Ne visi žino, kad rudenines alėjas ir miškus dengiantys kaštonai turi daug naudingų savybių. O įdomiausia yra tai, kad kaštonai puikiai tinka drabužių skalbimui.
Kaštonuose yra organinio junginio saponino, kuris yra natūralus ploviklis. Jis efektyviai pašalina riebalus, dulkes ir kitus nešvarumus. Vis dėlto, svarbu pasirūpinti, kad kaštonai išskirtų šį junginį, todėl vadovaukitės žemiau pateiktomis instrukcijomis.
Jums reikės:
- 4-5 kg kaštonų;
- Plaktuko;
- Virtuvinio rankšluosčio;
- Elektrinio smulkintuvo;
- Didelio stiklinio indo.
Kaip paruošti skalbiklį?
Pirmiausia reikia prisirinkti kaštonų. Kelis kaštonus apvyniokite rankšluosčiu ir plaktuku susmulkinkite į mažesnius gabalėlius. Gautą masę sutrinkite galingu elektriniu smulkintuvu.
Supilkite gautus miltelius ant kepimo skardos, padengtos pergamentu. Milteliai turi būti džiovinami natūraliai arba orkaitėje. Pirmuoju atveju geriausia tai daryti balkone saulėtą dieną. Jei naudosite orkaitę, įjunkite minimalią temperatūrą.
Džiovinant kaštonų miltelius saulėje prireiks bent vienos saulėtos dienos, o orkaitėje kaštonus išdžiovinsite per 6-8 valandas.
Supilkite džiovintus miltelius į stiklinį indą ir sandariai uždarykite. Svarbu, kad miltelių dalelės nepatektų ant paviršių, ant kurių gaminate maistą. Kruopščiai nuplaukite kepimo skardą, ant kurios džiovinote kaštonus.
Naudoti šiuos kaštonų miltelius labai paprasta. Pusvalandį prieš skalbimą sumaišykite 3,5 šaukšto džiovintų kaštonų su 2/3 stiklinės karšto vandens. Šį mišinį gerai suplakite, kol susidarys tirštos putos. Gautą skystį nukoškite per sietelį į atskirą indą – tai bus jūsų skalbinių ploviklis. Gautą skalbiklio kiekį galima naudoti 2-3 skalbimams.
Kaštonų skalbiklį galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 1 savaitę.
Kaštonų miltelių paruošimas yra gana ilgas procesas. Jei norite jį paspartinti, didelius kaštonus supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į lininį maišelį. Įdėkite šių kaštonų į skalbimo mašinos būgną ir skalbkite įprastu būdu.
Taip pat galite kaštonus supjaustyti ketvirčiais, įdėti į stiklainį ir užpilti vandeniu. Palikite pastovėti per naktį. Suplakite stiklainio turinį ir nukoškite skystį. Štai ir viskas – jau pasigaminote skalbiklį.
Paskutinis skalbiklio ruošimo būdas reikalauja mažiausiai pastangų, todėl aš jį naudoju dažniausiai. Į kaštonų skystį taip pat galima įlašinti porą lašų eterinio aliejaus: tai suteiks išskalbtiems drabužiams malonų aromatą.