Toks produkto kiekis būtų naudojamas kokybės tyrimams – Žemės ūkio agentūrai įvertinus ūkininkai produktui gautų tautinio paveldo sertifikatą ir galėtų jį gaminti.
Dabar jiems įstatymas leidžia per metus pasigaminti iki 100 litrų naminio alkoholio.
Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį pritarė tokioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.
Kaip komitete sakė pakeitimų iniciatorius Kazys Starkevičius, dabar kaimo turizmo sodybų savininkai negamina tokių gėrimų, nes jie nėra sertifikuoti.
Dabartinė tvarka numato, kad naminukė turi būti naudojama savo ar šeimos poreikiams arba degustuoti vietoje, ją draudžiama gabenti, todėl ūkininkai negali gėrimo mėginių pristatyti įvertinimui ir gauti sertifikatą bei pradėti gamybą.
Seimas nuo pernai lapkričio leido ūkininkų kaimo turizmo sodybose legaliai gaminti naminukę – iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų galima pasigaminti iki 100 litrų per metus, tačiau leidžiama tik naudoti vietoje, o ne parduoti.
Gėrimai turi būti išpilstyti į ne didesnę kaip litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!