Viešosios įstaigos „Palangos stinta“ direktorius Nerijus Stasiulis sako, jog viena kurorto maitinimo įstaiga šventei paprastai perka 150–200 kilogramų žuvies.
„Esame skaičiavę, kad vienas restoranas ar kavinė visą laiką perkasi panašiai – 150–200 kilogramų stintų, spėjame, kad per šventę yra suvalgoma iki 10 tonų“, – sakė N. Stasiulis.
Jo teigimu, per šventę suvalgoma visa žuvis: „Nėra buvę metų, kad būtų likę stintos (...) Ypač, kai mes turime tikrai deficitinį pagavimą, tai nemanau, kad liks bent viena stinta nesuvalgyta“.
Pasak jo, į Kuršių marias neršti keliaujančios stintos šiuo metu kaip tik yra ties Lietuvos pakrante – dėl to ir pasirinkta šventės data. Todėl daugiausiai renginyje parduodamos žuvies bus Lietuvos priekrantės žvejų sugautas laimikis, o dalis jos perkama iš Latvijos.
„Dabar poreikis yra padidėjęs, mums nepakanka, ką čia priekrantės žvejai sugauna, tai nemažai gelbėja ir Latvijos žvejai (...) Visaip būna, kartais mažiau į Lietuvą įplaukia, tai latviai daugiau pasiūlo, bet stengiamės daugiau lietuvišką. Šventė tam ir sukurta, kad paskatintume vietinę žvejybą“, – pasakojo N. Stasiulis.
Šiais metais, pasak šventės organizatoriaus, Lietuvoje stintų yra, tik orai žvejybai galėtų būti geresni: „Žuvies yra, tik oro sąlygos galėtų būti geresnės dėl galimybės žvejoti“.
21-ą kartą Palangoje organizuojamos šventės metu daugiausiai parduodama šviežios keptos stintos, taip pat nemažai marinuotos ir rūkytos žuvies, šią žuvį virėjai naudoja ir kitiems patiekalams.
„Tada yra stintienė – sriuba su stinta, kuršiška žuvienė, bet atsiranda originalių sprendimų, tokių, kaip stintų ikrų kotletukai, yra buvę cepelinų su stinta, žodžiu, stinta integruojasi, o virtuvės profesionalai turi užduotį kiekvienais metais sukurti po naują receptą su stinta, patys sėkmingiausi receptai lieka gyventi, patiekalų naujų atsiranda“, – pasakojo N. Stasiulis.
„Palangos stinta“ vyks visą savaitgalį. Šventės organizatoriai neturi duomenų, kiek į renginį atvyksta žmonių, bet, N. Stasiulio teigimu, pagrindinėse miesto gatvėse savaitgalį jų susirenka daugiau nei vasarą, o kurorto viešbučiai užpildomi 70-80 procentų.