• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybos tinklai teigia dedantys visas pastangas, kad pirkėjus pasiektų tik kokybiški ir sveiki maisto produktai.

Prekybos tinklai teigia dedantys visas pastangas, kad pirkėjus pasiektų tik kokybiški ir sveiki maisto produktai.

REKLAMA

Tačiau tarp tokių vis pasitaiko ir neaugių gaminių. Šį kartą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia apie pavojingą mėsą prekybos tinkle „Rimi“.

Kaip nurodoma tarnybos pranešime, atšaldytoje smulkintoje kiaulienoje (30 proc. riebumo) iš Lietuvos rasta patogeninių organizmų – salmonelės bakterijų.

Tokios mėsos vartojimas gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, salmoneliozę, nurodo VMVT.

Nesaugios mėsos gamintojas yra „Rimi Lietuva“ mėsinė.

Tiesa, tarnyba apie tokią mėsą praneša gana vėlai, nes jos tinkamumo vartoti terminas buvo šių metų kovo 7 d.

„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė situaciją pakomentavo taip:

REKLAMA
REKLAMA

„Keliame aukštus standartus maisto saugai ir kokybei. Gavę informaciją, kad produktas neatitinka nustatyto reikalavimo, nedelsdami informavome pirkėjus VMVT nustatytais būdais apie produkto atšaukimą ir jo susigrąžinimą.

REKLAMA

Dabar vykdomas galimai nesaugaus produkto susigrąžinimas iš pirkėjų. Jei pirkėjai įsigijo minėtą produktą, prašome jį grąžinti į „Rimi“ prekybos centrą. Grąžinus prekę, pinigai už produktą bus grąžinti.“

Nesaugūs produktai sunaikinami

Kaip nurodo VMVT, nustačius nesaugų produktą, įmonė pagal savo savikontrolės sistemos procedūrą turi susigrąžinti jį iš rinkos ir saugiai sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Gavus informaciją apie nesaugų produktą, atliekamas tyrimas, vertinami dokumentai, vykdomas pilnas produkto atsekamumas (nuo gamybos iki išplatinimo).

Surinkus informaciją, ūkio subjektui duodami nurodymai: paskelbti informaciją, susigrąžinti produktą iš rinkos, sunaikinti ir pateikti informaciją VMVT.

Kai kuriais atvejais inspektoriai taip pat dalyvauja naikinimo procese. Surašomas maisto įstatymo pažeidimo protokolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo situacijos (jei produktas išplatintas ir kitose šalyse), paskelbtas pranešimas siunčiamas ir Europos Komisijai.

Sveikatai pavojingos bakterijos

Salmonelių bakterijos sukelia salmoneliozę – ūmią infekcinė žarnyno ligą, primena Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra 20–40 °C. Jos greitai suyra aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje. Bakterijos jautrios daugeliui dezinfekcinių medžiagų.

REKLAMA

Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Sergama šia liga nepriklausomai nuo amžiaus, tačiau kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti sunkesne ligos forma.

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Infekcijos šaltinis gali būti ir salmonelioze sergantis ar užsikrėtęs žmogus.

REKLAMA

Salmonelioze galima užsikrėsti nuo įvairių gyvūnų fekalijomis arba salmonelioze sergančio žmogaus užkrėstų maisto produktų, kurie atrodo ir kvepia įprastai. Tačiau dažniausiai užsikrečiama per gyvūninį maistą – paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius ar pieną.

Bakterijos dažniausiai randamos neapdorotoje žaliavoje, bet tinkamai termiškai ją apdorojus – žūsta. Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudoję tualetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu, salmoneliozės bakterijomis užkrėstu maistu.

Kadangi salmonelių gali būti naminių gyvūnų (kačių, šunų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jais.

nauda iš tos VMVT tarnybos, jei visa mėsa kaip ir visada yra jau suvalgyta žmonių? Taip yra su bet kokiu produktu. Pirma žmonės suvalgo, o po to VMVT praneša. Ši tarnyba yra vartotojų mulkintoja, jie dirba ne žmonėms, bet prekybininkams ir už tai gauna atkatus. Pas mus kai lankydavosi, tai direktoriai jau iš anksto būdavo paruošę dovanas tiems kontrolieriams ir taip metai iš metų. Spėkit, ar tie kontrolieriai rasdavo kokių nors netinkamų produktų... Tas pats ir su gaisrine apsauga įmonėse. Tų kontrolierių irgi įmonės laukia su dovanų krepšeliais.
visada pirma leidžia suvalgyti paskui praneša
RIMI, kas gi daugiau
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame


TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų