Cholesterolis yra riebi medžiaga, kuri gali kauptis kraujagyslėse. Per didelis jo kiekis yra pavojingas, nes gali jas užkimšti bei sutrikdyti kraujotaką. Jei taip atsitiks, gali kilti rimtų sveikatos problemų.
Kaip ir daugelio sveikatos būklių, aukšto cholesterolio kiekio priežastimi gali būti netinkamas gyvenimo būdas. Vienas iš tokių veiksnių yra nesveika mityba, ypač jei vartojama daug sočiųjų riebalų.
Ekspertės nuomone, pakeitus mitybą galima sumažinti cholesterolio kiekį, rašo express.co.uk.
Mitybos specialistė Mays Al-Ali iš „Healthy Mays“ rekomendavo padidinti suvartojamų skaidulų kiekį.
„Padidinkite tirpių skaidulų kiekį iki 30 gramų per dieną, – sakė ji. – Tirpios skaidulos praturtina mitybos racioną ir padeda išlaikyti tinkamą žarnyno veiklą, sumažina vidurių užkietėjimo atvejus, o reguliariai išsituštinant geriau detoksikuojamos kepenys.“
„Cholesterolis iš organizmo pašalinamas per kepenis, o didelis jo kiekis gali būti susijęs su toksiškomis kepenimis“, – pridūrė ji.
Ekspertė rekomenduoja maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų:
- avižos;
- miežiai;
- rudieji ryžiai;
- brokoliai;
- kopūstai;
- tamsiai žalios lapinės daržovės.
Ekspertė ypač gyrė avižas kaip itin sveiką būdą sumažinti cholesterolio kiekį, nes jose yra beta gliukano – tai skaidulų rūšis.
„60 gramų avižų sėlenų per dieną gali sumažinti mažo tankio lipoproteinų arba blogojo cholesterolio kiekį kraujyje dėl juose esančių beta-gliukanų, – sakė ji. – Kuo mažiau apdorotos avižos, tuo daugiau jose yra beta-gliukanų, kurie mažina blogojo cholesterolio kiekį.“
Mays Al-Ali pataria rinktis ekologiškas avižas be glitimo kad nepažeisti žarnyno.
Kiti maisto produktai, kuriuose gausu beta gliukano, yra grybai, ypač šitake ir maitake.
Ką atskleidžia moksliniai tyrimai?
Viename 2019 m. žurnale „Nutrients“ paskelbtame tyrime buvo padaryta išvada, kad maistinės skaidulos gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, ypač jei jos vartojamos kartu su statinais – vaistais, mažinančiais cholesterolio kiekį.
Pasak tyrėjų, statinų monoterapiją papildant maistinėmis skaidulomis sumažėja bendras ir blogojo cholesterolio kiekis ir tai leidžia vėliau sumažinti skiriamų statinų dozę. Taip pat sumažėja vaistų šalutinis poveikis ir pagerėja vaistų toleravimas.
Tirpios ir netirpios maistinės skaidulos sveikame maiste padeda pagerinti lipoproteinų profilį ir puikiai tinka sveikai mitybai, nes jos neturi kalorijų.
Maistinių skaidulų gausu viso grūdo baltyminiame maiste, vaisiuose ir daržovėse, todėl jos puikiai tinka ligų prevencijai ir aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimui.
Vidutiniškai žmogus kasdien suvalgo tik apie 20 gramų, nors vyriausybės gairėse rekomenduojama norma suaugusiems yra 30 gramų skaidulų per dieną.