Tačiau patalpas palikti paprašyti svečiai ir lankytojai neprarado geros nuotaikos, būriavosi kieme, svarstė, kas nutiko. Manoma, kad pavojaus signalą sukėlė grilio dūmai iš netoliese esančio maisto vagonėlio.
Svarbiausias Lietuvos vyno renginys, kuriame dalijamasi žiniomis, patirtimis, naujienomis, rengiamos paskaitos, seminarai, diskusijos ir degustacijos, vyks šiandien ir rytoj, gegužės 6 dieną, šeštadienį. Jo pradžia buvo paskelbta atidarant simbolinį vyno butelį iš garsios Portugalijos vyninės „Niepoort“.
Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtą ir lietuvių dailininko Antano Dubros kurta etikete papuoštą butelį atkimšo į parodą atvykęs vyndarys Marco Niepoortas ir 2023 metų pasaulio someljė čempionato nugalėtojas, latvis Raimondas Tomsonas.
Šių metų vasarį pasaulio čempiono titulą iškovojęs someljė įsitikinęs, kad tradicijos, Baltijos šalių regione puoselėjančios vyno kultūrą, yra svarbus žingsnis į vyndarystės ateitį.
„Nuostabu matyti, kiek daug žmonių domisi vynais, nori apie juos žinoti, juos suprasti“, – kalbėjo someljė, į kurio šeštadienį surengtą ne Europoje daromų „Pinot Noir“ vynų degustaciją, bilietai ištirpo akimirksniu.
Beveik šimtą žmonių talpinančioje salėje susirinkusieji ragavo išskirtinės kokybės „Pinot Noir“ vynus.
Someljė pasaulio čempionas pavakare kalbės „Vyno dienų“ forume, kurį ves Aidas Puklevičius.
R. Tomsonas dalinsis įžvalgomis apie someljė profesijos dabartį ir ateitį, atskleis paslaptis, kaip tapti geriausiu someljė pasaulyje. Jo patarimas vyno gerbėjams paprastas – būti atviriems ir leistis į pažinimo nuotykį.
Parodos atidarymo svečius sveikino ir parodos organizatoriai – Arūnas ir Rasa Starkai. Jų įkurta pirmoji specializuota vyno parduotuvė Lietuvoje „Vyno klubas“ šiais metais švenčia 20 metų jubiliejų.
„Lietuvoje vynininkystė, vyno gamintojai ir visa vyno industrija žengia visiškai naują kokybinį žingsnį. Šiais metais parodoje sulaukėme net 11 vyno ir midaus gamintojų, niekada tiek daug jų nėra buvę“, – teigė parodos sumanytojas ir organizatorius, „Vyno klubo“ įkūrėjas Arūnas Starkus. Jis įsitikinęs, kad Lietuvoje vynuogių vynas ne tik pradeda naują erą, bet ir tampa pasauline vynininkystės industrijos ir bendruomenės dalimi, subrendusia vyno rinka.
„Su tuo turime sveikinti visą Lietuvą“, – pridūrė Lietuvos someljė mokyklos įkūrėjas ir lektorius.
Svarbus „Vyno dienų“ atidarymo akcentas – Lietuviško vyno čempionato nugalėtojų apdovanojimai.
Pradėdamas apdovanojimų ceremoniją Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius taip pat kalbėjo apie tai, kad šalyje gimsta vyno industrija.
Someljė ir vyno ekspertų komisija šių metų Lietuvos vyno čempionate vertino 70 vynuogių vynų, 26 midus, 14 sidrų ir obuolių vynų, 60 vynų iš vaisių, uogų, augalų.
Komisijos nuomone, šie metai raudoniesiems vynuogių vynams buvo sudėtingi, todėl jie aukštų įvertinimų negavo. Baltojo sausojo vynuogių vyno kategorijos nugalėtoja tapo Rasa Šoliūnė .
Šių metų čempionate buvo patiekta ragauti rekordiškai daug – net 26 midūs. Geriausiai įvertintas čempionato gėrimas – pusiau saldus „Liquid Bloom“ midus, sukurtas naudojant rūkytą salyklą, grikių medų, aronijas ir obuolių sultis. Saldaus midaus kategorijoje geriausiu pripažintas „Dainijos“ iš miško medaus pagamintas midus.
„Panašu, kad netrukus midaus kategorija turės atskiras savo varžybas“, – teigė A. Darasevičius.
Daugiausia apdovanojimų čempionate susirinko „Riešės krašto vynas“ vynininkas Dainius Matulevičius.
Komisija įvertino net du iš kriaušių jo pagamintus sidrus, saldžius svarainių ir vyšnių vynus.
Geriausiu sausu sidru vaisių, uogų ir augalų vyno kategorijoje pripažintas žurnalisto Ramūno Gerbutavičiaus pagamintas sidras „Šv. Antano gundymas“ iš antaninių obuolių.
Dviem medaliais apdovanota „Ilzenberg“ vyninė: už obuolių ledo vyną bei už saldų vyšnių vyną.
Už geriausią pusiau saldų rabarbarų vyną ir geriausią svarainių vyną apdovanojimas atiteko „RK vynas“ vyninei. „Roksala“ apdovanota už geriausią putojantį rabarbarų vyną ir geriausią sausą obuolių vyną.
Už šilauogių, aronijų, agrastų, aviečių, juodųjų serbentų, šermukšnių ir kitų vaisių, uogų ir augalų vynus po apdovanojimą susirinko vyninės „Geri metai, „Prūsijos vynas“, J.E. Kaubriai, „Miella“, Renolda Stepanauskaitė – Kubilienė, „Labora“, „Vyno kerai“, Rolandas Šimkus, Valdas Šalaševičius, Vidas Skrinskas.
Apdovanotų lietuviškų vynų, midaus, vaisių, uogų ir augalų vynų bus galima paragauti lietuviško vyno zonoje, kurioje šiemet dalyvauja rekordinis vyndarių skaičius.
Parodos organizatoriai teigia, kad pastaraisiais metais Lietuvoje vynuogininkystė sparčiai populiarėja – daugėja ir vynuogynų plotų, ir vyndarių. Lietuvišką vyndarystę su kaimynine lenkiška antrąją renginio dieną, šeštadienį, lygins Michalas Bardelas.
Į Vilnių dalyvauti parodoje atvyko dar viena garbi viešnia – įtakinga vyno žurnalistė, ilgametė vyno verslo žurnalo „Meininger‘s Wine Business International“ vyriausioji redaktorė, „The Drop“ paieškos sistemos vykdomoji redaktorė, tarptautinių vyno čempionatų teisėja Felicity Carter.
Parodoje ji skaitys dvi paskaitas – apie pasaulines raudonųjų vynų madas ir apie investavimą į vyną.
Apie investicijų grąžą parodoje taip pat kalbės ir Bordo vyno gamintojų ir prekybos namų „Borie-Manoux“ eksporto direktorius, atsakingas už 35 Europos ir Azijos šalis Peeras Pfeifferis.
Apie Voketijos vyno hierarchiją degustacijoje, kurią organizuoja elitinė VDP asociacija, pasakos Michalas Bardelis, Lenkijos vyno žurnalistas.
Martynas Pravilonis, geriausias Lietuvos someljė, degustacijoje mokys derinti maistą su nealkoholiniais gėrimais.
Siekis mažinti alkoholio kiekį – pastarųjų metų pasaulinė tendencija. Apie ją šiandien taip pat bus kalbama „Vyno dienų“ forume.
Parodoje bus galima stebėti, kaip vynas sujungia juslines, emocines, socialines ir intelektualias patirtis – vyks muzikos ir vyno derinimo sesijos, festivalio „Scanorama“ kino peržiūros.
„Vyno dienose“ šiais metais dalyvauja net aštuonios vyninės iš Ukrainos: nuo Kyjivo, Mykolajivo iki Odesos. Savo vyną parodoje pristatys vyndariai iš Italijos, Vengrijos, Prancūzijos, Ispanijos, Australijos bei kitų tradicinių vyno gamybos šalių.