai – laidoje „La maistas“, sekmadienį, 9.30 val. per TV3!