Ekspertai teigė, kad tyrimo rezultatai yra „daug žadantys“, ir spėliojo, kad jei ir kiti tyrimai parodys tokį patį poveikį, žmonės gali būti paskatinti gerti kavą. Šia liga pasaulyje kasmet suserga apie milijonas gyventojų ir tai yra trečias dažniausiai pasitaikantis onkologinis susirgimas.
Kuo daugiau kavos – tuo geriau?
Olandijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkų Nyderlanduose atliktas 1 719 žarnyno vėžiu sergančių pacientų tyrimas parodė, kad tiems, kurie išgerdavo bent du puodelius kavos per dieną, rizika, kad liga atsinaujins, buvo mažesnė. Poveikis priklausė nuo dozės – daugiausiai kavos išgėrusiųjų rizika sumažėjo labiausiai.
Remiantis Pasaulio vėžio mokslinių tyrimų fondo (WCRF) finansuoto ir žurnale „International Journal of Cancer“ paskelbto tyrimo duomenimis, pacientai, kurie per dieną išgerdavo ne mažiau kaip penkis puodelius, 32 proc. rečiau nei tie, kurie išgerdavo mažiau nei du puodelius, susidurdavo su žarnyno vėžio atsinaujinimu.
Taip pat paaiškėjo, kad didesnis kavos suvartojimo kiekis yra glaudžiai susijęs su žmogaus šansais išgyventi.
Vėlgi tie, kurie kasdien išgerdavo bent du puodelius kavos, turėjo mažesnę riziką mirti, palyginti su tais, kurie kavos negėrė. Ir, kaip ir ligos atsinaujinimo rizikos atveju, labiausiai – 29 proc. – sumažėjo tikimybė mirti tiems, kurie išgerdavo ne mažiau kaip penkis puodelius.
Apskaičiuota, kad Jungtinėje Karalystėje žmonės per dieną išgeria apie 95 mln. puodelių kavos.
Sumažėja vėžio atsinaujinimo tikimybė
Tyrimų grupės vadovė, Vageningeno universiteto (Nyderlandai) mitybos ir ligų profesorė, daktarė Ellen Kampman sakė, kad liga grįžta vienam iš penkių sirgusių žmonių ir gali būti mirtina.
„Intriguoja tai, kad šis tyrimas rodo, jog išgeriant tris–keturis puodelius kavos net gali sumažėti žarnyno vėžio atsinaujinimo tikimybė“, – sakė ji.
Tačiau ji pabrėžė, kad komanda nustatė stiprų ryšį tarp reguliaraus kavos vartojimo ir ligos, o ne priežastinį ryšį tarp jų.
„Mes tikimės, kad šis atradimas yra tikras, nes jis priklauso nuo dozės – kuo daugiau kavos išgeriama, tuo didesnis poveikis“, – pridūrė ji.
Šis tyrimas yra naujausias, rodantis, kad kava mažina vėžio riziką. Jau yra svarių įrodymų, kad ji mažina kepenų ir gimdos kaklelio vėžio riziką, taip pat tam tikrų įrodymų, kad ji mažina burnos, ryklės, gerklų ir odos vėžio riziką. O dabar, kava jau siejama ir su mažesne rizika susirgti žarnyno vėžiu.
Kokią įtaką organizmui daro kava?
Tyrimo bendraautoris, Londono „Imperial“ koledžo visuomenės sveikatos mokyklos vėžio epidemiologijos ir prevencijos katedros profesorius Marcas Gunteris sakė, kad tyrimo rezultatai yra „labai provokuojantys, nes mes iš tikrųjų nesuprantame, kodėl kava taip veikia žarnyno vėžiu sergančius pacientus“.
Jis pridūrė: „Tačiau tai taip pat teikia vilčių, nes gali padėti pagerinti žarnyno vėžiu sergančių pacientų prognozę ir išgyvenamumą“.
„Kavoje yra šimtai biologiškai aktyvių junginių, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio. Kava taip pat mažina uždegimą ir insulino kiekį, kurie yra susiję su žarnyno vėžio vystymusi ir progresavimu, ir gali turėti teigiamą poveikį žarnyno mikrobiomui. Tačiau mums reikia daugiau tyrimų, kad galėtume giliau ištirti biologines priežastis, kodėl kava gali turėti tokį poveikį žarnyno vėžio prognozei ir išgyvenamumui“, – sakė profesorius.
WCRF nustatė, kad chlorogeno rūgštis, kurios taip pat yra kopūstuose, yra medžiaga, galinti būti svarbia paaiškinimo dalimi, nes ji atlieka svarbų vaidmenį valdant gliukozės kiekį organizme ir reguliuojant insulino kiekį.
Kavos, kaip galimos apsaugos nuo vėžio, atsiradimas yra nepaprastas, nes iki 2016 m. Pasaulio sveikatos organizacija ją priskyrė prie „galimai kancerogeninių“, o paskui pakeitė savo nuomonę, nes nebuvo tai patvirtinančių įrodymų.