Naujienų portalui tv3.lt apie organizmą išsivalyti galinčias padėti žoleles papasakojo „Facebook“ „Mano žolelės“ puslapio kūrėja žolininkė Jolanta.
„Pavasarį visos žolelės, kurios dygsta, yra pačios stipriausios dėl to, kad rudenį augalai visas gerąsias medžiagas sukrauna į šaknis arba į sėklas. Čia toks raginimas valgyti pavasarines, šviežias žoleles.
Taip pat yra toks niuansas – norint organizmą išvalyti, jį reikia „išpumpuoti“, t. y., išvaryti skysčius. Visos organizmą valančios žolelės varo skysčius, o tai reiškia, kad reiks pabėgioti į tualetą“, – paaiškino žolininkė.

Kiaulpienė
Prakalbus apie pirmąsias žoleles, padedančias išsivalyti organizmą, Jolanta įvardijo kiaulpienes. Pasak jos, nors šie augalai turi kartumo, tačiau ne tik išvalo organizmą, bet ir suteikia jam reikalingų medžiagų.
Vis tik bijančius kartumo žolininkė ramino sakydama, kad pavasarį augančių kiaulpienių lapeliai – visai nėra kartūs, o jų šaknys – malonaus skonio.
„Ši žolelė valo kraują, aktyvina tulžį, nes yra šiek tiek karti. Jos lapeliai turi viskių vitaminų ir mineralų – A, C, E, B.
Šaknys yra daug švelnesnės už lapelius, man jos visai malonaus skonio. O maži lapeliai, tiesą pasakius, net beveik nekartūs“, – pasakojo pašnekovė.
Žolininkė patarė šiais nuskintais kiaulpienių lapeliais pagardinti salotas, įdėti jų gaminant sviestą arba valgant varškę.
O norintiems valgyti pumpurėlius Jolanta pranešė, kad tai daryti galima. Pasak jos, tai – vaistas nuo visų ligų:
„Yra patarimų, kai jos žydi arba turi pumpurėlių. Tuomet reiktų keturiolika dienų iš ryto suvalgyti vieną neprasiskleidusį pienės pumpurėlį su žaluma. Šį pumpurėlį reikia labai gerai sukramtyti ir praryti – jis turės visko, kas gera, ir padės valyti organizmą.“
Dilgėlė
Kita žolelė – kuri, anot žolininkės, yra verta didžiausių liaupsių – dilgėlė. Pašnekovės teigimu, tai puikus įrankis išvalyti iš savo organizmo visa, kas bloga.
„Ji labai varo šlapimą, nusiteikite tam. Taip pat valo kraują, sunkiuosius metalus, mažina uždegimus“, – išmintimi dalijosi žolininkė.
Ji pridėjo, kad geriausia yra rinkti pačias pirmąsias pavasarį išdygusias dilgėles, kurios yra ne didesnės nei sprindžio aukščio.
Dilgėlių panaudojimui ji siūlė virti sriubą arba naudoti dar pernai surinktus ir sudžiovintus dilgėlių lapus arbatai.
„Iš dilgėlių tradiciškai yra verdama dilgėlių sriuba. Aš pati verdu sriubą, čia ji su bulvėmis ir dilgėlėmis. O kas prisirinkę dilgėlių lapų pernai, juos susidžiovinę, tai galima pasidaryti organizmo valymo arbatėlę ir ją išgerti“, – sakė Jolanta.
Garšva
Organizmo valymui žolininkė Jolanta taip pat patarė naudoti garšvą – neretai žinoma, kaip kiemo piktžolę, tačiau turinčią gausybę naudingų savybių.
Pašnekovė pasakojo, kad garšva yra ypatingai naudinga po žiemos periodo, nes padeda išvalyti organizmą ir papildo jį vitaminais.
„Ši daržo piktžolė yra nepaprastai naudinga žolelė. Ji kartais netgi sąnariuose susikaupiančią rūgštį, padeda nuo podagros. Ši žolė taip išvalo organizmo užterštumą, nuo jos net sąnariai „atsilaisvina““, – dalijosi pašnekovė.
Jolanta taip pat pasakojo, kad ši žolelė – labai skani. Pasak jos, ankstesniais laikais garšva būdavo naudojama vietoje špinatų.
„Anksčiau jos buvo naudojamos vietoje špinatų, tad aš pati visuomet prisiskinu jų saujelę darydama salotas arba įdedu į sviestą, trintų vaisių kokteilius. Ji turi vitamino C, vitamino A“, – sakė ji.
Saulutė
Ketvirtoji žolininkės įvardyta žolelė – saulutė. Ji pasakojo, kad tai labai graži gėlė, kuri auga pievoje. Pašnekovės teigimu, yra netgi pasakymas apie tai, ką reikia padaryti pamačius pirmąsias saulutes pavasarį.
„Sakoma, kad pirmas tris žydinčias saulutes reikia suvalgyti ir būsi sveikas visus metus. Jos puikiai valo kraują, šlapimą, gleives, kurių esame prikaupę organizme“, – išmintimi dalijosi ji.
Jolanta pridėjo, kad taip pat saulutė suteikia neišmatuojamą naudą ir tiems, kurie siekia grožio, lygios odos.
Anot Jolantos, siekiant išgauti visą saulučių naudą odai yra daromas „saulučių vanduo“, kuriuo yra prausiama oda:
„Iš saulučių žiedelių daro arbatėlę, vadinamą „saulutės vandenį“. Šis vanduo gaminamas užpylus saulutes karštu vandeniu, palikus atvėsti. Juo netgi prausiama oda, kad išvalytų visas poras, tad čia ir grožio žolelė.“
Kadagio uogos
Galiausiai, Jolanta įvardijo penktąjį naudingą elementą organizmo valymui. Anot jos, tai yra kadagio uogos, kitaip vadinamos „kadagio riešutėliais“.
Pasakodama apie jas žolininkė įspėjo, kad šių vartoti daug – negalima. Anot jos, kadagio uogų poveikis labai stiprus, dėl to reikia jį riboti.
„Miškuose yra kadagio uogos, kurias reikia skinti ne žalias, o kai jos būna tamsios, melsvos. Vėlgi, su šiomis uogomis galima pasidaryti mėnesio kursą, tačiau negalima jų valgyti ištisai“, – patarė ji.
Pasak Jolantos, yra keli kadagio uogų vartojimo principai, kaip jas vartoti ir jų nepadauginti. Pašnekovė kalbėjo, kad taip galima išvalyti ir sustiprinti organizmą.
„Yra tokie keli siūlymai – galima mėnesį laiko šešias uogeles po valgio suvalgyti, tada išvalomas šlapimas, jos turi antiuždegiminių savybių, virsta vaistu nuo visų ligų.
Taip pat yra ir kitoks kursas, sukurtas vieno garsaus vokiečių pastoriaus ir žolininko, kuomet pradedama nuo 4 uogų ir taip didinant kiekvieną dieną po vieną uogą jos valgomos iki 10. T. y., vieną dieną valgyti 4, kitą – 5 ir tokiu principu iki 10, o tada kasdien atimant po vieną uogą vėl sugrįžti iki keturių“, – patarė ji.
Tai yra tik patariminio pobūdžio straipsnis. Dėl savo mitybos pokyčių ir kamuojančių sveikatos problemų visada rekomenduojama pasitarti su šeimos gydytoju arba vaistininku.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!