Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
× Pranešti klaidą
kaip ir braskes turguje - lietuviskos ir graikiskos. Nusiperki - skonis identiskas.
@triuksmas del nieko
cia apie pavelda ,prie ko tos braskes!
Užtenka surasti,šalių kandidačių,senas receptų knygas ir pažiūrėti datacijas.Kad kažkas,kažko nori,tai dar nėra tiesos faktas.Vienas toks faktas,prieš kažkiek metų,su mišraine skaudžiai dužo,paaiškėjus,kad Italijoje yra saugoma receptų knyga išleista XVa.su būtent tos mišrainės receptu.
tokie kokius turime dabar-negali buti Lietuviskas patiekalas.Todel,kad abi pagrindines sudedamosios dalys-kefyras ir marinuoti butokeliai Lietuvoje atsirado tik 1940m. vasara.iki tol Lietuviai nemarinavo,o tik raugino darzoves.iki tol Lietuvoje nebuvo paplites kefyras-Lietuviai piena raugino,vartojo rugpieni.Pats pavadinimas ,,kefyras,, nusako,kad tai ne Lietuviskas produktas,kadangi pats zodis nelietuviskas-Lietuviai savo zodziuose nevartojo raidziu F ir H.
@saltibarsciai
Šaltibarščių ir nedaro su marinuotais agurkais..
@....
daro su marinuotais burokeliais.todel tokia spalva.
@saltibarscius
Daro ir iš virtu ar keptu burokeliu.spalvai itakos tai neturi
@....
daro saltibrscius is virtu ar keptu buroku? tai,gal Jus ir darote,bet visi zmones daro is marinuotu burokeliu.o,tai,gal jus ir agurkus verdate ar kepate?
@kas
visi taip dare..ahujielinot jus jaunimas :D
@saltibarsciai
, buvo rūgpienis. Gal nesiginčijam, kad karvės Lietuvoj nuo senų laikų? O burokėlius, kiek pamenu, dar prosenelė išvirdavo, supjaustydavo, įdėdavo juodos ruginės duonos plutą, užpildavo virinto vandens ir pastatydavo įrūgti. Jokio kefyro ir marinate. Beje, manau, kad promočiutę irgi išmokė vyresnės šeimos moterys ;)
@Senovėj
, tingumas burokėlių pasirauginti ir paprasčiau kefyro nusipirkti, nei susirauginti karvės pieno. Geriau surogatai, nei pradinio recepto ingredientai. Lengviau :D
@Tai dabar
, 1937m išleistoje knygoje šaltibarščių receptas beveik toks, kaip dabar, tik burokėliai rauginti, rūgpienis ir - ko dabar nededam - petražolės. Visa kita atitinka.
..žemaiteška,kap i barščia..I šep Ukrainos kalba kela iš Zemaiteškas kalbos...zdroda pvz reišk tautos išdavems...
Nėra jokios lietuviškos virtuvės.Visi receptai likę nuo teritorijos perėjųnų ir didikų žmonų,kurios tekėdamos atvykdavo į LDK ir atsiveždavo savo virėjus.Ai,dar krūva receptų iš žydų virtuvės,pvz.kugelis.
@Istorinis sąvartynas
Kugelis be kiaulienos? Košerinio kugelio receptą galima sužinoti.
@A
Kiaulieną pakeiti į jautieną arba iš viso mėsos nededi,štai ir visas recepto kitoniškumas :D
@Istorinis sąvartynas
Bandėte gaminti kugelį pagal šį receptą? :)
@A
Bandžiau,gavosi,bet aš mėsaėdis,tai šalia to kugelio dar pasidariau mėsos padažo.Man ne maistas,kur nėra mėsos :D
@Istorinis sąvartynas
Tamstele meluoji ir nerausti. :) :)
@A
Turėjau atsakyti,kad aš vegetaras?!!Apsaugok Viešpatie!
@Istorinis sąvartynas
taip taip ... Karaliene Bona i Lietuva(is Italijos) atveze pomidorus, bulves ir agurkus(pastaruju iki to nebuvo Lietuvoje ir kaip zinome bulves ir pomidorus turime deka Kolumbo, kuris juos atplugde is Amerikos). Taip, kad jei ne Lietuviai zydai ir kugelio neturetu
@maloletka
Tikra malalietka.Daugiau knygas skaityti reiktų,o ne svaičioti tai,kas norėtum,kad būtų."Amerikiečių gastronomijos istorikas Gilas Marksas (jo specializacija – žydų virtuvė) siūlo kugelio ištakų ieškoti senoviniuose žydiškuose cholentose, kurių sudedamąja dalimi galėjo būti apvalūs duonos trupinių ar miltiniai kukuliai (savotiški „kugeliukai“), vėliau tapę savarankišku patiekalu, gaminamu apvalios formos puoduose – vadintuose „kugeltopf„.Marios Dembińskos nuomone bulvinis žydiškas kugelis atsirado viename iš senųjų kugelių variantų nuo seno naudotas ropes pakeitus bulvėmis. Šiais laikais žinomas kugelis, kaip ir kiti bulviniai patiekalai, turėję būti perimti į lietuvių valstiečių virtuvę iš litvakų per jų nuomojamas kaimo karčiamas, XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje.
XIX amžiuje babkoms ir kugeliams buvo pritaikytos bulvės. Taip radosi nauja kugelių rūšis – bulviniai kugeliai (dar vadinti potatonik, kartoffelkugel, kartoffelauflauf). Jų ištakos – eksperimentai su bulviniais miltais, virtų ir žalių bulvių tešla."
XIX amžiuje babkoms ir kugeliams buvo pritaikytos bulvės. Taip radosi nauja kugelių rūšis – bulviniai kugeliai (dar vadinti potatonik, kartoffelkugel, kartoffelauflauf). Jų ištakos – eksperimentai su bulviniais miltais, virtų ir žalių bulvių tešla."
@Istorinis sąvartynas
Engelsas silkių atsiradimą aprašė, jis specializavosi žuvies prekybos srityje.
@A
Tas jo silkių aprašymas,niekuo nesiskiria,nuo Kafkos susitapatinimo su tarakonais...
@Istorinis sąvartynas
na zydai galvoja, kad ir humusa jie sugalvojo
@maloletka
Žydai galvoja,kad jų epų ir pasakų personažas žemę ir žmogų sukūrė...Kiekviena tauta turi savito susireikšminimo...Kas liečia humusą,tai "Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas, dar kitaip vadinamas avinžirnių užtepėlė. Arabų kalba „hummus“ yra avinžirnis. Humusas vartojamas kaip pagrindinis patiekalas, kaip užkandis ir kaip padažas, užtepas ar pagardas prie kitų patiekalų.
Tiksliai nėra žinoma kur ir kada atsirado humusas. Viena versija, kad kilo iš Egipto ir Levanto kraštų. Laikomas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Savo nacionaliniu patiekalu jį laiko Egiptas, Graikija, Izraelis, Jordanija, Libanas, Palestina, Sirija, Turkija. Humusas dabar išpopuliarėjo ir tapo mėgstamu daugelyje pasaulio šalių."
Tiksliai nėra žinoma kur ir kada atsirado humusas. Viena versija, kad kilo iš Egipto ir Levanto kraštų. Laikomas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Savo nacionaliniu patiekalu jį laiko Egiptas, Graikija, Izraelis, Jordanija, Libanas, Palestina, Sirija, Turkija. Humusas dabar išpopuliarėjo ir tapo mėgstamu daugelyje pasaulio šalių."
ar neirodzius? Saltibarsciai atpigs ar pabrangs Palangoj?
man vienodai, kokia jo tautybe
Nu tikrai karbauskiniai kolchoznikai, ko jūs lendat prie Gabrieliaus. Ką tokio mūsų Prometėjus ir šalies gynėjas arkangelas Gabrielius, pagerbtas tarp Lietuvos vyrų, ir ką jojo pati, Austėja, pagerbta tarp Lietuvos moterų, tokio nusikalstamo lietuvisms padarė? Kad iš privačių mokyklų ir švietimo kapitalą susikrovė? Nepavydėkit varguoliai ir runkeliai. Marš į tvartelį mėšlo kratyt.
Kyla į kovą dėl šaltibarščių: sieks įrodyti visiems laikams, kad ši sriuba – lietuviška