Suriebėjusių kepenų ligą svarbu pastebėti anksti – tada 90 proc. atvejų jos galima visiškai išvengti. Tačiau šiuo metu trims ketvirtadaliams sergančiųjų ši liga diagnozuojama vėlesnėje stadijoje, kai problemą spręsti jau būna per vėlu.
„British Liver Trust“ (Britų kepenų fondas) pataria vengti trijų maisto produktų, jei norite atstatyti ankstyvoje stadijoje padarytą žalą, rašo express.co.uk.
Dauguma su alkoholiu nesusijusių suriebėjusių kepenų ligos atvejų atsiranda dėl antsvorio ir nutukimo.
Didesnė tikimybė susirgti šia liga gresia nesveikai besimaitinantiems ir turintiems padidėjusį lipidų kiekį kraujyje bei sergantiems antrojo tipo diabetu. Tikėtina, kad šia liga gali sirgti ir turintys nepakankamai aktyvią skydliaukę arba atsparumą insulinui.
Nors nedidelis riebalų kiekis kepenyse daugeliui žmonių nėra didelė problema, per didelis jų kiekis sukelia uždegimą ir žaloja kepenis.
Vėliau ankstyvosios suriebėjusių kepenų ligos stadija pereina į kepenų cirozę, kepenų vėžį arba kepenų nepakankamumą.
Šie produktai – nuodas kepenims
Suriebėjusių kepenų liga ankstyvoje stadijoje dažnai nesukelia jokių simptomų. Tačiau galite pastebėti nuovargį ir diskomfortą viršutinėje dešinėje pilvo dalyje, kur yra kepenys.
„British Liver Trust“ pabrėžia, kad ankstyvosiose stadijose suriebėjusių kepenų ligą galima sustabdyti ir net pakeisti jos eigą, jei valgysite gerai subalansuotą maistą, būsite fiziškai aktyvūs ir, jei reikia, numesite svorio.
Geriausias būdas užkirsti kelią suriebėjusių kepenų ligai ir ją sustabdyti – pakeisti mitybą ir vengti šių 3 maisto produktų.
Sotieji riebalai
Jei norite pakeisti suriebėjusių kepenų ligos eigą, atsisakykite riebių pieno produktų, riebių mėsos produktų, tokių kaip lašiniai, dešros, dešrelės, saliamis, ir pyragaičių, sausainių, tortų, sviesto, grietinėlės, ghi sviesto, taukų, sūrio, kokosų ir palmių aliejų, ledų ir šokolado.
Vietoj jų rinkitės sveikus nesočiuosius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių, sezamų ir rapsų aliejų, avokadus ir migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutus.
Polinesočiųjų riebalų gausu tokiuose produktuose kaip riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė ar upėtakis, saulėgrąžų, sojų, kukurūzų ar saulėgrąžų aliejuje, linų sėmenyse, moliūgų ir sezamo sėklose bei graikiniuose riešutuose. Rinkitės liesą mėsą, pavyzdžiui, vištieną, kalakutieną, arba valgykite žuvį.
Baltieji angliavandeniai
Rekomenduojama atsisakyti visų baltųjų angliavandenių, tokių kaip balta duona, balti ryžiai ir balti makaronai.
Vietoj jų pradėkite valgyti daugiau skaidulinių medžiagų – neskaldytų grūdų, ankštinių daržovių, riešutų ir sėklų.
Rinkitės nerafinuotus pilno grūdo produktus, kuriuose yra daugiau skaidulinių medžiagų, pavyzdžiui, juodą duoną, ruduosius ryžius ir ruduosius makaronus.
Cukrus ir druska
Atsispirkite pagundai į patiekalus dėti daug cukraus ir druskos. Maistas, kuriame gausu druskos, gali sukelti kepenų ląstelių deformaciją ir pabloginti ligos būklę.
Per didelis cukraus kiekis didina riebalų sankaupas kepenyse, todėl venkite saldžių gėrimų, saldumynų ir padažų.