Sveika mityba jau ilgą laiką siejama su daugybe sveikatai teikiamu naudų – nuo mažesnės širdies ligų rizikos iki mažesnės tikimybės susidurti su demencija. Sveikos mitybos pagrindas yra vaisiai ir daržovės, kurie dėl savo naudingų savybių giriami daugybėje mokslinių tyrimų.
Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija, turimi įrodymai rodo, kad didesnis vaisių ir daržovių suvartojimas yra siejamas su mažesne mirties rizika.
Kai kurių tyrimų išvadose teigiama, kad norint gauti visą šių produktų teikiamą naudą, reikėtų suvalgyti daugiau nei rekomenduojamas penkias porcijas vaisių ir daržovių per dieną, rašo express.co.uk.
Tačiau daugybė žmonių nesuvartoja pakankamai vaisių ar daržovių ir nė nežino, kiek jų reikėtų suvartoti per dieną. Dėl to mitybos specialistė pasidalino paprastais patarimais, kaip į mitybą įtraukti kuo daugiau šių produktų.
Yra dvi priežastys, kodėl vaisiai ir daržovės yra tokie svarbūs sveikatai. Pirmoji priežastis – juose esančios maistinės medžiagos, skaidulos ir kitos fitocheminės medžiagos.
Mitybos specialistė Sue Oldreive tęsė: „Antroji priežastis yra ta, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių galima iš mitybos raciono išstumti kitus maisto produktus, pavyzdžiui, turinčius daug sočiųjų riebalų ir druskos.“
Sotieji riebalai ir druska siejami su daugybe sveikatos problemų – nuo padidėjusio cholesterolio iki didesnės demencijos rizikos.
Sveika mityba gali padėti pagerinti sveikatą ir netgi prailginti jūsų gyvenimo trukmę, todėl specialistė rekomenduoja pasinaudoti šiais patarimais.
1. Pusryčius praturtinkite vaisiais
S. Oldreive rekomenduoja per pusryčius suvalgyti porciją vaisių, kad užtikrintumėte gerą dienos pradžią. Galite rinktis iš daugybės skirtingų variantų – nuo šaldytų uogų iki griežinėliais pjaustytų bananų.
2. Rinkitės sveikus užkandžius
Kitaip nei traškučiai ar šokoladiniai batonėliai, vaisiai, tokie kaip bananai, obuoliai ar apelsinai, nebūna supakuoti į plastiką, tad nauda – dviguba.
S. Oldreive pridūrė: „Džiovintus vaisius, pavyzdžiui, abrikosus, razinas ar kitus taip pat lengva vartoti keliaujant – vos 30 gramų džiovintų vaisių sudaro vieną porciją.“
Jei saldūs užkandžiai jums nepatinka, galite užkandžiams rinktis agurkų, morkų ar paprikų griežinėlius. Mitybos specialistė pataria juos valgyti su sveiku padažu – tai puikus lengvas ir sveikas užkandis, jei jaučiatės alkani prieš pietus ar vakarienę.
3. Daugiau spalvų lėkštėje
Gamindami maistą, net gruzdintas bulvytes ar makaronų patiekalus, galite pridėti daug įvairių daržovių ir taip ne tik įnešti į lėkštę daugiau spalvų, bet ir gauti naudingų medžiagų. Be to, mitybos specialistė pažymėjo, kad puikiai tinka ir šaldytos daržovės.
4. Daržoves dėkite net į sumuštinius
S. Oldreive paaiškino, kad net kelios pomidorų skiltelės ar salotų lapai, uždėti ant sumuštinio, yra sveikintinas žingsnis, nes padeda padidinti suvartojamą daržovių kiekį.