Apie šią vėžio rūšį papasakojo Santaros klinikų gydytoja gastroenterologė-endoskopuotoja Eglė Dieninytė-Misiūnė.
Išsiskiria vėlyva diagnoze
Gydytoja naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad šis vėžys ypatingas tuo, jog ankstyvose stadijose nesukelia simptomų ir nustatomas atsitiktinai, o simptomus sukelia toli pažengusi liga.
„Skrandžio vėžys ypatingas tuo, kad 50 procentų atvejų jis nustatomas jau vėlyvoje stadijoje. Tada, kai radikalaus gydymo galimybės yra labai ribotos.
Visgi, jeigu pacientas turi pirmos eilės giminaičių, kuriems nustatytas skrandžio vėžys, tuomet pacientams rekomenduojama patikra, rizikos veiksnių, tokių kaip Helicobabter pylori eradikacija ir tolimesnis sekimas, siekiant ligą nustatyti anksti.
„Vienas iš skrandžio vėžio ypatumų yra identifikuoti prekursoriai – priešvėžinės būklės, kurioms progresuojant išsivysto skrandžio adenokarcinoma. Pacientui nustačius šias būkles rekomenduojamas reguliarus sekimas siekiant ligą nustatyti ankstyvoje stadijoje.“
Pasireiškia keliais simptomais
Paklausta apie šios ligos simptomus, gydytoja teigė, kad sudėtinga yra tai, jog simptomai pasireiškia tik vėlyvesnėse stadijose. Dažnai, tik ligai prasidėjus, pacientai jokių požymių nejunta.
„Skrandžio vėžiui būdingi nespecifiniai simptomai, tokie kaip pavyzdžiui „bukas“ nuolatinis skausmas pilvo viršutinėje dalyje, kuris gali sustiprėti pavalgius.
Taip pat simptomai gali būti susiję su maistu, labiau pilvą skauda pavalgius arba pasireiškia ankstyvo sotumo jausmas, apetito nebuvimas, svorio kritimas“, – kalbėjo E. Dieninytė-Misiūnė.
Progresuojant skrandžio vėžiui pasireiškia dar kitokie simptomai. Ligai metastazavus jau galima užčiuopti fizinius pakitimus:
„Priklausomai nuo skrandžio vėžio lokalizacijos ir išplitimo, gali pasireikšti pykinimas ir vėmimas, navikui išopėjus – kraujavimo iš virškinamojo trakto požymiai. Metastazinei ligai jau būdingi reti specifiniai simptomai – užčiuopiami neįprasti limfmazgiai po raktikauliu, aplink bambą.“
Taikosi į vyresniuosius
Šis susirgimas dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, dėl nuolatinio ląstelių dalijimosi ir didėjančios mutacijų rizikos kiekvieno dalijmosi metu.
„Kaip ir su visais navikais, kuo amžius vėlesnis, tuo didesnė tikimybė susirgti skrandžio vėžiu. 90 proc. visų skrandžio navikų yra žarninio tipo, jie turi savo priešvėžines būkles, kurios laikui bėgant progresuoja.
Taip pat gydytoja pridūrė, kad vienai iš lyčių šis vėžys pasireiškia dažniau negu kitai:
„Vyrams liga pasireiškia maždaug 2 kartus dažniau.“
Pagrindinis rizikos faktorius
Skrandžio vėžys ypatingas ir tuo, kad nustatytas ligos išsivystymui reikšmingas ir modifikuojamas rizikos faktorius.
„90 procentų skrandžio vėžių yra nepaveldimi, o 10 procentų yra šeiminiai, perduodami. Pirmųjų 90 procentų visų navikų turi savo modifikuojamų rizikos veiksnių, o vienas iš jų yra Helicobacter pylori infekcija.
Lietuvoje užsikrėtimas šia bakterija yra didelis. Įdomu tai, kad didesnei daugumai ši bakterija nesukelia jokių pokyčių, bet 20 procentų žmonių atsiranda opaligė, o kitai nedidelei daliai išsivysto skrandžio vėžys. Tai pagrindinis rizikos veiksnys skrandžio vėžiui“, – tikino moteris.
Ji pasakojo, jog yra pacientų grupės, kurioms tikslingas šios bakterijos nustatymas ir išnaikinimas.
„Pacientams, kurių pirmos eilės giminaičiams nustatytas skrandžio vėžys, būtina atlikti tyrimus ir infekciją išnaikinti. Tai ženkliai sumažina jų riziką susirgti vėžiu.
Taip pat svarbu nustatyti šios Helicobacter pylori nešiojimą pacientams, sergantiems skrandžio opalige, priešvėžinėmis būklėmis, ir skirti gydymą antibiotikais.“
Kiti rizikos veiksniai
Pacientų sveikatą ir skrandžio vėžio tikimybę gali paskatinti ir kiti veiksniai. Anot gydytojos, svarbu atkreipti dėmesį į savo mitybą ir ją tinkamai sureguliuoti.
„Kiti rizikos veiksniai, kurie priklauso nuo paciento, yra mityba. Įrodyta, kad vienas iš kancerogenų yra perdribto azoto gaminių pilni produktai – rūkytos, sūdytos mėsos produktai, pusgaminiai.
Taip pat svarbus ir maisto paruošimas: druskos gausi dieta taip pat yra vienas iš rizikos faktorių. Gausus druskos kiekio vartojimas sukelia persistuojantį uždegimą skrandžio gleivinėje ir taip paskatina rizikos veiksnius išsivystyti skrandžio vėžiui“, – atskleidė gastroenterologė.
Tačiau yra produktų, kuriuos vartojant tikimybė susirgti baisia liga yra mažesnė. Tai – citrusiniai produktai:
„Norint apsisaugoti nuo ligos padeda vaisiai ir daržovės. Ypač naudingi citrusiniai vaisiai, kuriuose gausu vitamino C, nes jie turi antioksidacinių savybių.“