Tyrimas mažajai bendrijai „Somsa“ priklausančioje kavinėje įvykdytas gavus pranešimą iš Valstybinės darbo inspekcijos, atlikusios patikrinimą kavinėje ir įtarusios nusižengimus dėl netvarkos ir higienos trūkumo.
Siekdami išsiaiškinti aptiktos mėsos kilmę tarnybos inspektoriai taip pat atliko patikrinimą ir pas galvijų laikytoją, kuris, neturėdamas VMVT leidimo, atidavė kavinei nepatikrintą mėsą.
Per patikrinimą inspektoriai aptiko, kad maisto produktams kepti buvo naudotas stipriai sudegęs, juodos spalvos aliejus, taip pat rasta apie septyni kilogramai maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs.
Anot VMVT, kavinėje trūko atskirų patalpų žaliai mėsai tvarkyti – ji buvo ruošiama ir laikoma pereinamojoje patalpoje, koridoriuje, kuriuo patenkama į gamybines patalpas iš lauko. Tos pačios erdvės buvo netvarkingos, šalia mėsos laikytos daržovės ir pašaliniai daiktai.
Tarnybos teigimu, patalpose neįrengtas pakankamas kiekis plautuvių – jose vienu metu plaunami gamybos įrankiai, daržovės, kiaušiniai.
Mėsos tvarkymo vietoje nebuvo įrengta rankų plautuvė, trūko dezinfekcijos, plovimo ir sausinimo priemonių, o žemėtos daržovės buvo valomos darbuotojų persirengimo patalpoje ir vėliau pernešamos į gamybos vietą, plaunamos toje pačioje plautuvėje, kaip ir kiti maisto produktai.
Pasak tarnybos, inventorius buvo laikomas nešvarus ir netvarkingas: gamybai naudojami peiliai – nesuženklinti, nebuvo nustatyta atskiros vietos šalutiniams gyvūniniams produktams laikyti, gaminama duona buvo laikoma netinkamomis sąlygomis – uždengta plėvele, pagaminta iš šiukšlių maišų, padėta ant audeklo. Iškepta duona laikyta po stalu.
Patikrinimo metu kavinėje rasta beveik 60 kilogramų žalios mėsos, kuri neturėjo jokio ženklinimo: nei sveikatingumo ženklo, nei įsigijimo dokumentų.
Dalis šios mėsos buvo laikoma automobilyje, ant nešvarių grindų, be jokios šaldymo įrangos, kai aplinkos temperatūra tuo metu siekė 20 laipsnių šilumos. Kita dalis mėsos laikyta patalpoje, kurioje temperatūra buvo 18 laipsnių šilumos.
Tarnybos teigimu, kavinės atsakingas darbuotojas paaiškino, kad mėsą įsigijo iš Kelmės rajone gyvenančio galvijų laikytojo.
VMVT inspektoriams nuvykus į nurodytą vietą paaiškėjo, kad gyvulio laikytojas pats paskerdė, kaip pats teigė, sunkiai besikeliančią karvę ir jos mėsą neatlygintinai išdalino įvairiems asmenims. Tokiai veiklai vykdyti reikalingas VMVT leidimas, kurio pilietis neturėjo.
Tarnyba pabrėžia, kad tiekti rinkai savavališkai paskersto gyvulio mėsą, nepatikrinus jo sveikatos ir mėsos saugos, yra griežtai draudžiama – tokia veikla gali sukelti grėsmę vartotojų sveikatai.
Dėl nustatytų pažeidimų įmonės veikla sustabdyta, surašytas protokolas: priimtas sprendimas uždrausti tiekti produktus į rinką. Pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas dėl įmonės veiklos ir galvijų laikytojo veiksmų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!