Ministerijos teigimu, kavinių savininkai turės užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinčių prie skirtingų staliukų, būtų užtikrintas ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas.
Jie taip pat turės prižiūrėti, kad lankytojai nesirinktų didesnėmis nei dviejų žmonių grupelėmis, išskyrus šeimas ir artimus giminaičius.
„Tokius nustatytus reikalavimus turi įgyvendinti norinčios veikti lauko kavinės. Kaip ir anksčiau, galima tiekti maistą išsinešimui“, – rašoma penktadienį išplatintame pranešime.
Jame teigiama, jog kavinių savininkai turės užtikrinti, kad į jas būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, o eilėse prie kasų būtų išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumo vienas nuo kito.
Ministerijos teigimu, siekiant valdyti rizikas, numatyta, kad lauko kavinėse prie vieno staliuko gali valgyti ne daugiau nei po du žmones, išskyrus šeimas, artimus giminaičius. Atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.
Kavinių administracijos taip pat įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms – vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.
Prie kavinių įėjimų taip pat turės būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą, sudaryti galimybes klientams laikytis reikalavimų.
Be kita ko, kavinėse turės dirbti tik tie darbuotojai, kurie neturi viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių.
„Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą“, – pabrėžiama pranešime.
Ministerija teigia, kad kavinių administracijos turės užtikrinti, kad darbuotojai pasirūpintų rankų higiena prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą, taip pat prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus.
Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (staliukų, kėdžių ir pan.) ir įstaigos aplinkos valymą ir dezinfekciją, remiantis ministerijos parengtomis rekomendacijomis, taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai – durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai – būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.
Vyriausybė trečiadienį iki gegužės 11 dienos pratęsė karantiną bei leido atnaujinti darbą daliai verslo. Jau nuo ketvirtadienio gali veikti visos parduotuvės, turguose galima prekiauti augalais, sėklomis ir trąšomis, o nuo pirmadienio veiklą galės atnaujinti lauko kavinės, muziejai, bibliotekos, kirpyklos, taip pat leista kita veikla lauke.
Kai kurių kavinių savininkai abejoja, kad jiems apsimokės atidaryti savo kavines, nes tai pareikalaus didelių sąnaudų.