• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą lietuviai neįsivaizduoja pietų ar vakarienės stalo be šaltibarščių. Vieni juos valgo kavinėse ar restoranuose, kiti – perka parduotuvėse ar gamina patys. Neseniai pirkėjams buvo pasiūlyta ir dar viena naujovė – šaltibarščių milteliai, kurių 100 g kaina su nuolaida siekia virš 6 eurų.

Vasarą lietuviai neįsivaizduoja pietų ar vakarienės stalo be šaltibarščių. Vieni juos valgo kavinėse ar restoranuose, kiti – perka parduotuvėse ar gamina patys. Neseniai pirkėjams buvo pasiūlyta ir dar viena naujovė – šaltibarščių milteliai, kurių 100 g kaina su nuolaida siekia virš 6 eurų.

REKLAMA

Taigi, pabandžiau suskaičiuoti, kiek šie įvairūs šaltibarščiai kainuoja.

Pirmiausia aplankiau keletą kavinių ir restoranų Vilniuje. Ten, priklausomai nuo vietos, šaltibarščių kainos svyruoja 3–7 eurus. Pigiausi šaltibarščiai patiekiami valgyklose ar kavinėse dienos pietų metu. Prabangesnėse vietose už dubenėlį šaltibarščių jau gali tekti mokėti ir 6–7 eurus.

Visur šaltibarščiai patiekiami su virtomis arba keptomis bulvėmis.

Apžvelgusi kainas kavinėse ir restoranuose užsukau į parduotuves. Ten galima įsigyti jau ir pagamintų šaltibarščių, skirtingų dydžių indelis rožinės sriubos kainuoja apie 3 eurus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat parduotuvėje įsigijau ir produktų šaltibarščiams:

  • Burokėlių;
  • Šaltibarščių kefyro;
  • Agurkų;
  • Žalumynų;
  • Kiaušinių.

Už viską sumokėjau beveik 7 eurus, o šaltibarščių išėjo didelis puodas, kelių litrų puodas. Bulvių turėjau namuose, todėl nepirkau, tačiau jų kilogramas dar būtų kainavęs papildomai apie 1 eurą.

REKLAMA

Išragavus šių šaltibarščių, dar internetinėje parduotuvėje radau ir šaltibarščių miltelių, t. y. liofilizuotų šaltibaršių. Jų kaina už 100 g. siekia 6,58 euro. Šių šaltibarščių kaina didžiausia, na o pigiausiai šaltibarščius galima pasigaminti namuose.

Šlatibarščiai – mėgstamiausias patiekalas?

Maisto apžvalgų tinklapyje „TasteAtlas“ paskelbtame sriubų sąraše Lietuvos šaltibarščiai užėmė garbingą 1-ąją vietą tarp 17-os tinklapio lankytojų įvertintų šaltųjų sriubų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas ant tarkuotų agurkais ir kietai virtų kiaušinių. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susiderina.

Sriuba įprastai ruošiama vasarą ir patiekiama atšaldyta, geriausia su bulvėmis. Ją galima valgyti kaip užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą“, – rašoma „TasteAtlas“ apžvalgoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 2021-aisiais šaltibarščiai šiame reitinge užėmė 3-ąją vietą, tačiau ilgainiui viso pasaulio gurmanai pakeitė savo nuomonę ir labiau pradėjo vertinti Lietuvos kulinarijos pasididžiavimą.

„TasteAtlas“ maisto produktų reitingai remiasi „TasteAtlas“ auditorijos įvertinimais, naudojant daugybę mechanizmų, atpažįstančių tikrus vartotojus ir ignoruojančius botų, nacionalistinius ar patriotinius reitingus, o naudotojų, kuriuos sistema pripažįsta ekspertais, įvertinimams suteikia papildomos vertės.

„17 geriausių šaltų sriubų pasaulyje“ sąraše iki 2024 m. kovo 25 d. buvo užfiksuoti 2 658 įvertinimai, iš kurių 1 253 sistemos pripažinti teisėtais. „TasteAtlas“ reitingai neturėtų būti vertinami kaip galutinė pasaulinė išvada apie maistą. Jų tikslas – reklamuoti puikų vietinį maistą, vis dar didžiuotis tradiciniais patiekalais ir sužadinti smalsumą apie patiekalus, kurių neragavote, rašoma tinklapyje.  

Mokesit dar daugiau jei nesugebat i kefyra idet kiausiniu ir agurku,savikaina kibiro 10 eur,bet
kokia pagunda is zasino paimt simteriopai
jei nusipirkes saltibarsciu uz 10e.pasijausi miestieciu ir baisiniu inteligentu :D
Ir gerai, tegul zmones uzdirba pinigu. Kol yra debilu kur tiek moka, todel ir kainos tokios.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų