• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros sezoną atidaro braškės, o išlydi – arbūzai ir melionai. Skubėkite pasimėgauti – juk tai dar ir sveika!

Vasaros sezoną atidaro braškės, o išlydi – arbūzai ir melionai. Skubėkite pasimėgauti – juk tai dar ir sveika!

REKLAMA

Retas žino, kokią pagalbą organizmui gali suteikti arbūzai. Tyrimai rodo, kad šie padeda kovoti netgi su aukštu cholesterolio kiekiu ir vėžinėmis ląstelėmis.

Į pagalbą vandeniui

Dėl to, kad 90 proc. arbūzo sudaro vanduo, jis – puikiausias pasirinkimas visiems, norintiesiems numesti svorio. Arbūzai saldūs, gaivūs ir sykiu sotūs: paskanavus jų, sotumo jausmas išlieka ilgiau nei po daugelio kitų desertų. Vis dėlto vanduo šiose milžiniškose uogose (taip, biologine prasme arbūzai nėra vaisiai) bene svarbiausias.

Dėl to arbūzai padeda palaikyti skysčių pusiausvyrą organizme, taigi užtikrina ir nepriekaištingą odos tonusą bei elastingumą. Skysčių trūkumas iškart praneša nemaloniais simptomais – nuovargiu, energijos trūkumu, o neretai ir galvos skausmais. 

REKLAMA
REKLAMA

Kompensuoti jį geriant vandenį ne taip ir paprasta, ypač vasarą, kai intensyviai prakaituojama – net ir maukdami vandenį stiklinę po stiklinės nepajėgsim. Visai kas kita papildyti savo valgiaraštį keliomis riekelėmis arbūzo per dieną. Tuo labiau kad mokslo įrodytų teikiamų naudų sveikatai yra ir daugiau. 

REKLAMA

Kovoja su cholesteroliu ir vėžinėmis ląstelėmis

Amerikiečiai tyrėjai iš Kentukio universiteto atrado, kad valgant arbūzus gerėja lipidų profilis (grupė rodiklių, pagal kuriuos vertinama koronarinės širdies ligos rizika) ir mažėja blogojo cholesterolio sankaupų. Tai lemia arbūzo minkštime esanti didelė antocianų koncentracija. 

Šie nepaprastai svarbūs antioksidantai arbūzui suteikia spalvą, o mums stabdo riebalų kaupimąsi organizme. Natūrali biologiškai aktyvi medžiaga likopenas, kurio arbūzuose taip pat gausu, irgi nepaprastai svarbi – dėl savo vėžį veikiančių savybių.

REKLAMA
REKLAMA

Likopeno, žinoma, yra ir kituose raudonuose vaisiuose bei daržovėse, tačiau arbūzuose jo gerokai gausiau – beveik 40 proc. daugiau nei pomidoruose. 

Mažina raumenų skausmus po treniruočių 

Arbūzų sultys turtingos L-citrulino, galinčio sumažinti nemalonius pojūčius po jėgos treniruočių. Sportininkai, per treniruotes gėrę arbūzų sultis, paskui teigė kitas 24 valandas patyrę mažiau skausmingų pojūčių ir stebėję lygesnį širdies ritmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai tokį rezultatą sieja būtent su L-citrulino – organinės aminorūgšties, padedančios arterijoms atsipalaiduoti ir gerinančios kraujotaką, gausa arbūzuose. 

Padeda mažinti kraujospūdį

Specialistų duomenimis, 300 g arbūzo minkštimo yra 170 mg kalio. O kalis – nepakeičiamas elektrolitas. Ir labai reikalingas kraujo spaudimą keliančio natrio poveikiui sumažinti. Būtinas kalis ir nervų sistemai normaliai funkcionuoti. JAV Floridos valstijos universitete buvo atliktas nedidelio masto tyrimas, kuriame dalyvavo vyrai ir moterys, turintys bėdų dėl nutukimo ir hipertenzijos. Paaiškėjo, kad arbūzas jiems mažino kraujospūdį tiek ramybės būsenos, tiek ir patiriant stresą.

REKLAMA

Penki tyrimai, įrodę arbūzų naudą sveikatai, – įskaitant ir mažesnį blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Nutukusiesiems padeda mesti svorį Mėgautis arbūzu kaip desertu po pagrindinio valgio ar dėti į salotas – puiki lieknėjimo strategija. Tai patvirtino dar 2019-aisiais atlikto tyrimo rezultatai.

Antsvorio turintiems arba nutukusiems vyrams ir moterims buvo rekomenduota 4 savaites iš eilės kasdien suvalgyti po 500–600 g arbūzo minkštimo. Jų pasiekimai paskui lyginti su grupės, tas pačias 4 savaites valgiusios nekaloringus sausainius, rezultatais.

REKLAMA

Visais kitais atžvilgiais tyrimo dalyviai maitinosi ir sportavo jiems įprastu režimu. Įdomu tai, jog „arbūzų grupei“ priklausę tiriamieji labiausiai džiaugėsi sotumo jausmu: pasak jų, pavalgius arbūzo, noras užkandžiauti dingdavo geroms 90 minučių.

Tuo metu valgiusieji sausainius kaip jausdavo alkį, taip tebejautė ir pavalgę. Tyrėjai taip pat nustatė, jog pirmosios grupės atstovai dar ir numetė šiek tiek svorio, o kontrolinė grupė – priešingai, truputį priaugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerina seksualinį gyvenimą

Tas pats citrulinas, padedantis mažinti raumenų skausmus, išsiskiria ir dar viena naudinga savybe – jis gerina kraujotaką. Organizme citrulinas virsta aminorūgštimi argininu, itin naudingu širdžiai bei kraujotakos sistemai tuo, kad atpalaiduoja kraujagysles ir daro jas gerokai elastingesnes. 

O kad geresnė kraujotaka užtikrina kokybiškesnį intymųjį gyvenimą, turbūt nereikia nė sakyti. 

Tiesa, yra vienas „bet“: arbūzo geriau nepadauginti. Rekomenduojama jo valgyti ne daugiau kaip 600 g per dieną – tai maksimumas! – ir jokiu būdu ne prieš miegą. 

O kaipgi melionai? Palyginti su arbūzais, jie daug kaloringesni, todėl per dieną nepatariama suvalgyti daugiau kaip 300–400 g meliono – tai yra du tris gabalėlius be žievelės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų