• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Retas galėtų ginčytis, kad kone geriausios lauktuvės iš pajūrio yra žuvis. Dažnam jos nusipirkti ir paragauti atvykus prie jūros tampa neatsiejama kelionės dalimi. Tačiau Palangos žuvies pardavėjai pripažįsta – iš Baltijos jūros pagautos žuvies pajūryje įsigyti gali ir nepavykti. Didžioji dalis žuvies čia atkeliauja iš tokių tolimų šalių kaip Čilė ar Argentina. O už vieną žuvį poilsiautojai nepagaili ir 40 eurų.

9

Retas galėtų ginčytis, kad kone geriausios lauktuvės iš pajūrio yra žuvis. Dažnam jos nusipirkti ir paragauti atvykus prie jūros tampa neatsiejama kelionės dalimi. Tačiau Palangos žuvies pardavėjai pripažįsta – iš Baltijos jūros pagautos žuvies pajūryje įsigyti gali ir nepavykti. Didžioji dalis žuvies čia atkeliauja iš tokių tolimų šalių kaip Čilė ar Argentina. O už vieną žuvį poilsiautojai nepagaili ir 40 eurų.

REKLAMA

Nuėjus į Basanavičiaus gatvę Palangoje raibsta akys. Ko tik ten nėra – nuo įvairų žaislų, žaidimų, pramogų, iki šalyje gerai žinomų restoranų ar greito maisto užkandinių.

Viena iš neatsiejamų gatvės dalių – žuvies kioskeliai. Pasivaikščiojus Basanavičiaus gatvėje galima suskaičiuoti bent šešis tokius kioskelius.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvį perka lauktuvėms

Kone populiariausias žuvies kioskelis – Birutės Navickaitės. Iš visų Basanavičiaus gatvėje esančių kioskelių pakomentuoti sutiko tik trys žuvies pardavėjai. Visi likę pasiūlė dėl komentarų kreiptis į B. Navickaitę.

REKLAMA

Po B. Navickaitės prekystalio stiklu matyti įvairios žuvies. Kaip sako pati pardavėja, prekiaujama didžiausią paklausą turinčiomis žuvimis – karšiais, skumbrėmis, kapitonais, jūriniais ešeriais, upėtakiais, kalmarais ir kitomis gėrybėmis.

B. Navickaitė su pirkėjais derasi. Jei vienos skumbrės kaina šiaip yra trys eurai, tai dvi žuvis ji visad siūlo nusipirkti už penkis eurus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kapitonai įvairiai – ir penki, ir šeši eurai. Ešeriai po keturis eurus, po šešis, pagal dydį“, – tv3.lt vardina B. Navickaitė.

Stovint prie kioskelio, žuvies nusipirkti prieina pora. Išties, vietoje vienos skumbrės už tris eurus, žmonės nusiperka dvi už penkis eurus.

„Reikia pasiūlyti žmogui kažką, visą laiką vietoje grąžos stengiuosi pasiūlyti. Žinote, euras prie euro ir susidaro suma“, – juokiasi B. Navickaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvys į kioskelį patenka iš rūkyklos. Pasak pašnekovės, žuvies kainos taip pat labai stipriai priklauso ir nuo to, kiek už jas prašo rūkyklos.

B. Navickaitė pastebi, kad poilsiautojai žuvį dažnai perka lauktuvėms artimiesiems. Važiuodami namo jie užsuka artimiesiems nupirkti žuvies.

„Daugiausiai skumbrės, karšiai. Lauktuvėm labai veža kapitonus, upėtakius, riebesnes žuvis. <…> Kebabo neveši, vaflio irgi neveši. Nuo jūros su žuvyte grįžti smagu. Jeigu nori žmonės į kelionę, aš į vakuumą sudedu, labai patogu kelionei“, – pasakoja B. Navickaitė.

REKLAMA

Supakuoti žuvį į vakuuminį maišelį kainuoja 50 centų, tokia esą yra maišelio kaina.

Pati B. Navickaitė sako mėgstanti upėtakius, tačiau nuolat ragauja ir kitas žuvis.

„Visąlaik viską ragauju, kad būtų šviežia, kad nebūtų sūru. Jeigu kas ne taip, iš karto skambinu į rūkyklas, kad taisytųsi“, – sako moteris.

Žuvį iš kioskelio esą labai greitai išperka ir naujų žuvų tenka užsisakyti mažiausiai kartą per dieną. Kaip pasakoja B. Navickaitė, žuvies užsakymai kartais atvyksta ir du ar tris kartus per dieną. Savaitgaliais žuvies parduodama daugiau.

REKLAMA

Paklausta, ar karantinas turėjo kokios nors įtakos verslui, B. Navickaitė papurto galvą ir sako, kad nebent tai, jog kavinės ir restoranai iki šiol užsidarydavo anksčiau.

„Žymiai anksčiau ištuštėja gatvė. Anksčiau būdavo, kad kavinės ilgai dirbo, tada ilgai būna ir pas mus žmonių“, – sako B. Navickaitė.

Žuvies iš Lietuvos praktiškai nerasi, bet yra iš Argentinos

Visai šalia B. Navickaitės kioskelio veikia ir kitas žuvies kioskelis – vos perėjus į kitą gatvės pusę, už prekystalio stovi Arvydas. Jis taip pat siūlo rūkytos žuvies. Vardija, kad turi vilkžuvės, karšio, šamų, skumbrės, upėtakių ir kitokių gėrybių. Už stiklo matyti kalmarų, aštuonkojų, ungurių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stengiuosi mažesnes kainas laikyti, nes ką tik atsidarė, kioskelis nedidelis ir reikia konkurenciją kažkaip pramušti“, – tv3.lt sako Arvydas.

Paklaustas, kaip sekasi su klientais, vyras nusišypso ir galva palinksi į kitoje gatvės pusėje esantį B. Navickaitės kioskelį. Tenka pripažinti, kad B. Navickaitė yra Basanavičiaus gatvės žuvies pažiba.

„Populiariausia yra karšis, skumbrė ir kapitonas. Kalmarų čiuptuviukai numeris vienas būtų“, – pasakoja Arvydas.

REKLAMA

Kalmarų čiuptuvus žmonės esą dažniausiai perka po vieną ar du. Rečiau po dešimt. Kaip sako pašnekovas, šį gaminį žmonės dažniausiai perka arba vaikams, arba prie alaus užkąsti.

Šaldytuve matyti ir ikrų. Čia jų galima nusipirkti dviejų rūšių: menkės arba karšio. Pasak pardavėjo, menkės ikrų skonis yra šiek tiek švelnesnis.

Žuvis į kioskelį, kaip sako Arvydas, patenka iš Kretingoje esančios žuvies rūkyklos.

„Iš jūros kartais būna viena kita, bet faktiškai negalima. Stengiamės neturėti, nes žuvis turi būti su visais dokumentais“, – sako Arvydas ir priduria, kad dokumentai liudija, kad žuvis buvo pristatyta iš įmonės, o ne iš paprastų žmonių.

REKLAMA

Pasak Arvydo, tiesiog pagauti žuvį jūroje ir ją atsinešti bei pardavinėti negalima.

„Nebent žvejai tuo užsiima, dideliais kiekiais iš jų galima pirkti. Bet jie jau savo kokią firmelę turi, tada galima. Nes ir Baltijos jūroje, pavyzdžiui, šiuo metu tėra vėjažuvė, kuri prieš savaitę prasidėjo ir apie kitą savaitę baigsis, ir grunduliukai. Daugiau čia nieko tokio nepagauna“, – pasakoja Arvydas.

Paklaustas, iš kur atkeliavo už jo prekystalio stiklo matoma žuvis, Arvydas sako, kad praktiškai iš viso pasaulio. Esą tolimiausia šalis, iš kurios gauta žuvies, yra Argentina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvies kilmė yra užrašyta ant specialių lipdukų. Juose taip pat yra ir data, iki kurios prekeiviai žuvį turi parduoti arba utilizuoti. Lipdukai klijuojami pirkėjams matomoje vietoje, kad prireikus jie galėtų sužinoti informaciją apie žuvį.

„Upėtakis yra iš Vokietijos, kitas, skrostas upėtakis – Norvegija. Menkės ikrai – Islandija. Argendininių trumpapelekių kalmarų čiuptuvai būna ir iš Argentinos, ir iš Ispanijos. Savorinas net iš Čilės.

REKLAMA

Brangiausia žuvis už Arvydo prekystalio – ungurys. Ji esą nėra labai populiari, tad į kioskelį būna atvežamas tik vienas kitas. Dar penktadienį tas pats ungurys kainavo 42 eurus, šiandien jį galima nusipirkti už 34 eurus. Kaina laikui einant krenta, mat taip siekiama kuo greičiau žuvį išparduoti.

„Dažniausiai taip būna – jeigu neturi kokio ungurio, tai jo prašo kiekvieną dieną. Tik atsivežk ką nors, niekam nebereikia. Čia auksinė taisyklė“, – juokiasi Arvydas.

REKLAMA

Pats Arvydas sako labiausiai mėgstantis upėtakį.

Rūko vietoje

Pardavėja Genutė žuvį pardavinėja kiek arčiau jūros. Čia, kaip pasakoja moteris, tie patys savininkai turi ir restoraną „Garo alaus baras“, ir vietoje rūko žuvį bei jos siūlo nusipirkti.

„Mes įvairios žuvies pardavinėjame. Pradedant skumbre, baigiant unguriais. Visokios. Ir savorinas, ir vilkžuvė, ir skumbrės, upėtakiai. Visko turime“, – prekystalį tv3.lt aprodo Genutė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kainos esą nesikandžioja: „Kainos visaip. Skumbrė, kaip visoje Basanavičiaus gatvėje, nuo trijų eurų, o unguriai irgi 35–40 kilogramas.“

Genutė pasakoja, kad žuvį jie rūko čia pat Basanavičiaus gatvėje. Viena rūkykla stovi prie pat gatvės, kitos dvi kieme. Pasak moters, dar dvi rūkyklas įmonė turi Šventojoje.

„Yra rūkytojas, kuris rūko, žino tą visą technologiją, taip, kad patys darom“, – komentuoja moteris.

Genutė teigia, kad pirkėjų kioskelyje netrūksta. Esą žmonės vertina naminio rūkymo žuvį ir jos čia nusipirkti sugrįžta ne kartą.

„Žinokit, naminio rūkymo, natūralaus dūmo tikrai susidomėję. Yra skirtumas tarp iš cecho paimtos žuvies ir tarp tokio dūmo natūralaus. Jaučiasi tas kvapas. Tie žmonės, kurie jau paragavo, jie mielai eina antrą, trečią, ketvirtą (kartą – aut. past.) ir dar kitais metais prisimena ir ateina“, – sako Genutė.

Atsakyti, iš kur prieš rūkymą atkeliauja žuvis, Genutė negali: „Su šefu reikia derinti šį klausimą, aš tik pardavėja esu. Jis užsiima tiekimu, rūkymu.“

Pasak Genutės, išskirti, kuri žuvis populiariausia, yra sunku. Esą noriai perkamos yra visos.

„Upėtakius labai perka išklotines, šiandien arba rytoj rūkys. Cielus (visus – aut. past.) upėtakius, skumbrė be galo perkama, nebrangi, trys eurai, gražios, didelės. Gaila, neturiu jų dabar, išpirko šįryt. Ešeriai, unguriai labai populiarūs pas mus, tikrai perka labai gerai“, – dalinasi Genutė.

REKLAMA

Pati moteris sako žuvies nevalganti. Esą kai pradėjo dirbti žuvies pardavėja, žuvies prisižiūri ir prisiuosto tiek daug, kad valgyti nė nebesinori.

„Žinote, taip žiūri, atrodo, ir tas skanu, ir tas, bet kai prekiauji žuvimi, žinote, kaip yra… Prekiavau mėsos parduotuvėje, mėsos nebevalgiau, žuvies dabar, reikia prie ledų išeiti ir viskas būtų“, – juokiasi moteris.

Kalmarai įvairiuose Basanavičiaus gatvės Palangoje kioskeliuose kainuoja apie 5–7 eurus, kalmarų čiuptuvų kaina už vienetą siekia apie 2–4 eurus priklausomai nuo dydžio. Upėtakis kainuoja apie 6–10 eurų, kaina taip pat skiriasi priklausomai nuo žuvies dydžio. Vėjažuvė kainuoja 3 eurus.

Ikrų galima nusipirkti už maždaug 2 eurus. Vilkžuvės kaina svyruoja nuo 4 iki 6 eurų. Kapitono kaina – apie 5–8 eurus. Karštai rūkytą skumbrę galima nusipirkti už 3–4 eurus. Karšio kaina – maždaug 6 eurai. Šamo kaina – apie 13 eurų. Brangiausia žuvis yra ungurys. Jo kaina svyruoja nuo 34 iki daugiau nei 40 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų