Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie aštriu maistu mėgaujasi daugiau nei keturis kartus per savaitę, sumažėjo mirties rizika susijusi su širdies ir kraujotakos ligomis.
Tyrimas, paskelbtas Amerikos kardiologijos universiteto žurnale, pabrėžė, kad tie, kurie valgo aitriąsias paprikas, sumažina savo mirtingumo riziką. Stebina tai, kad jų mirties rizika yra 23% mažesnė nei tų, kurie nemėgsta tokio aštraus maisto.
Norėdami gauti šiuos rezultatus, mokslininkai nagrinėjo 22 811 Italijos Molizės regiono piliečių duomenis. Jie stebėjo dalyvius aštuonerius metus.
Marialaura Bonaccio epidemiologė teigė: „Įdomus faktas yra tai, kad apsauga nuo mirtingumo rizikos nepriklausė nuo dietos, kurios laikosi žmonės. Kitaip tariant, kažkas gali laikytis sveikos Viduržemio jūros dietos, kažkas gali valgyti mažiau sveikai, tačiau aitriosios paprikos visiems jiems turi apsauginį poveikį“.
Apie tyrimą taip pat kalbėjo epidemiologijos ir prevencijos departamento direktorė Licia Iacoviello. Ji sakė: "Aitriosios paprikos yra pagrindinė mūsų maisto kultūros sudedamoji dalis. Mes matome, kad jie kabo Italijos gyventojų balkonuose ir netgi atvaizduojamos juvelyrikoje.
Per šimtmečius jų vartojimas buvo susijęs su įvairiomis naudingosiomis savybėmis, tačiau daugiausia buvo remiamasi tradicijomis, jei ne magija. Dabar svarbu, kad šis poveikis būtų nagrinėjamas rimtai, pateikiant mokslinius įrodymus.“
Daktaras Duane Mellor, gydytojas dietologas ir Astono universiteto dėstytojas, sutiko, kad šie rezultatai yra įdomūs, tačiau šiuo rezultatus aiškino atsargiai. Aitriųjų paprikų naudos sveikatai tyrimai vis dar yra pradinėje stadijoje.
Dr Mellor pridūrė: „Tai yra įdomus rezultatas, kuriame nagrinėjamos galimos paprikų vartojimo ir širdies ligų bei insulto rizikos sąsajos. Jis neparodo priežastinio ryšio ir parodo, kad tie, kurie laikėsi tradiciškesnės Viduržemio jūros dietos, turėjo mažiau naudos nei tie, kurie nesilaikė šio tipo dietos.
Tačiau nereiškia, kad reikia valgyti tik aitriąją papriką. Tyrime dalyvavę žmonės be jos taip pat vartojo daugiau žolelių ir prieskonių. Taigi, nors aitriosios paprikos gali būti skanus priedas mūsų patiekalams ir padės maloniau valgyti kitus sveikus maisto produktus. “