• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar praleidžiate pusryčius, kad verčiau išgertumėte kavos? Tuomet nesate vieni – kas penktas žmogus iki pietų į skrandį nededa nieko kito kaip tik kofeino. Tačiau ekspertai įspėja, kad dėl šio įpročio galite susidurti su nemalonia sveikatos problema. Kava ne tik padeda jaustis mažiau pavargusiems ir žvalesniems, bet ir veikia skrandžio rūgšties pusiausvyrą, todėl jos gėrimas nepavalgius, gali sukelti kankinančius virškinimo sutrikimus ir rėmens ėdimą, skelbia portalas „Daily Mail“.

Ar praleidžiate pusryčius, kad verčiau išgertumėte kavos? Tuomet nesate vieni – kas penktas žmogus iki pietų į skrandį nededa nieko kito kaip tik kofeino. Tačiau ekspertai įspėja, kad dėl šio įpročio galite susidurti su nemalonia sveikatos problema. Kava ne tik padeda jaustis mažiau pavargusiems ir žvalesniems, bet ir veikia skrandžio rūgšties pusiausvyrą, todėl jos gėrimas nepavalgius, gali sukelti kankinančius virškinimo sutrikimus ir rėmens ėdimą, skelbia portalas „Daily Mail“.

REKLAMA

Specialistai teigia, kad tai galima lengvai išspręsti, ir tikrai nėra būtina visiškai atsisakyti kofeino, tačiau kartu su rytiniu gėrimu vertėtų pasimėgauti maistu. Kava yra natūraliai rūgštus gėrimas, kuris gali dirginti skrandžio gleivinę, ypač jei geriate ją nieko nevalgę.

„Be maisto, kuris slopina rūgštį, skrandis gali atsakyti dar didesniu rūgšties kiekiu ir sukelti rėmens ėdimą“, – „MailOnline“ sakė Robas Hobsonas, „Healthspan“ registruotas mitybos specialistas ir knygos „Unprocess Your Life“ autorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kavoje yra kelios sudedamosios dalys, kurios gali padidinti rūgštingumą skrandyje

Kofeinas stimuliuoja hormono gastrino, kuris yra atsakingas už mūsų skrandžio rūgšties gamybą, gamybą, „Huffington Post“ sakė Bostone dirbanti gastroenterologė daktarė Supriya Rao.

REKLAMA

Nors tai padeda išjudinti virškinimo procesą, jis taip pat padidina skrandžio rūgštingumą.

Augalinės kilmės junginiai, vadinamieji fenoliai, kurių taip pat gausu kavoje, taip pat prisideda prie žarnyno rūgštingumo lygio. 

„Kavos pH yra apie 5, o mūsų skrandžio rūgšties pH yra apie 2, todėl kava yra rūgštesnė“, – pridūrė daktarė Supriya Rao.

Todėl mūsų skrandis turėtų būti pajėgus susidoroti su rūgštimi, kurią sukelia kavos gėrimas. Tačiau ne tik didėjantis rūgštingumas sukelia viršutinės pilvo dalies skausmą ir pykinimą.

REKLAMA
REKLAMA

R. Hobsonas aiškina, kad kavoje esantis kofeinas gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį – vožtuvą, skiriantį skrandį nuo stemplės.

„Kai šis vožtuvas atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis lengviau patenka atgal į stemplę ir sukelia deginimo pojūtį, kuris paprastai siejamas su rėmeniu“, – sakė jis.

Jis pridūrė: „Kava taip pat skatina skrandžio rūgšties gamybą, kuri labiau pasireiškia, kai ji vartojama tuščiu skrandžiu“.

Ši teorija taip pat pasitvirtino atlikus kelis tyrimus, įskaitant vieną, 2022 m. paskelbtą Medicinos bibliotekoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, kava gali prisidėti prie apatinio stemplės sfinkterio atsipalaidavimo, leidžiančio maistui patekti į stemplę ir sukelti rėmens ėdimą.

Kaip sumažinti skrandžio rūgšties kiekį?

Poveikis skirtingiems asmenims gali būti skirtingas. Kai kuriems žmonėms didesnis skrandžio rūgšties kiekis, kurį sukelia kavos gėrimas be maisto, nesukelia jokių problemų, tačiau kitiems tai sukelia diskomfortą.

Jei vis dėlto kenčiate nuo rėmens, R. Hobsonas siūlo vengti kavos ir kitų dirgiklių, tokių kaip citrusiniai vaisiai, šokoladas ir mėtos, nes nepaisant to, kad maisto valgymas su kava gali padėti, tai priklauso nuo maisto rūšies.

REKLAMA

„Rinkdamiesi lengvesnį maistą taip pat galite sumažinti skrandžio rūgšties kiekį ir sumažinti rėmens ėdimo riziką, nes sunkus, riebus maistas virškinamas ilgiau, o tai reiškia, kad susidaro daugiau rūgšties“, – sakė jis.

Jis siūlo valgyti skrebučius, bananus, riešutus, ryžių trapučius ar pilno grūdo krekerius, kurie yra geresnis pasirinkimas prie kavos.

„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad geriant kavą su maistu, panašiai kaip arbatą, gali sutrikti tam tikrų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, pasisavinimas, – pridūrė jis. – Siūlyčiau vengti kavos, jei nuolat kenčiate nuo rėmens ėdimo, bet jei tai atsitiktinis reiškinys, tuomet geriau gerti kavą su lengvu užkandžiu, o ne su pilnaverčiu maistu, ypač jei ji geriama tarp valgymų“.

nenuilstanatys antraščių kurėjai yra visiski debilai kvadratu. Kokio tūpumo lygio rašliaviniu pisuokliu reikia būti, ką žino net avys, kad rūgštingumas tuo didesnis kuo mažesnis ph skaičius? Šitie atsilupę vertėjai mokykloje tik smaukė ir garino, štai tokios ir pasekmės su viešai dėstoma auksine logika.
šio portalo vertimus, rizikuojate savo avies IQ sumažinti iki nulio.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų