Kad ir po nedidelį indelį, žmonės graibsto mišku kvepiančias uogas. O specialistai primena, kodėl žemuogių per sezoną būtina paskanauti.
Panevėžietė Vyta stebėjosi ant prekystalio išvydusi raudonuojančias pirmąsias miško uogas – žemuoges.
„Taip anksti gi, birželis, pradžia, stebuklingai. Augina gal kažkur“, – svarstė moteris.
Užderėjo anksčiau
Uogautojai patvirtino, kad šiemet pirmosios miško uogos sirpti pradėjo kone dviem savaitėmis anksčiau.
„Birželio vidury gal prasidėdavo, per Antanines, o dabar jau ir gegužės gale pačios pirmos buvo, atokaitoj jau galima rasti buvo“, – tikino uogautoja Janina.
Tiesa, kol kas žemuogių nėra daug. Jų ieškoti reikia labiau saulės lepinamose vietose.
„Gal per 5 valandas – 2 litrai su biškiu“, – atskleidė uogautojas Romas.
Už mažą kvapniųjų žemuogių indelį uogautojai prašo 5 eurų. Sako, kad pirmųjų uogų kaina panaši kaip ir pernai.
„Litras pačių pirmutinių būna apie 18–20 eurų, visada taip būna“, – teigė uogautojas Vytautas.
Perka ir už brangiai
Daugelis kalbintų žemuogių pirkėjų uogas perka net tada, kai jos brangiausios, paaiškino kodėl:
„Žinoma, kad brangu, bet, jeigu kokiam nors anūkėliui, tai ką darysi, reikia pirkti, pririnkt tą žemuogę nėra paprasta.“
„Čia nešam ligoniui. – Kaip kaina? – Nu kaina tai aukštoka, bet ką padarysi.“
„Lauksiu, kol pigesnės bus.“
„Savo sveikatai nereikia gailėti tų pinigėlių, vieną kartą gyvenam“, – įsitikinęs uogautojas Vytautas.
Ir nors pirmosios uogos nepigios – ant prekystalių jos ilgai neužsibūna. Išsiilgusieji vasaros skonio atvėrė pinigines.
Pataria valgyti po saują kasdien
Žemuogės – itin vertingos uogos. Tiesa, stiklinaite uogų visiems metams vitaminų atsargų nepapildysite, tačiau specialistė patvirtino, kad šios uogos itin vertingos po žiemos ir ligų nualintiems organizmams.
Tad, kol jų sezonas, specialistė patarė kasdien suvalgyti po saujelę.
„Tai yra miško uoga ir joje labai gausu vitamino C, B, folio rūgšties, geležies, magnio, kalio, kalcio“, – pabrėžė dietistė Deimantė Garšvinskė.
Ir nors mažas indelis žemuogių kainuoja kone kaip kilogramas braškių, miško uogos, anot specialistės – naudingesnės.
„Pirmiausia, žemuogė turi daugiau geležies, tai, tikriausiai, yra didžiausias pliusas lyginant su braške. Faktas, kad natūraliai augančios uogos turi daugiau gerųjų kaupiamųjų medžiagų, lyginant su dirbtinai užaugintomis uogomis“, – teigė dietistė.
Dietistė pabrėžė, kad uogų persivalgyti taip pat nevalia. Rekomenduojamas kiekis kasdien – sauja uogų. Ir labai naudinga jų paskanauti kuo įvairesnių.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.