Tačiau tarp tokių vis pasitaiko ir neaugių gaminių. Šį kartą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia apie pavojingą mėsą prekybos tinkle „Rimi“.
Kaip nurodoma tarnybos pranešime, atšaldytoje smulkintoje kiaulienoje (30 proc. riebumo) iš Lietuvos rasta patogeninių organizmų – salmonelės bakterijų.
Tokios mėsos vartojimas gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, salmoneliozę, nurodo VMVT.
Nesaugios mėsos gamintojas yra „Rimi Lietuva“ mėsinė.
Tiesa, tarnyba apie tokią mėsą praneša gana vėlai, nes jos tinkamumo vartoti terminas buvo šių metų kovo 7 d.
„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė situaciją pakomentavo taip:
„Keliame aukštus standartus maisto saugai ir kokybei. Gavę informaciją, kad produktas neatitinka nustatyto reikalavimo, nedelsdami informavome pirkėjus VMVT nustatytais būdais apie produkto atšaukimą ir jo susigrąžinimą.
Dabar vykdomas galimai nesaugaus produkto susigrąžinimas iš pirkėjų. Jei pirkėjai įsigijo minėtą produktą, prašome jį grąžinti į „Rimi“ prekybos centrą. Grąžinus prekę, pinigai už produktą bus grąžinti.“
Nesaugūs produktai sunaikinami
Kaip nurodo VMVT, nustačius nesaugų produktą, įmonė pagal savo savikontrolės sistemos procedūrą turi susigrąžinti jį iš rinkos ir saugiai sunaikinti.
Gavus informaciją apie nesaugų produktą, atliekamas tyrimas, vertinami dokumentai, vykdomas pilnas produkto atsekamumas (nuo gamybos iki išplatinimo).
Surinkus informaciją, ūkio subjektui duodami nurodymai: paskelbti informaciją, susigrąžinti produktą iš rinkos, sunaikinti ir pateikti informaciją VMVT.
Kai kuriais atvejais inspektoriai taip pat dalyvauja naikinimo procese. Surašomas maisto įstatymo pažeidimo protokolas.
Priklausomai nuo situacijos (jei produktas išplatintas ir kitose šalyse), paskelbtas pranešimas siunčiamas ir Europos Komisijai.
Sveikatai pavojingos bakterijos
Salmonelių bakterijos sukelia salmoneliozę – ūmią infekcinė žarnyno ligą, primena Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.
Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra 20–40 °C. Jos greitai suyra aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje. Bakterijos jautrios daugeliui dezinfekcinių medžiagų.
Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Sergama šia liga nepriklausomai nuo amžiaus, tačiau kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti sunkesne ligos forma.
Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Infekcijos šaltinis gali būti ir salmonelioze sergantis ar užsikrėtęs žmogus.
Salmonelioze galima užsikrėsti nuo įvairių gyvūnų fekalijomis arba salmonelioze sergančio žmogaus užkrėstų maisto produktų, kurie atrodo ir kvepia įprastai. Tačiau dažniausiai užsikrečiama per gyvūninį maistą – paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius ar pieną.
Bakterijos dažniausiai randamos neapdorotoje žaliavoje, bet tinkamai termiškai ją apdorojus – žūsta. Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudoję tualetu.
Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu, salmoneliozės bakterijomis užkrėstu maistu.
Kadangi salmonelių gali būti naminių gyvūnų (kačių, šunų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jais.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!