Laimei, penkiais vaisiais pagrįsta mityba padės palaikyti sveiką širdį ir sveiką cholesterolio kiekį kraujyje, rašoma express.co.uk
Kriaušės ir obuoliai
Kriaušėse ir obuoliuose yra daug pektino – tai cholesterolį mažinančios skaidulos. Abu šie vaisiai neturi riebalų, cholesterolio ir druskų, taip pat turi nedaug kalorijų. Tai puikūs skaidulų šaltiniai, saugantys širdį, mažinantys kraujospūdį ir ŽTL, blogojo cholesterolio, kiekį kraujyje.
Vienoje vidutinio dydžio kriaušėje yra šeši gramai skaidulų, o vidutinio dydžio obuolyje – keturi gramai skaidulų. Patekusios į žarnyną skaidulos prisitvirtina prie cholesterolio dalelių ir neleidžia joms patekti į kraujotaką bei keliauti į kitas kūno dalis.
Kriaušėse esantis pektinas taip pat tonizuoja žarnyną ir padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi. Kriaušės taip pat yra vienas geriausių lignino šaltinių – tai netirpios skaidulos, padedančios šalinti cholesterolį iš organizmo.
Avokadai
Cholesterolio kiekį kraujyje mažina tiek poli nesotieji, tiek mono nesotieji riebalai, kurių daug randama avokaduose. Amerikos širdies asociacijos publikuoto tyrimo duomenimis, vienas avokadas per dieną gali sumažinti žemo tankumo lipobaltymo (ŽTL), arba blogojo cholesterolio, kiekį.
„Avokadai yra galingas maistinių medžiagų nei mono nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis“, – rašoma „Mayo Clinic“ tinklapyje, – „Tyrimai rodo, kad į mitybą įtraukus vieną avokadą per dieną ŽTL kiekis kraujyje pagerėja viršsvorio turintiems ar nutukusiems žmonėms“.
Vynuogės
Mitybos specialistės ir Kalifornijos universiteto profesorės Zhoaping Li vadovaujamas tyrimas, publikuotas žurnale „Nutrients“, aiškinosi vynuogių poveikį cholesteroliui. Prof. Li apie savo gautus rezultatus sakė:
„Mes pastebėjome, kad vynuogės teigiamai veikia žarnyno bakterijas, o tai labai gera naujiena, nes sveikas žarnynas būtinas gerai sveikatai. Šis tyrimas gilina mūsų žinias ir plečia vynuogėms priskiriamų sveikatai naudingųjų savybių sąrašą, o tuo pačiu metu patvirtinta, kad vynuogės mažina cholesterolio kiekį ir padeda širdies sveikatai“.
Arbūzai
Arbūzuose yra daug citrulino – tai aminorūgštis, kuri gali padidinti azoto oksido kiekį organizme. Tyrimai rodo, kad arbūzus valgančių žmonių kraujyje yra ženkliai mažiau trigliceridų, bendrojo cholesterolio ir ŽTL cholesterolio. Taigi, arbūzai taip pat yra labai naudingi širdžiai.