• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį savaitgalį Palangoje tikimasi parduoti apie 10 tonų stintos, didžioji dalis jos sugaunama Lietuvos vandenyse, sako šeštadienį prasidedančios šventės „Palangos stinta“ organizatoriai.

Šį savaitgalį Palangoje tikimasi parduoti apie 10 tonų stintos, didžioji dalis jos sugaunama Lietuvos vandenyse, sako šeštadienį prasidedančios šventės „Palangos stinta“ organizatoriai.

REKLAMA

Viešosios įstaigos „Palangos stinta“ direktorius Nerijus Stasiulis sako, jog viena kurorto maitinimo įstaiga šventei paprastai perka 150–200 kilogramų žuvies.

„Esame skaičiavę, kad vienas restoranas ar kavinė visą laiką perkasi panašiai – 150–200 kilogramų stintų, spėjame, kad per šventę yra suvalgoma iki 10 tonų“, – sakė N. Stasiulis. 

Jo teigimu, per šventę suvalgoma visa žuvis: „Nėra buvę metų, kad būtų likę stintos (...) Ypač, kai mes turime tikrai deficitinį pagavimą, tai nemanau, kad liks bent viena stinta nesuvalgyta“.

Pasak jo, į Kuršių marias neršti keliaujančios stintos šiuo metu kaip tik yra ties Lietuvos pakrante – dėl to ir pasirinkta šventės data. Todėl daugiausiai renginyje parduodamos žuvies bus Lietuvos priekrantės žvejų sugautas laimikis, o dalis jos perkama iš Latvijos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar poreikis yra padidėjęs, mums nepakanka, ką čia priekrantės žvejai sugauna, tai nemažai gelbėja ir Latvijos žvejai (...) Visaip būna, kartais mažiau į Lietuvą įplaukia, tai latviai daugiau pasiūlo, bet stengiamės daugiau lietuvišką. Šventė tam ir sukurta, kad paskatintume vietinę žvejybą“, – pasakojo N. Stasiulis. 

REKLAMA

Šiais metais, pasak šventės organizatoriaus, Lietuvoje stintų yra, tik orai žvejybai galėtų būti geresni: „Žuvies yra, tik oro sąlygos galėtų būti geresnės dėl galimybės žvejoti“.

21-ą kartą Palangoje organizuojamos šventės metu daugiausiai parduodama šviežios keptos stintos, taip pat nemažai marinuotos ir rūkytos žuvies, šią žuvį virėjai naudoja ir kitiems patiekalams. 

„Tada yra stintienė – sriuba su stinta, kuršiška žuvienė, bet atsiranda originalių sprendimų, tokių, kaip stintų ikrų kotletukai, yra buvę cepelinų su stinta, žodžiu, stinta integruojasi, o virtuvės profesionalai turi užduotį kiekvienais metais sukurti po naują receptą su stinta, patys sėkmingiausi receptai lieka gyventi, patiekalų naujų atsiranda“, – pasakojo N. Stasiulis. 

„Palangos stinta“ vyks visą savaitgalį. Šventės organizatoriai neturi duomenų, kiek į renginį atvyksta žmonių, bet, N. Stasiulio teigimu, pagrindinėse miesto gatvėse savaitgalį jų susirenka daugiau nei vasarą, o kurorto viešbučiai užpildomi 70-80 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų