• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmasis šviežių lietuviškų pomidorų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Šiemet jie pastebimai brangesni nei pernai tuo pačiu metu.

Pirmasis šviežių lietuviškų pomidorų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Šiemet jie pastebimai brangesni nei pernai tuo pačiu metu.

REKLAMA

Kaip ir kasmet, pirmieji sunoko smulkiavaisiai lietuviški pomidorai, tačiau netrukus šviežio derliaus daržovių lentynas papildys ir kitos rūšies pomidorai.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad pomidorai rikiuojasi perkamiausių daržovių sąraše, o populiarumu ši daržovė nusileidžia tik bulvėms.

Ji tikino, kad kasmet sezono pradžioje lietuviški pomidorai būna brangesni nei jam įsibėgėjus.

V. Budrienė informavo, kad šiemet šviežių lietuviškų pomidorų jos atstovaujamame prekybos tinkle kainuoja 9,95 euro už kilogramą. Tai yra 1,5 euro arba beveik 18 proc. daugiau nei prieš metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėdami pirkėjams kuo anksčiau pasiūlyti pirmojo derliaus šviežių lietuviškų daržovių, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais. Šviežio derliaus lietuviškų agurkų pirkėjams pasiūlėme dar vasario pradžioje, o įpusėjus kovui – siūlome ir pirmųjų šviežio derliaus pomidorų. 

REKLAMA

Jų kol kas rasti galima tik Vilniuje, didžiosiose parduotuvėse, vėliau jie atsiras ir mažesnėse prekybos vietose. Jų kaina – 1,99 euro už 200 g pakuotę“, – teigia V. Budrienė.

Įvairiausių rūšių pomidorus, agurkus ir salotas „Iki“ tiekiančios bendrovės „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis sako, kad pirmajam derliui įtakos turėjo kaip niekad tamsūs žiemos mėnesiai, nemažai iššūkių iškėlė ir išaugusios elektros bei šildymo kainos. Visgi, pasak augintojo, nepaisant iššūkių jis tikisi gero derliaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet turėjome kaip niekada tamsią žiemą. Palyginti su praėjusiais metais, šiuo laikotarpiu natūralios šviesos surinkome kokius tris kartus mažiau. Natūralu, kad tuomet sunaudojama daugiau elektros bei šilumos energijos. Jau nekalbu apie apskritai išaugusias šių kaštų kainas. Visgi, matome, kad vietoje užaugintų daržovių paklausa auga, lietuviai vietinę produkciją itin vertina ir šviežių daržovių kasmet labai laukia“, – sako M. Pupienis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pasitelkiant modernius įrenginius ir šviesos kultūrą, šiltnamiuose išauginama 15 rūšių pomidorų. Visas pomidorų asortimentas parduotuvėse pasirodyti turėtų balandžio mėnesį.

Lietuviško derliaus pomidorai, anot M. Pupienio, turi svarų privalumą prieš atvežtinius: jų transportavimo laikas gerokai trumpesnis, todėl pomidorų augintojai gali rinktis veisles, prioritetą teikdami būtent skoninėms, o ne pomidorų atsparumo savybėms. Dėl šios priežasties lietuviški pomidorai įprastai turi plonesnę odelę ir ryškesnį skonį bei kvapą.

„Jei norite, kad pomidoro skoninės savybės maksimaliai atsiskleistų, nusipirkę juos parduotuvėje, kelias dienas palaikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje ir šviesoje – taip pomidoras pilnai subręs“, – pataria M. Pupienis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų